In memoriam: Dr. Theo J.W. Kunst

ds. Theo Niemeijer • 88 - 2012 • Uitgave: 4
Op vrijdag 20 januari heeft de Here Theo Kunst tot zich genomen. Hij is 76 jaar geworden. Theo is nauw verbonden met de oprichting van de ETF (Evangelische Theologische Faculteit). Vanaf begin jaren ‘70 van de vorige eeuw heeft hij zich met zijn vrouw Annette ingezet voor het toen nog in Brussel gevestigde Bijbelinstituut. Vanaf de tweede helft van de zeventiger jaren, toen het Bijbelinstituut naar Heverlee verhuisde, heeft hij zich ingezet om de academische afdeling op te zetten.
Theo heeft zijn theologische opleiding aan de Universiteit van Utrecht genoten. Maar hij was erg kritisch over de dorre en liberale theologie van zijn dagen. Theo was zeer actief in gemeente- en evangelisatiewerk en hij was als vertaler betrokken bij de campagne van Billy Graham in Brussel. Door hem kreeg Theo een studiebeurs om in Amerika te promoveren en hij behaalde een doctoraat aan het Dallas Theological Seminary. Dit werd een belangrijke eerste stap voor de ontwikkeling van een eigen Bijbelgetrouwe evangelische faculteit. In de volgende jaren heeft Theo een belangrijke taak vervuld als directeur van de ETF en hij heeft samen met prof. Tukker en prof. Wagner de basis gelegd voor de huidige faculteit. Ook is hij één van de oprichters van de Evangelische Alliantie in Vlaanderen.
Toen door de sterke betrokkenheid van Amerikaanse zending de strategische inzichten aan de ETF uiteen liepen, heeft Theo zich in die periode verder toegelegd op het uitbouwen van de Europese werking van Evangelisatie Explosie. Voor dr. Theo Kunst diende theologie gericht te zijn op de gemeentepraktijk en de evangelieverkondiging. Later ging hij onder meer het vak ecclesiologie (kerkleer) doceren aan het Tyndale Theological Seminary in Badhoevedorp en was hij betrokken bij leiderschapsvorming in heel Europa.
In zijn leven was hij een gepassioneerd getuige van Jezus Christus. Ik mocht hem als student meemaken en herinner me vooral zijn grote liefde voor de Bijbel en de evangelisatie. Hij was een bevlogen spreker op conferenties en in gemeentes en hij wist vanuit Gods woord mensen in het hart te raken. Wij bidden Anette, de kinderen en kleinkinderen Gods troost toe.

Prof. Dr. Patrick Nullens

Bij bovenstaande woorden van Prof. Dr. Nullens willen we ons als redactie van Het Zoeklicht van harte aansluiten. Van onze broeder Theo Kunst ontvingen we aan het einde van de vorig eeuw vele artikelen die door de lezers van ons blad zeer gewaardeerd werden. Van de artikelen die Theo over het boek Openbaring schreef, werd door het Zoeklicht het boek ‘De ontdekking van de toekomst’ uitgegeven. Nog niet zo lang geleden ontmoette ik Theo als deelnemer aan een Bijbelstudieweekend, dat ik verzorgde op Het Brandpunt. Tijdens dit weekend heb ik hem leren kennen als een zeer beminnelijk man, die bewogen was met het lot van verloren zielen. In Theo hebben we afscheid moeten nemen van een liefdevolle en toegewijde dienstknecht van onze Here en Heiland. Ook wij wensen Anette en de kinderen van harte Gods nabijheid toe in deze moeilijke momenten.

Namens de redactie,
Th. Niemeijer