In Hem (2)

Willem de Vink • 77 - 2001/02 • Uitgave: 1
En in Hem hebben wij de verlossing door zijn bloed, de vergeving van de overtredingen, naar de rijkdom zijner genade, welke Hij ons overvloedig heeft bewezen in alle wijsheid en verstand, door ons het geheimenis van zijn wil te doen kennen, in overeenstemming met het welbehagen, dat Hij Zich in Hem had voorgenomen, om, ter voorbereiding van de volheid der tijden, al wat in de hemelen en op aarde is onder één hoofd, dat is Christus, samen te vatten… (Ef. 1:7-10).

Leven in Hem? Dat lijkt onmogelijk. Jawel het ging ook goed mis. God de Vader, die een menigte zonen (inclusief dochters) om zich heen wilde verzamelen, zag zijn plan stukgaan. Of toch niet? Het was genade dat God zijn leven wilde delen met mensen. Die genade bleef overeind ook toen wij Gods liefde afwezen. God was er voor mensen en zou er voor hen blijven. Hij had een verbond met hen gesloten; Hij zou dit verbond nakomen, met zijn bloed, en Zelf rechtzetten wat geen mens herstellen kon. Omdat Jezus voor onze zonden stierf, mogen we alsnog onze plaats ontvangen in Hem. Wat een genade: leven in Hem!

Maar waartoe dient Gods reddingsplan? Waar leidt het ons heen? Paulus zegt dat er een geheim achter zit. God gaf zijn Zoon Jezus Christus om de afstand tussen God en mens te overbruggen. Hij stond als overwinnaar op uit de dood, waarmee Hij alles en iedereen opeist, ook iedereen die tegen God ingaat. Als Jezus zijn koninkrijk definitief vestigt, zal iedereen voor Hem buigen. Dan zal er gebeuren wat God van begin af aan wilde: dat alles in Hem wordt ondergebracht. In Hem, daar is God allemaal om te doen. In Hem, in Jezus worden Gods plannen gerealiseerd. Zo wil God dat. Dat is zijn geheim (Ef. 3:1-13).

De tijd tikt door en stroomt vol zoals een bakwater vol stroomt, totdat iemand de kraan dicht doet. Als God het genoeg vindt, wordt alles teruggebracht in Jezus. Dan zal Hij het oordeel voltrekken. Vervolgens herschept Hij de aarde als woonplaats voor God en zijn kinderen. Jezus heeft het laatste woord. Hij is Heer. Straks wordt zichtbaar voor iedereen als elke knie zich buigt voor Hem. Intussen mogen wij nu al aan Gods geheim deelnemen en onze plaats in Jezus innemen.

In Hem daar draait het in ons leven om. Wat vanaf het begin Gods bedoeling was en straks gerealiseerd zal worden, mag nu werkelijkheid worden in jouw en mijn leven, als we buigen voor Hem. Jij en ik, wij mogen leven uit Gods royale genade: in zijn aanwezigheid, onder zijn. heerschappij in Jezus

Willem de Vink