Ik hou van mij

Peter de Haan • 92 - 2016 • Uitgave: 17
Zo luidt de titel van een liedje van Harry Jekkers, vroeger zanger van het Klein Orkest. Je hoort het niemand zeggen, maar toch… wat vinden we onszelf soms goed. Yme Horjus laat Paulus aan het woord. Voor zijn bekering was hij toch goed bezig, met zijn inzet om te voorkomen dat de Joden afdwaalden door jacht te maken op christenen?
Zo kunnen we in deze tijd trouwens ook zijn. We beoordelen een broeder of zuster op kenmerken als: gaat hij of zij op zondag naar de winkel, zegt ‘ie wel precies het goede over Israël, gaan ze wel elke zondag naar de kerk? Dat doet me denken aan het eind van dat liedje. ‘‘Ik hou van jou’ zeg ik soms ook wel. Alleen maar voor de spiegel. Zo komt ‘ik hou van jou’ toch weer bij mezelf terecht.’ Als je jezelf als maatstaf hebt, zijn anderen al snel niet helemaal zuiver bezig.
Misschien mooi om meteen daarna ook het stukje te lezen van Johannes de Heer, over het best bruikbare turf. Laten we toch vooral bezig zijn met het Licht verspreiden van Gods Zoon. Hij houdt de wereld, van u (Johannes 3:16), ondanks de duisternis die we er van weten te maken.

Peter de Haan
Eindredacteur Het Zoeklicht