In Hem (6)

Willem de Vink • 77 - 2001/02 • Uitgave: 5
In Christus Jezus… in Hem… in Hem… in Hem… in Hem… in Hem. (Ef. 1:1,3,7,9,11,13,13)

Wie zijn wij? Hoe ziet God ons? En hoe moeten wij onszelf zien? In Hem, zegt de Bijbel keer op keer: wij zijn in Hem. Paulus noemt de lezers van zijn brief aan Efeziërs direct in de aanhef al heiligen en gelovigen in Christus Jezus (Ef.1:1). En nu, kinderkens, schrijft ook de apostel Johannes, blijft in Hem (1 Joh. 2:28). En Jezus bidt Zelf: Gelijk Gij, Vader, in Mij en Ik in U, dat ook zij in Ons zijn Joh. 17:21). Waarom is dat zo belangrijk? Buiten Hem leef je met trots, hebzucht, driftbuien, liefdeloosheid en andere zonden die God en mensen in de weg staan.

In Hem leef je met nederigheid, vrijgevigheid, zelfbeheersing en liefde voor God en mensen. Een levensstijl als christen ontwikkel je alleen in Hem. Maar hoe blijf je in Hem? Dat doe je al wandelend (hoe gek dat ook klinkt). Paulus schrijft: Nu gij Christus Jezus de Here aanvaard hebt, wandelt in Hem (Kol 2:6). Een christen hoeft maar een keer te rennen: om in Jezus te komen. Daarna is het wandelen - rustig aan, stap voor stap, in Hem. Je trekt met Hem op. Je zoekt zijn wil. Je bedenkt wie Hij is, wat Hij zou zeggen, hoe Hij het zou doen in jouw geval. Je luistert naar Hem. Je maakt ruimte voor de Heilige Geest om je te leiden. Je zoekt regelmatig de stilte op om je levenswandel met Jezus te bespreken en je te verplaatsen in Hem. Zo groei je in Hem.

Geestelijke groei ontstaat in de verborgen omgang met Hem, waar alleen Hij van weet. Dat verandert gaandeweg jouw karakter. Jezus zegt: Wie in Mij blijft, gelijk Ik in Hem, die draagt veel vrucht (Joh. 15:4). Jazeker, er komt vrucht tevoorschijn: jouw eigen spontane uitstraling van jouw unieke relatie met Hem. Niks geen maniertjes, napraterij, of playbackshow. Leven in Hem maakt een echt, authentiek kind van God van je. Je wordt iemand aan wie te merken valt dat Jezus leeft en realiteit is. Je hebt het zelf doorleefd.

In Hem, dat is de christelijke levenskunst die van elke christen een kunstwerk maakt ter ere van God. In Hem, dat moet het motto van ons leven worden - nee, dat moet ons leven worden. Schrijf het op je muur. Prent het in je gedachten. Laat het de echo worden van elke stap die je zet. Leven in Hem, daar is het God om te doen. Hij zal niet rusten, totdat ons leven verborgen is in Jezus Christus. In Hem!

Willem de Vink