In de kerk

Peter de Haan • 93 - 2017 • Uitgave: 21
De korfbalvereniging is steeds op zoek naar vrijwilligers om teams te coachen, of een bardienst te draaien op zaterdagochtend. De ouderenbond zoekt naarstig naar nieuwe bestuursleden, want de huidige willen al een aantal jaar stoppen vanwege de inmiddels echt hoge leeftijd. Overal zijn helpende handen en actieve leden nodig, leden die meer doen dan meedoen aan de verenigingsactiviteiten.
Dat geldt ook voor de kerken en gemeenten. Die kunnen niet overleven wanneer mensen alleen op zondag naar de preek komen luisteren. Feike ter Velde maakt dit concreet: broeder of zuster ben je niet alleen op zondag, maar ook bij de Bijbelstudies en bidstonden. Door het antwoord van Theo Niemeijer klinkt op de achtergrond de oproep: mannen, neem jullie plaats in, neem je verantwoordelijkheid.
Is de kerk zo stabiel, dat deze is vastgeroest in gewoontes en naar binnen is gekeerd. Of is deze zo met de tijd meegegaan dat het fundament is zoekgeraakt? Vragen waar Kim ter Berghe en Paul Prijt vanuit hun eigen ervaring antwoorden op geven. Dan blijkt dat stabiel en vernieuwend, maar ook isolatie en missionair zijn heel goed samen kunnen. Vanuit die stabiele basis kunnen we de wereld in (die heeft Jezus nodig).

Peter de Haan