In Memoriam - Hans Kruisman (1948-2016)

John Huntelerslag • 92 - 2016 • Uitgave: 23
‘Vrees niet, want Ik heb u verlost; Ik heb u bij uw naam geroepen, gij zijt mijn.’ Jesaja 43:1

Bovenstaande Bijbeltekst stond boven de rouwkaart van onze broeder Hans Kruisman. Hij wist zich een kind van God en droeg dat in zijn handel en wandel ook uit.

De Bijbel als uitgangspunt
Hans leerden we in de jaren ’90 kennen. Hij kwam regelmatig bij ons op kantoor om een boekentafel uit te zoeken voor de kerkelijke gemeente die hij bezocht. Veelal werden de boeken kritisch bekeken op inhoud voordat hij ze meenam, want Hans wilde weten wat hij verkocht. Later hielp hij enthousiast mee met de toenmalige Zoeklicht Toogdagen, waar hij het liefst achter de stand met Bijbels en Bijbelverklaringen stond. Ondertussen werd het ons ook duidelijk dat hij bezig was met het schrijven van een boek dat we als Zoeklicht in 2007 hebben mogen uitgeven onder de titel ‘De Bijbel aan het Woord’.
Dit boek was “een neerslag van het onderwijs dat ik eerder aan mijn kinderen had gegeven, nu uitgewerkt voor meer mensen. Daarin komen Bijbelse principes en normen aan bod, die ons helpen om als Christen in het leven te staan,” zoals hijzelf zei.
We mogen gerust zeggen dat in dit buitengewoon gedegen boek de christelijke leer in al haar aspecten aan de orde komt, met steeds de Bijbel als uitgangspunt. Het is een standaard werk dat in de evangelische wereld zijn gelijke niet kent. Een boek met vele begrijpelijke en praktische handvatten! Dit boek is mede de aanleiding geweest dat hij als gastschrijver artikelen voor Het Zoeklicht ging schrijven. Menig artikel is sinds 2007 geplaatst.

Vertrouwen en getuigen
Niet zolang na zijn pensioen openbaarde zich In 2014 een levensbedreigende ziekte bij Hans, waardoor hij in het medische circuit terechtkwam. De vooruitzichten waren bepaald niet florissant. Hij kwam, zoals hijzelf zei, in een leerschool terecht, in Gods leerschool, waarin hijzelf dingen leerde, beproefd werd, maar ook opgebouwd, getroost en bemoedigd. En ook volledig leerde zien en vertrouwen op God.
De laatste twee jaren van zijn leven genoot hij samen met zijn vrouw Elly intens van Gods schepping, werkte aan de 4e druk van het boek ‘De Bijbel aan het Woord’, maakte nog een vlugschrift over datgene wat hij meemaakte de laatste twee jaar van zijn leven, getuigde bovenal van Christus en ervoer Gods leiding. “Er gebeuren zoveel wonderlijke dingen,” zo vertelde hij. Heel velen die hem bezochten, kwamen bemoedigd bij hem vandaan. “Mijn lijden is niets vergeleken bij het lijden van de Here Jezus voor mij,” sprak hij. Zo was broeder Hans, niet op zichzelf gericht, maar op Christus.

Maandagavond 17 oktober jl. betrok hij zijn hemelse woning die voor hem gereed was. Vrijdag 21 oktober was de dankdienst voor zijn leven. Een bijzondere broeder is ons voorgegaan, hij hoeft niet meer te zien door een spiegel in raadselen, maar mag zijn Heer en Heiland volmaakt de eer brengen die Hem toekomt.
Hans laat zijn vrouw Elly, zijn drie kinderen en twee kleinkinderen na. Voor hen bidden we Gods dichte nabijheid, troost en bemoediging toe in het dragen van dit verlies.

John Huntelerslag