In Hem (4)

Willem de Vink • 77 - 2001/02 • Uitgave: 3
In Hem zijt ook gij, nadat gij het woord der waarheid, het
Evangelie uwer behoudenis hebt gehoord… (Ef. 1:13a)

In Hem - dat is onze status. Zo ziet God ons: in Jezus. In Hem - dat is ook kort gezegd ons wedergeboren leven, dat volgt op onze bekering.

Wat is er gebeurd? Je hebt het evangelie gehoord: het goede nieuws dat Jezus jouw schuld op Zich nam en jou nieuw leven wil geven. Je bent op dat aanbod ingegaan en hebt je oude leven de rug toegekeerd. Dat is jouw bekering.
Op hetzelfde moment veranderde God jou in een nieuwe schepping door jou een plaats te geven in Jezus. Je bent gestorven aan je oude leven; nu mag je hetzelfde leven ontvangen wat Jezus ontving toen Hij opstond uit de dood. Het leven van Jezus is voortaan jouw leven. Paulus zegt het zo: God, die rijk is aan erbarming, heeft, om zijn grote liefde, waarmede Hij ons heeft liefgehad, ons, hoewel wij dood waren door onze overtredingen, mede levend gemaakt met Christus (Ef. 2:4,5). Dat is jouw wedergeboorte.

Nu je een nieuwe schepping bent, is het de vraag wat die wedergeboorte met je doet. Paulus schrijft: Zijn maaksel zijn wij, in Christus Jezus geschapen om goede werken te doen, die God tevoren bereid heeft, opdat wij daarin zouden wandelen (Ef. 29). Jouw levenswandel verandert drastisch Je legt de oude mens af en doet de nieuwe aan (Ef. 4:20-23). Het is alsof je van harde schijf wisselt en een nieuw programma krijgt geïnstalleerd. Je ontvangt de natuur van Jezus. Dat betekent dat je niet langer liegt of steelt. Dat je geen gore taal uitslaat, vloekt, of kwade bedoelingen hebt. Dat je niet boos blijft, maar het weer goedmaakt voordat de dag om is. Van hoererij, vuiligheid en hebzucht is geen sprake meer. In plaats daarvan ben je tegenover anderen vriendelijk, warm en vol vergeving. Je zoekt naar de dingen die God fijn, vindt en brengt aan het licht wat Hij haat.

Je staat voor goedheid, gerechtigheid en waarheid. Dat verzin ik allemaal niet zelf: Paulus schrijft dit in het tweede deel van zijn brief aan de Efeziërs. Zo zijn we, als mensen in Jezus; dat doen we, als wedergeboren kinderen van God. In Hem: dat is aan ons te merken. Nou ja, soms dok niet; dan hebben we blijkbaar onze oude harde schijf weer uit de prullenbak gehaald. Stom natuurlijk, want we hebben in Jezus alles ontvangen wat we nodig hebben om te leven zoals God het wil. We zijn anders dan anderen. We zijn christenen - in Christus. In Hem: dat is het geheim van een normaal christenleven.

Willem de Vink