In Hem (5)

Willem de Vink • 77 - 2001/02 • Uitgave: 4
In Hem zijt gij, toen gij gelovig werdt, ook verzegeld met de Heilige Geest der belofte, die een onderpand is van onze erfenis, tot verlossing van het volk, dat Hij Zich verworven heeft, tot lof zijner heerlijkheid. (Ef. 1:13b, 14)

Als leven in Jezus de levenskunst van elke christen is, hoe blijven we dan in Hem? Met Gods hulp. Hij heeft een Helper voor ons beschikbaar. We mogen Jezus om de Heilige Geest vragen.
Het leven van een christen begint in Hem. Tegelijkertijd begint Hij in ons. Want wanneer wij opnieuw geboren worden in Hem, komt Hij met zijn Geest in ons wonen. Hij komt in ons om te werken aan onze plaats in Hem. We staan er niet alleen voor. Gods Geest werkt de kwaliteit van Jezus in ons uit. De Heilige Geest wordt door Jezus gestuurd om ons nu al iets mee te geven van wat er in de hemel voor ons klaarligt. Hij is het bewijs ervan, het onderpand, de eerste aanbetaling. Hij brengt iets van Gods hemelse kwaliteit in ons leven. Hij vertegenwoordigt Jezus. Hij leert ons Gods gedachten. Hij geeft ons kracht en moed om te getuigen van Jezus en te leven zoals God het wil. Hij maakt ons tot een eenheid met andere christenen in wie dezelfde
Geest van Jezus woont. Hij beschermt, troost en helpt ons. Hij is erbij, elk moment. En elke situatie weet Hij te benutten om het beeld van Jezus verder in ons te vormen. Hij werkt aan het karakter van Jezus in ons, de hemelse kwaliteit, die nooit verloren gaat: liefde, blijdschap, vrede, lankmoedigheid, vriendelijkheid, goedheid, trouw, zachtmoedigheid, zelfbeheersing - kortom: de vrucht van de Geest, die eeuwig blijft bestaan (Gal. 5:22, 1 Cor. 13:8).

Gods Geest is onze hulp. Hij is in ons, voor zover Hij Zichzelf bij ons thuisvoelt. Hij voelt zich thuis bij mensen die in Jezus zijn. Het is zoals Jezus Zelf zegt: 'Blijft in Mij, gelijk Ik in u' (Joh. 15:3). Of wat Paulus bedoelt als hij schrijft dat we vervuld moeten blijven worden met de Geest (Ef. 5:18). God wil Zelf afmaken wat Hij in ons begonnen is. Alleen op die manier krijgt Hij eer van zijn werk en wordt Hij verheerlijkt.
jij en ik, wij mogen in Jezus zijn, terwijl Jezus met zijn Geest in ons is. Dat maakt ons tot zo'n eenheid, dat ace Gods wil in Gods kracht kunnen uitvoeren. Wie kan ons dan nog tegenhouden om onze levenstaak te volbrengen? Niets of niemand, zegt Paulus in Romeinen 8:31-39. Probeer het hem maar na te zeggen: Met Hem, door Hem, in Hem zijn wij meer dan overwinnaars!

Willem de Vink