In Hem (3)

Willem de Vink • 77 - 2001/02 • Uitgave: 2
In Hem, in wie wij ook, het erfdeel ontvangen. hebben, waartoe wij tevoren bestemd waren krachtens het voornemen van Hem, die, in alles werkt naar de raad van zijn wil, opdat wij zouden zijn tot lof zijner heerlijkheid, wij, die reeds tevoren onze hoop op Christus hadden gebouwd (Ef. 1:11,12).

Jezus mogen we nu al proeven van de toekomstige dingen. In Hem is ons erfdeel beschikbaar. God wil het zo. Hij noemt ons zijn zonen, zoals Jezus zijn Zoon is. In Jezus ontvangen we wat Hij Zelf heeft ontvangen. We delen in de zelfde erfenis.

Wat is de erfenis dan? En waar kunnen we hem vinden? Het is een geestelijke zegen, schrijft Paulus in Efeziërs 1 vers 3, die klaarligt in de hemelse gewesten. Daar in de hemel heeft Jezus zijn plaats op de troon ingenomen (Ef. 1:20). Ook wij hebben daar onze plaats gekregen, in Hem (Ef. 2:6). Daar moeten we dan ook alles zoeken wat Hij voor ons beschikbaar heeft. Onze erfenis is namelijk een geestelijke zegen, van hemelse kwaliteit.

Maar wat houdt die erfenis in? En wat betekent die voor ons dagelijkse leven? Paulus schrijft in Efeziërs 1 dat we in Jezus uitverkoren, aangenomen en verlost zijn. We hebben hoop gekregen en zijn verzegeld met de Heilige Geest. We zijn met Jezus opgewekt en hebben in Hem onze plaats in de hemel gekregen. We zijn in Hem geschapen, zodat we in ons dagelijks leven goede werken kunnen doen. We waren veraf, zonder hoop en zonder God, maar nu zijn we door het bloed van Jezus dichtbij Gods belofte gekomen. We zijn heiligen geworden en huisgenoten van God. We maken deel uit van een grote gemeenschap die de wereld laat zien wat er in de hemel voor ons beschikbaar is. We hebben onze wortels in de liefde. We hebben… Onvoorstelbaar, wat we allemaal hebben ontvangen in Jezus!

In de brief aan de Kolossenzen vat Paulus onze erfenis in een zin samen: In Hem woont al de volheid der godheid lichamelijk en gij hebt de volheid verkregen in Hem (Kol 2:9,10,). Dus als we in Jezus zijn, is God in ons, met alles wat Hij is en heeft. Bedenk eens wat dat betekent. Zou je niet alles geven in ruil daarvoor? Mensen die naar deze erfenis verlangen doen dit dan ook. Zij geven hun leven aan Jezus en leven in Hem, om met die erfenis te mogen leven. Ze tonen glans van Gods heerlijkheid en eren God met hun mond, hun houding, hun daden. Ze zijn in Jezus en dragen dat uit. Jij en ik, laten we zo leven en God zo loven: in Hem!

Willem de Vink