In memoriam Joop de Heer

Wim Pols • 89 - 2013 • Uitgave: 14/15
Op donderdagavond 13 juni jl. is broeder Joop de Heer in alle rust ingeslapen op de gezegende leeftijd van 87 jaar. Joop de Heer was een kleinzoon van de oprichter van Het Zoeklicht, Johannes de Heer. Sinds 1968 was Joop nauw verbonden aan Het Zoeklicht als penningmeester en secretaris van het bestuur. Die laatste functie heeft hij tot aan zijn dood vervuld. Hoewel zijn gezondheid al jaren broos was en hij de bestuursvergaderingen niet meer kon bijwonen, is zijn geest tot op het laatst heel scherp gebleven. Hij leefde intens mee met de ontwikkeling van de activiteiten van Het Zoeklicht.

Joop was een zakenman in hart en nieren. Zijn vader had verschillende bedrijven en het was de bedoeling dat Joop en zijn broers ieder een bedrijf zouden leiden. Nadat Joop aanvankelijk eerst actief was in het garagebedrijf van zijn vader, werd hij later verantwoordelijk voor de muziekuitgeverij, die hij tot bloei wist te brengen. Mede dankzij zijn inspanningen werd de bundel van Johannes de Heer een begrip in kerkelijk Nederland.
Toen Johannes de Heer in 1961 overleed, werd Joops vader voorzitter van Het Zoeklicht. In 1968 trad Joop toe tot het bestuur. Hij werkte daarin nauw samen met broeders die een theologische achtergrond hadden. De combinatie van die solide geestelijke basis en de nuchtere, zakelijke blik van Joop, werkte goed in de praktijk. Joop was nauw betrokken bij de aankoop en de verbouwing van Het Brandpunt in Doorn. Hij hield de financiële administratie met de hand bij. Toen computers hun intrede deden, heeft Joop zich geleidelijk teruggetrokken uit de dagelijkse leiding.
Als bestuurslid bleef hij nauw betrokken bij alle ontwikkelingen en gaf waardevolle adviezen op basis van zijn zakelijk inzicht, zijn brede kennis en zijn ervaring. Hij stond open voor nieuwe ideeën en genoot ervan hoe Het Zoeklicht de afgelopen tijd zijn activiteiten heeft vernieuwd en uitgebreid.

Met behulp van medische aanpassingen en de liefdevolle zorg van zijn vrouw Jopie kon Joop tot aan zijn dood zelfstandig blijven wonen. Vorig jaar vierden zij nog hun 60-jarig huwelijk. In Joop de Heer verliest Het Zoeklicht een pionier die grote verdiensten heeft gehad voor de ontwikkeling van de organisatie en haar activiteiten. Deze nuchtere Rotterdammer combineerde een groot geloof met een enorme werkkracht, een scherp zakelijk inzicht en een gezonde dosis humor. Wij zijn intens dankbaar voor alles wat hij voor Het Zoeklicht heeft betekend en wensen zijn vrouw, zoon en kleinkinderen en achterkleinkind veel troost en kracht toe.

Wim Pols