In Hem (1)

Willem de Vink • 76 - 2000/01 • Uitgave: 26
Gezegend zij de God en Vader van onze Here Jezus Christus, die ons met allerlei geestelijke zegen in de hemelse gewesten gezegend heeft in Christus. Hij heeft ons immers in Hem uitverkoren voor de grondlegging wereld opdat we heilig en onberispelijk zouden zijn voor zijn aangezicht. In liefde heeft Hij ons tevoren ertoe bestemd als zonen van Hem te worden
aangenomen door Jezus Christus, naar het welbehagen van zijn wil, tot lof van de heerlijkheid zijner genade, waarmede Hij ons begenadigd heeft in de Geliefde. (Ef.1:3-6)

Wie ben ik wie ben jij, wie zijn wij mensen? Een stelletje doorgefokte apen soms? 'Een brouwsel chemische reacties? Godenzonen misschien? Luister naar Gods Woord. De Bijbel heeft een duidelijke visie op ons mensen. Paulus brengt dat onder woorden in zijn brief aan de gelovigen in Efeze. Hij zegt: wij hebben ons bestaan in Jezus.

De Here God heeft van begin af aan mensen in gedachten gehad die zouden worden zoals zijn Zoon. Veel zouden het er zijn, heel veel. Hij zou zich met hen omringen en van hen houden en met hen omgaan zoals met Jezus. Het was een fantastisch plan waar Hij veel zin in had. Hij zag het al voor Zich dat jij en ik en al die andere mensen afgezonderd en gaaf in zijn nabijheid zouden leven. Om die reden ging God aan het scheppen…

Nu denk je misschien datje de rest van het verhaal kent. Maar blijf nog even stilstaan bij het begin. Voordat het mis ging en God zijn reddingsplan in werking moest stelen, was Gods genade al werkzaam. Hij wilde ons allemaal — heel graag, omwille van het plezier van het samenzijn en de liefste die daaruit voort zou vloeien en de glans die Hem dat zou geven. Daarom schiep God ons mensen. Daarom bestaan wij. Mensen? Jij en ik? Samen met God? Hoe kunnen wij, hoewel we niet aan God gelijk zijn, toch Gods partners worden? Dat kan in Jezus. Gods Zoon was van begin af aan degene in wie wij geadopteerd mochten worden als zonen van God.

In Hem, dat was altijd al Gods bedoeling met mensen, zelfs nog voordat Hij ons schiep. En zo is fret altijd gebleven: God wil ons onderbrengen in Jezus. 'In Hem' dat is dan ook het sleutelbegrip van de Efezebrief (je komt het wel dertig keer tegen). In Hem is sowieso het refrein van het Nieuwe Testament. In Hem: dat wil zeggen datje niet langer naar je eigen spiegel beeld moet kijken, maar naar Jezus. Wie wij zijn? Kinderen van God en enorm gezegend — in Hem.

Willem de Vink