In Memoriam - Johannes Alexander de Heer

Henk Schouten • 77 - 2001/02 • Uitgave: 22
Sterven doe je niet ineens
Maar af en toe een beetje.
En alle beetjes, die je stierf,
't is vreemd, maar die vergeet je.
Het is jezelf dikwijls ontgaan,
Je zei: ik ben wat moe,
Maar op een keer, dan ben je
Aan je laatste beetje toe.



Bedroefd, maar dankbaar dat een verder lijden hem bespaard is gebleven, delen wij u mee dat, na een langdurige ziekte, van ons is heengegaan mijn lieve man, onze zorgzame vader en opa

Johannes Alexander de Heer

Met deze woorden kwam het overlijdensbericht van Lex de Heer, zoals hij bij ons bekend was, tot ons. Broeder Lex de Heer was sedert 11-01-1961, na het overlijden van zijn opa Johannes de Heer aan “Het Zoeklicht” verbonden. Eerst als secretaris / penningmeester, vanaf 27-08-1968 ook als voorzitter in welke hoedanigheid hij tot 6-12-1976 heeft gefunctioneerd. Daarna bleef hij tot 14-10-1994 in het bestuur als lid actief.

Naar buiten toe kreeg hij vooral bekendheid onder ons door de artikelen over liederen uit de bundel van Johannes de Heer, die in “Het Zoeklicht” van zijn band verschenen.

‘Tijdens de dienst van 'Woord en gebed werd het bemoedigende lied gezongen ‘Ga niet alleen door ’t leven’, maar ook het lied 'Voorwaarts, Christenstrijders, drukt uws Konings spoor'. Uit dat laatste lied proeven we ook iets van de strijd die vooral om zijn zwakke gezondheid gevoerd moest worden. Beide liederen laten iets van de balans zien tussen afhankelijkheid van God en persoonlijke verantwoordelijkheid.

Naar aanleiding van 1 Thessalonicenzen 4:13-18 sprak ds. B. Duisterhof tot de aanwezigen. Daarin vinden we de bekende woorden die spreken van de opname van de gemeente en het veranderd worden om voor altijd bij de Here te zijn. Een heerlijk perspectief voor allen die op de Here vertrouwen.

Als mens kan broeder de Heer als integer en hardwerkend geschilderd worden, met grote liefde voor zijn gezin. Ieder die hem gekend heeft, bewaart in dankbare herinnering persoonlijk gekleurde momenten, die juist in deze periode weer even en helder voor de geest mogen komen.

Onze gedachten gaan in bijzonder uit naar zijn vrouw, kinderen en klein kinderen. Dat genade en kracht door hen van onze Heiland ontvangen mag worden in deze zo droeve periode.

Ds. Henk Schouten