Ik weet uw werken

Jef de Vriese • 91 - 2015 • Uitgave: 9
‘Ik weet uw werken en inspanning en uw volharding’ (Openbaring 2:2). Wat inspanning en volharding betreft, schiet de gemeente te Efeze niet tekort. Het gaat om een zeer actieve, ijverige gemeente, die zich ondanks tegenstand collectief blijft inzetten. Vaak gaat in onze westerse individuele kijk op het geestelijk leven de aandacht voor het collectieve van de gemeente verloren. Jezus spreekt de gemeente aan als geheel, en geen individueel christen kan zich daaruit losmaken of zeggen: “Ik heb daar niets mee te maken.” Als het niet goed gaat in onze gemeente, dan gaat het niet goed met mij!
Over goede werken wordt met geen woord gerept. Uit de woorden ‘Ik weet uw werken’ moet niet te gauw de conclusie getrokken worden dat het wat de werken betreft wel goed zat. Aan hun werken schortte heel wat, want ze moeten zich bekeren en weer hun eerste werken doen.
In het oordeel en tijdens de openbaarwording van Jezus Christus komen de werken aan het licht. De naderende heiligheid van de Heer ontmaskert de duisternis. De gemeente wordt geconfronteerd met haar mentaliteit. Haar levensstijl wordt getoetst aan de verwachting van Hem die de gemeente inspecteert. Wanneer Jezus dichtbij komt, wordt zichtbaar wat er in het hart leeft.
Positief was dat in deze gemeente met verkeerde praktijken krachtig werd afgerekend. Er was een heleboel kwaad in de stad, wat in de gemeente niet werd getolereerd. Wie tot de gemeente wilde behoren, moest ondubbelzinnig partij kiezen tegen het slechte.
Bij welke partij behoor jij? En welke goede werken vindt de Heer bij jou?

Jef De Vriese