Ik vind, dus ik besta

Joël Oosterhagen • 95 - 2019 • Uitgave: 11
Meningen zijn waardevol. Dat zal ik niet ontkennen. Maar moet ik altijd en overal ergens iets van vinden en dat op allerlei manieren bekendmaken?

Het wordt al jong aangeleerd dat wij in ons land de vrijheid van meningsuiting hebben. Op de sociale media is dat goed te zien. Er hoeft maar een bericht geplaatst te worden of mensen reageren erop. Dat is niet verwonderlijk, omdat het niet voor niets ‘sociale media’ heet.

Leugens
Alleen lijkt het door de jaren heen alsof er van ons verwacht wordt dat wij bij elke nieuwe foto of bij elk nieuwsbericht een reactie moeten geven. Een voorbeeld: De NOS plaatst een feitelijk nieuwsbericht op Facebook over de politieke plannen voor het komende jaar en binnen no-time reageert de een na de ander. “Elk jaar leugens”, “Wat een poppenkast”, “Dat zal mij benieuwen”.

Langzamerhand gaan we het in de samenleving ‘gewoon’ vinden dat wij onze standpunten en overtuigingen op allerlei manieren bekendmaken. Het lijkt dat het er niet toe doet of die meningen onderbouwd of relevant zijn.

Echte wereld
Dit leidt vaak tot onnodige discussies, waarin personen tegenover elkaar staan omdat zij door hun eerste reactie al niet meer bereid zijn om te luisteren naar de ander. Achter een telefoonscherm is het makkelijk om je mening te ventileren, maar dit gebeurt ook steeds meer in de ‘echte’ wereld. We vinden overal iets van, worden mondiger en zijn niet meer bereid om met de ander in een goed debat te gaan.

Als het goed is, is dit niet de houding van een volgeling van de Heere Jezus. De wijze Salomo laat in Spreuken zien dat je verstandig moet zijn in het spreken, maar ook de Heere Jezus Zelf zegt dat we geen zinloze woorden moeten spreken die zonder nut en betekenis zijn (Mattheüs 12:36).

Gedachten bewaren
Dit Bijbelgedeelte laat ons zien dat de woorden uit onze mond de toestand van ons hart weergeven. Het geeft uitdrukking aan onze gevoelens en toont ons wie wij zijn. Uit welke bron komen onze woorden? Laten we daarom in ons spreken, of dit nu online of offline is, onze gedachten en meningen zuiver houden en gericht zijn op de Heere! Hij is de kenner van ons hart.

Joël Oosterhagen