In de schaduw van corona

Roy Kloet • 96 - 2020 • Uitgave: 8
Over corona is al heel veel gezegd en geschreven. Een rumoer, van vele volken, aangewakkerd door digitale mogelijkheden en versterkt door de keerzijde van onze technologische hoogstand en cultuur. De mens kan tegenwoordig maar moeilijk omgaan met kwetsbaarheid en gebrek aan controle en regie. Ik zie dat in mijn werk bij veel gezondheidsproblemen terug.

Door mijn biomedische achtergrond vind ik het verleidelijk om in te gaan op de schimmigheid rond corona zelf. Toch gaat dit artikel daar niet over, want corona leidt af. Het legt een schaduw over wat op de achtergrond in de wereld gebeurt.

Ik probeer in dit artikel wat schaduw weg te nemen. Ik hoop dat het bijdraagt aan uw verlangen om verder te kijken dan corona. Voorbij de schaduw is licht!

Bezorgd over het leven
Corona doorbrak aardse hoop en zekerheid. De vanzelfsprekendheid van gezondheid, werk, relaties, onderwijs en kerkgang was opeens voorbij. Opmerkelijk eigenlijk hoe we zegen vaak pas achteraf zien, als we iets missen. Mijn gedachten glijden naar Jona en de verkoelende schaduw van zijn wonderboom (Jona 4).

In deze tijd zijn velen weer net zo druk, als ze voor corona waren. Corona leerde ons wel iets over onze prioriteiten, maar doorbreekt die reflex van regelen en regie maar beperkt. Zo glijden mijn gedachten opnieuw af, nu naar Mattheüs 6:25. Waarover maak ik mij druk? Waar liggen mijn prioriteiten?

Afleiding overkomt je niet, dat laat je gebeuren
Terwijl ik dit schrijf komt er een bericht van een broeder binnen. Hij bepaalt me bij Openbaring 1 vers 3: ’Zalig is hij die leest en zijn zij die horen de woorden van de profetie, en die in acht nemen wat daarin geschreven staat, want de tijd is nabij’.

Als de Heer terugkomt hebben we weinig aan coronakennis of een veilige vakantiebestemming met geld-terug-garantie. Dit besef relativeert zelfs de inspanningen voor een goed geregelde, coronaveilige kerkdienst. Ja, corona komt dichtbij en raakt ons allemaal. Laten we daarin naar elkaar omzien. Maar corona legt ook een schaduw over gebeurtenissen in de wereld, in het bijzonder rond Israël en het Midden-Oosten. De tijd van Zijn komst is nabij. De tijd dringt.

De wereld in de schaduw van corona: de opkomst van wetteloosheid en opmaat naar een nieuwe wereldorde.
In de schaduw van corona komt de seculiere wereld in een stroomversnelling. Recente voorbeelden:
• Nieuw-Zeeland heeft een voorstel aangenomen dat abortus legaliseert tot 20 weken. Zelfs tot aan de geboorte lijken er mogelijkheden. Een bijzondere timing, voor een gevoelig onderwerp dat daar al 40 jaar bij wet geregeld is.
• Er werden vergaande stappen gezet naar een universele, digitale identiteit. Ontwikkelingen rond ID2020 zijn al enige tijd gaande. Microsoft en Accenture stellen dat mensen hiermee ‘[…] op eenvoudige wijze hun identiteit kunnen bewijzen en toegang krijgen tot basisdiensten zoals onderwijs en gezondheidszorg’. De vraag is dan of dat in de toekomst zonder ID ook nog lukt. De ID is nu gekoppeld aan corona en dit maakt het op het oog logisch en solidair.
• Al verraste corona velen, de Rockefeller Foundation was uitermate goed voorbereid. Zij beschreven in 2010 al het ‘Lock Step’ scenario dat vrijwel naadloos op de actualiteit past . Hun vaccinatieplannen sluiten hier nu op aan. Ook voor de Bill & Melinda Gates Foundation was het geen verrassing. In oktober 2019 was deze NGO betrokken bij Event 201, een pandemische oefening voor publiek-private partners.
• De protesten tegen discriminatie zullen u niet zijn ontgaan. De aanleiding was verschrikkelijk. Discriminatie is een reëel probleem. Maar wanneer standbeelden vallen, de gevestigde (rechts)orde wankelt en een revolutie de oplossing lijkt, is waakzaamheid geboden. Zeker omdat ook hier de naam van rijke globalisten valt. Bijvoorbeeld George Soros, die betrokken is bij een andere omstreden NGO: de Open Society Foundations (OSF).

Feit is dat de wereld nu 1) te maken heeft met verstrekkende overheidsbesluiten die het dagelijks leven stilleggen, en 2) gedestabiliseerd wordt. Het laatste als koren op de molen voor goed voorbereide NGO’s, die staan voor de afbouw van lokaal gezag en de vereniging van naties. Wetteloosheid en een globaal antwoord: de opkomst van een nieuwe wereldorde?

Israël in de schaduw van corona: verdeeld en alleen, in een roerig Midden-Oosten.
Laten we niet vergeten om naar Israël en het Midden-Oosten te kijken.
• Israël is verdeeld, Netanyahu en Gantz vormen een noodregering. Netanyahu’s plan om op 1 juli de ‘annexatie van de Westbank’ te starten, delen van Judea en Samaria terug te nemen, vergroot de verdeeldheid.
• Israël komt verder alleen te staan. Relatief bevriende landen zijn druk met zichzelf, kritisch of verstillen (bijv. Saoedi-Arabië, Egypte, de Verenigde Arabische Emiraten en Jordanië). Zeker als kritiek vanuit de VS aanzwelt. Van menig kerk hoeft Israël geen steun te verwachten. Integendeel: de Wereldraad van Kerken riep op tot sancties .
• Terwijl men Israël heel kritisch bekijkt, vragen weinigen zich af wat Iran in Syrië doet. Daar dringt Iran, net als Rusland en Turkije, steeds verder door. Israël heeft afgelopen weken herhaaldelijk Iranese doelen in Syrië aangevallen. Overigens zijn deze landen wereldwijd ook met hackers zeer actief. Een groter probleem door de versnelde digitalisering.
• Rusland zit niet stil. Op 1 juli hebben de Russen over een grondwetsverandering gestemd, zodat Poetin tot 2036 kan aanblijven.
• Turkije versterkt zijn positie in het gebied van de Middellandse Zee en is steeds actiever in Libië.
• De ergste sprinkhanenplaag in 70 jaar bedreigt Oost-Afrika. Bestrijdingsmiddelen bereiken deze landen niet door het stilgevallen vliegverkeer, een ongekende hongersnood is aanstaande.

Vleugelgegons, rumoer van volken en dreiging uit het noorden
Opvallend vind ik dat laatste, die sprinkhanen. Die komen ook voor in Jesaja 17 en 18. Samen met Ezechiël 38-39 en Zacharia 12 zijn dit profetische teksten over de opname van de gemeente en Zijn wederkomst. In Jesaja 17 zien we eerst de plotselinge val van Damascus in Syrië (Jesaja 17:1-3), daarna mislukkende oogsten (4-5 en 10-11), dan een rumoer van volken (12-14) en aan het begin van Jes.18 lezen we over vleugelgegons tegenover Cusj. Belangrijke spelers uit Ezechiël 38, Turkije, Iran en Rusland, roeren zich. Hun financiële problemen maken een economisch motief voor een aanval logischer dan ooit. Israël staat alleen en de wereld is vijandig, of druk en kijkt weg. Hongersnood dreigt door een ongekende sprinkhanenplaag. Dit alles gebeurt nu, in de schaduw van corona.

Ik geloof dat dit precies past in het plaatje van deze tijd: aan de komst van onze Heer gaat een tijd vol verwarring, benauwdheid en vrees vooraf. De vraag is waar wij nu vooral op gericht zijn. Corona?

Om af te ronden eindig ik graag met Lukas 21:25-34: ‘Wanneer nu deze dingen beginnen te geschieden, kijk dan omhoog en hef uw hoofd op, omdat uw verlossing nabij is’. Hef uw hoofd op, dat is actief, een wilsbeslissing. Lukt u dat niet? Ga tot Hem en dan helpt Hij u. Kijk maar in Psalm 3:4 en Psalm 27:6.

Roy Kloet