In liefde terechtwijzen - Spr. 9:8

Els ter Welle • 93 - 2017 • Uitgave: 8
‘Wijs een spotter niet terecht, anders zal hij u haten. Wijs een wijze terecht en hij zal u liefhebben’ (Spreuken 9:8).

In veel gemeenten wordt op dit moment de discussie gevoerd wat belangrijker is: waarheid of liefde. Maar wat is waarheid en wat is liefde? Daar hebben we in onze tijd soms een heel verkeerde voorstelling van. Zijn waarheid en liefde tegengesteld aan elkaar?

Het doet me denken aan een journalist die ons interviewde over onze conferenties over huwelijk en opvoeding. Hij vroeg: “Wat zijn de onderwerpen die u behandelt?”
Herman zei: “Wij leggen bijvoorbeeld uit dat opvoeding twee belangrijke pijlers moet hebben: liefde en discipline.” De journalist reageerde verbijsterd: “Maar die twee bijten elkaar toch?”
Daar hebben we het! Wat is liefde? Het is meer dan sentiment alleen. Spreuken 27:6 zegt: ‘Een onomwonden bestraffing is beter dan verborgen liefde; oprecht gemeend zijn de wonden door een vriend geslagen, maar overvloedig zijn de kussen van een vijand’ (NBG).
Een echte vriend zal u niet naar de mond praten als u ergens verkeerd mee bezig bent. Uit liefde(!) zal hij u terechtwijzen, hoe moeilijk hij het ook vindt. De Willibrord Vertaling zegt: ‘De wonden door een vriend geslagen, zijn een teken van zijn trouw.’
Bijbelse liefde kenmerkt zich niet alleen door gevoel, maar ook door waarheid. Hét hoofdstuk over de liefde – 1 Korintiërs 13 – zegt het: ‘Zij is blij met de waarheid.’ Dat is de ene kant. De andere is: ‘Zij rekent het kwade niet toe.’ Waarheid en liefde zijn niet tegengesteld aan elkaar, maar twee kanten van dezelfde medaille! Ze vullen elkaar aan. Waarheid zonder liefde is intens koud, maar liefde zonder waarheid is suikerzoet.
Terug naar onze tekst: het is nooit leuk om vermaand te worden, maar we hebben het dringend nodig! Als we tot geloof zijn gekomen, zijn we gerechtvaardigd in Jezus Christus. Maar dan begint de weg van heiligmaking. In dat proces hebben we absoluut de vermaning van elkaar nodig!
Maar niet iedereen heeft het recht u terecht te wijzen. Vermaning moet worden gegeven vanuit liefde en de juiste beweegreden. Men moet zich bovendien niet bemoeien met dingen die hem of haar niet aangaan. Degene die vermaant moet zijn uiterste best doen om het zo positief mogelijk te zeggen. En natuurlijk moet kritiek berusten op feiten en niet op vermoedens of vooronderstellingen.

Daarom is een echte vriend of vriendin de meest aangewezen persoon om iemand terecht te wijzen. En als u wijs bent, luistert u ernaar! Wie de schoen past, trekke hem aan.

Els ter Welle