Ik wil dood!

Feike ter Velde • 91 - 2015 • Uitgave: 4
Wie helpt mij?

Onlangs kwam er in het nieuws de mededeling dat in het afgelopen jaar een recordaantal mensen zelfmoord heeft gepleegd. De zin ‘ik wil dood’ wordt tweeduizend(!)keer per dag ingetypt. Dat is schrikbarend! In 2013 maakten 1854 personen een einde aan hun leven. Ruim honderd meer dan het jaar daarvoor. Dat komt neer op elf per honderdduizend inwoners. Dat is nog nooit zo hoog geweest. “Binnen het team van IkzoekGod.nl (van Agape) willen we mensen in nood ‘Hoop’ bieden. Daarom maakten we de website.” Aan het woord is Jan-Willem Bosman (47). Een man met visie!

“Ik heb elektrotechniek gestudeerd, maar ik raakte in mijn werk in een soort burn-out, overwerkt, overspannen, geef het maar een naam. Ik heb een hele dag uit mijn leven gemist, want in de vakantie van 1998 heb ik een hele dag diep geslapen. Ik was compleet van de wereld. Mijn vrouw Marjon en ik besloten dat het anders moest. Er zijn in die tijd dingen snel veranderd in mijn leven. We waren tot levend geloof gekomen. In ons gezin met vier kinderen dienden we de Here Jezus. Maar in mijn familie, vrijgemaakt-gereformeerd, werd dat niet altijd zo gezien. Wij waren Nederlands gereformeerd en dat was toch heel anders. Toen mijn opa in die tijd op zijn sterfbed lag, had hij een moeilijke strijd. We vertelden hem dat onze oudste zoon, toen zeven jaar, voor hem had gebeden. We kregen een bijzonder gesprek als nooit tevoren. Hij vroeg mij of ik hem uit de Bijbel wilde voorlezen. Ik dacht: Ik neem het gedeelte maar wat ik vanmorgen in mijn stille tijd heb gelezen uit Jesaja 55: ‘Mijn plannen zijn niet jullie plannen, en jullie wegen zijn niet mijn wegen – spreekt de HEER. Want zo hoog als de hemel is boven de aarde, zo ver gaan mijn wegen jullie wegen te boven en mijn plannen jullie plannen’ (vers 8-9, NBV)
Het raakte mij en hem. Hij vroeg ook of ik voor hem wilde bidden. Dat was nog nooit eerder gebeurd! Hij kwam helemaal tot rust en overgave, wat anderen daarna ook opviel. Heel kort daarna is hij in vrede overleden. Tijdens de begrafenisdienst mocht ik van dit gebeuren getuigen.

Waarom Jezus?
In diezelfde tijd bad ik een gebed van overgave van alles in mijn leven, alle controle overgeven aan de Here Jezus Christus. Dat gebeurde tijdens een conferentie van Bill Hybels van Willow Creek. De week daarop lag mijn ontslagbrief in de brievenbus. Mijn gebed van overgave en mijn geloof vanuit die overgave werd direct op de proef gesteld. Normaal zou ik in shock zijn geweest, maar nu had ik rust. Vlak daarna attendeerde Marjon mij op een advertentie bij de Evangelische Omroep naar een functie bij de opzet van internet-activiteiten en kinder- en jeugd programma’s. In die tijd mocht ik de nieuwe media bij de EO opzetten. Een van de ideeën was de cursus ‘WaaromJezus’. Dat groeide ook snel. En toen ik verantwoordelijk werd voor de verkoopactiviteiten van programma’s aan het buitenland bij de afdeling EO-internationaal, kon ik de internet-successen ook delen. Dit opende een hele nieuwe wereld voor mij, want verschillende partners in het buitenland wilden ‘WaaromJezus’ gebruiken.

Internetevangelisatie
Later werden deze EO-activiteiten veranderd of stopgezet, omdat dit buiten het omroepbestel kwam te vallen. Maar voor mij waren internationaal de deuren geopend. Onder andere in Frankrijk bleken allerlei internet-activiteiten op het gebied van evangelisatie te bestaan. De Fransman Eric Célérier had ook internet-evangelisatie-websites gemaakt en we besloten samen te gaan werken. Hij had een website gemaakt in de lijn van de vier geestelijke wetten van de bekende Amerikaanse evangelist dr. Bill Bright. En na deze site konden we zoekers verwijzen naar ‘WaaromJezus’. Er ontstond een gezamenlijke strategie.
Nadat de EO ‘WaaromJezus’ aan Agapè had gegeven, konden we (collega Arjo en ik) onze aandacht voor 100% richten op internet-evangelisatie.
Alles werd wel anders. Marjon en ik moesten leren van giften te leven en volkomen op God te vertrouwen voor ons inkomen. Maar Gods genade is groter dan onze zorgen, hebben we ervaren. Binnen dit werk konden we ‘Jesus.net’ opzetten, een stichting die samenwerkt met zevenenvijftig(!) organisaties in de wereld, totaal in zevenentwintig talen. Daaronder bevinden zich de Billy Graham-organisatie in Amerika, maar ook het wereldwijde tv-netwerk CBN. Binnen ‘Jesus.net’ leid ik het uitvoerende team. Agapè heeft me daarvoor vrijgesteld. De Nederlandse bediening ‘ikzoekGod.nl’ binnen Agape wordt full time geleid door mijn gewaardeerde collega, de ex-zakenman Hans van der Willik. Hij geeft o.a. leiding aan het Nederlandse team van twaalf mensen. Binnen dat team geeft Marjon leiding aan de ruim honderdtwintig vrijwilligers in ons land. Via de site ‘ikzoekGod.nl’ en ‘Ik-wil-dood.nl’ komen de heftigste vragen binnen.

Ontroerend en bemoedigend
Wie zelfmoord wil plegen en op internet gaat zoeken, vindt tips en adviezen, over methodes en medicijnen etc. Maar als je op Google ‘ik wil dood’ intypt, staat onze site www.Ik-wil-dood.nl bovenaan. Van daaruit zijn er verwijzingen naar allerlei deelthema’s en andere websites. Wij willen mensen via www.ikzoekGod.nl naar God en de lokale kerk leiden. Per dag zijn er wereldwijd zo’n vijfduizend(!) mensen op de site www.Jesus.net die aangeven een stap naar God te zetten. Via Google Earth wordt live een geloofsbeslissing van iemand op de wereldbol aangemerkt. Dat is een ontroerend gebeuren. Maar ook een geweldige bemoediging in ons werk.
In april vorig jaar telden we de acht miljoenste(!) bezoeker, die aangaf dat hij of zij het gebed van overgave aan Christus had gebeden nadat men het Evangelie begrepen had. Mensen kunnen ook hun eigen getuigenis op onze website plaatsen via de link MyStory.me. Via iemands getuigenis kan de deur van iemand anders worden geopend voor de Boodschap van Gods liefde.

Wij zoeken ook naar contacten met de kerken, omdat mensen ook doorgestuurd moeten worden naar een Bijbelgetrouwe kerk. Mensen uit allerlei plaatselijke kerken kunnen hun getuigenis op de website zetten en anderen uitnodigen mee te gaan naar die plaatselijke kerk. Dat vinden wij erg belangrijk. We kunnen in die kerken ook mensen helpen om hun verhaal met God op papier te krijgen en hen trainen hoe ze antwoorden moeten geven op vragen van zoekers. Dus nodigen we kerken van harte uit mee te werken. Wij willen met hen samenwerken.”

Jan-Willem Bosman mag een groot en dagelijks groeiend werk leiden dat ons aller gebed en steun waard is.

Feike ter Velde