Ik ga op reis en neem mee… mijn christen-zijn

Martin Penning • 94 - 2018 • Uitgave: 15/16
Ook dit jaar trekken we met onze tenten, caravans en koffers het zendingsgebied Europa weer in. Want waar je ook naar toe gaat; Nederland, België, Frankrijk, Oostenrijk of Italië, Europa is zendingsgebied.

Wat zou je nu kunnen doen, naast genieten van dat wat de Heere ons in de vakantie geeft, om toch oog te hebben voor de geestelijke nood van de plek van bestemming?
We lezen in de Bijbel dat de Heere Jezus innerlijk met ontferming bewogen was. Hij ontmoette mensen in de gebrokenheid van het bestaan. Daar was bijvoorbeeld een man Jaïrus. Zijn dochtertje van 12 jaar was ernstig ziek en lag op sterven. Wat een zorg heeft deze vader en wat een gebrokenheid in zijn huis. Op weg naar het huis van Jaïrus had de Heere Jezus een ontmoeting met een vrouw die al naar veel artsen was geweest, maar niemand kon haar helpen. Deze vrouw was de wanhoop nabij, haar hoop was gebroken. Daar waren mannen met gebroken levens. Twee mannen die blind waren en een man die doofstom was door de inwoning van een demon.

Vandaag de dag lijken mensen het goed te hebben, maar ook nu is er veel gebrokenheid in gezinnen, leven mensen zonder hoop, zijn ze geestelijk blind en staan ze onder de invloed van satan en zijn machten.
De Heere Jezus ziet met geestelijke ogen, is met ontferming bewogen omdat zij schapen zijn zonder herder. En een kudde zonder herder gaat dwalen, heeft onvoldoende eten en drinken en dreigt te sterven. Als we deze zomer in pittoreske stadjes rondlopen, aan het strand liggen of wandelen in de bergen, dan zijn daar gebroken mensen zonder herder en kennen zij de oplossing niet.

Kijk ook in de vakantie met ogen als die van de Heere Jezus. Je christen-zijn laat je niet thuis op het moment dat je in de auto stapt of als het vliegtuig opstijgt. Maar kijk, luister, spreek en handel zoals de Heere Jezus gedaan zou hebben. Misschien is het goed om naast je eigen Bijbel een aantal Nieuwe Testamenten en een aantal traktaatjes mee te nemen in de taal van het land waar je op vakantie gaat. Wie weet geeft de Heere openingen om iets te delen over je geloof. Een fijne en vrijmoedig getuigende vakantie!

Martin Penning