In naam van de vrede

Nol Esmeijer • 77 - 2001/02 • Uitgave: 1
Als wij niet oppassen hebben wij wel de mond vol over vrede, maar doen wij er vaak niet naar. Dat komt omdat er erg veel mensen zijn - ook onder gelovigen - die denken dat "vrede" er is als er geen oorlog is. Het zou bijzonder fijn zijn wanneer er nergens meer strijdende partijen zijn. Maar Goddelijke vrede gaat veel dieper en reikt verder dan dat er niet meer wordt gestreden. Goddelijke vrede, Zijn shalom, verandert een mens. Die wordt van een vijand een vriend.

GOED ZIJN VOOR FAMILIE, VRIENDEN
Het is geweldig wanneer er in familiekring alleen maar goed over ons wordt gesproken. En het is ook goed, wanneer er in onze vriendenkring aardige woorden over ons vallen. Beide voorbeelden zou men zich niet anders wensen.

Het is eveneens bij God van belang, dat wij geen oorlogje in het klein voeren met onze familie of onze vrienden. "Houdt voor zover het van u afhangt, vrede met alle mensen" - Romeinen 12:18. Maar hoe belangrijk het ook is, het is een afwezigheid van ruzie, van elkaar niet mogen, van een oorlogje in het klein.
God gaat verder, dieper: Hij is eeuwig goed voor mensen zoals u en wij. En wij zijn mensen, die tegen Zijn wil zijn ingegaan. Gaat u verder en dieper met uw vrede?

VREDE HOUDT EEN KEER OP
Wij kunnen niet altijd maar doorgaan met het doen van goed. Het kan niet van één kant komen. Er komt een keer een eind aan. Zo zijn wij. Het moet eens blijken dat die ander er ook zijn les uit heeft geleerd. En bij de één is dat veel vlugger dan bij de ander. Gelukkig dat God zo niet is. Hij gaat door. Hij gaat door met Zijn genadetijd.

"Er zijn er die aan talmen denken, wanneer zij zeggen dat sedert de vaderen zijn ontslapen alles bij het oude is gebleven. Maar de Here is lankmoedig (= geduldig) jegens ons, daar Hij niet wil, dat sommigen verloren gaan, doch dat allen tot bekering komen" - 2 Petrus 3:9.

Hij blijft steeds maar roepen. Ongeacht of wij nu - in deze genadetijd - ons positieve antwoord geven. God is niet zo als wij. Hij gaat van eeuw tot eeuw door. Hij houdt niet op voordat Zijn genadetijd voorbij is. En u? Gaat u altijd door met het geven van Gods vrede?

ZONDER VREDE IS SCHEIDING
Er vindt allereerst een verwijdering plaats. Deze verwijdering gaat vooraf aan onvrede. Wij kunnen daarover veel leren uit de Bijbel.

le. Als de eerste zonde verschijnt in Genesis 3 is er eerst de verwijdering van God. Eva luistert beter naar de slang dan naar God. God had wel gezegd dat er "onvrede" zou komen in haar leven, maar zij volgde Zijn Woord niet op.

2e. Wanneer koning Saul gaat naar de Amelekieten om hen allen voor Gods aangezicht weg te doen, laat hij koning Agag in leven en brengt hem mee. En zijn volk brengt allerlei soorten vee mee. Hij gehoorzaamde wat zijn mannen en zijn hart hem zeiden en niet wat God had gezegd. Daarom klinkt het van Samuëls lippen:
"Gehoorzamen is beter dan slachtoffers, luisteren beter dan het vette der rammen"- 1 Samuël 15:22. En koning Saul verliest er zijn koningskroon mee en gaat een onvredig leven leiden.

3e. Er staat van koning Salomo geschreven:
"En zijn vrouwen verleidden zijn hart"- 1 Koningen 11 : 3. Hij luisterde meer naar Astarte en Milkom dan naar de Here -1 Koningen 11 : 1 - 13. En ook deze koning heeft zeer veel onvrede gekend in zijn ouderdom.

Naar Wie luistert u? Naar afgoden of naar de eeuwige en enige God?
"Meldt het aan het nageslacht, wat God heerlijk heeft volbracht; ja, gij zult uw kind'ren leren: deze God is onze Here; nimmer zal Hij van ons scheiden, tot de dood blijft Hij ons leiden." - Psalm 48:4b, ber.

DE HERE EN ZIJN VREDE
De Here komt in Zijn eigen Persoon vrede maken. Er staat zo treffend in Efeziërs 2:14 en 15:
"Want Hij is onze vrede, die de twee één heeft gemaakt en de tussenmuur die scheiding maakte, de vijandschap, heeft weggebroken, doordat Hij in Zijn vlees de wet der geboden, in inzettingen bestaande, buiten werking gesteld heeft, om in Zichzelf, vrede makende, de twee tot één nieuwe mens te scheppen.

De ware vrede is in deze wereld gearriveerd door de komst van de Here Jezus, de Zoon van God. Vrede is veel meer dan de afwezigheid van oorlog. Het is een verbintenis, een relatie aangaan met Hem, die de Vrede is. De Heiland zegt het heel duidelijk in Johannes 14 : 27:
"Vrede laat Ik u, Mijn vrede geef Ik u; niet gelijk de wereld die geeft, geef Ik hem u."

Hij geeft vrede heel anders dan de wereld om ons heen. De wereld, haast iedereen, heeft zijn/haar verwachtingen van het vredesproces. Maar echte vrede, Goddelijke shalom, is aan de wereld gegeven in de Persoon van de Heiland. En Hij zal Zijn Vrede zichtbaar maken wanneer Hij als Vredekoning op aarde zal regeren!

Kent u deze Brenger van echte vrede, ZIJN SHALOM?

Nol Esmeijer