Ieder die wil mag komen - Spreuken 9:5

Els ter Welle • 91 - 2015 • Uitgave: 14/15
‘Komt eet van mijn brood en drinkt van de wijn die ik gemengd heb’ (Spreuken 9:5).

Toen ik negentien was, ging ik naar een bijeenkomst van Youth for Christ. De dominee hield een vlammende preek en enkele jonge mensen gaven een getuigenis. Ik zat aan mijn stoel genageld. Toen werd er een uitnodiging gedaan om voor de Here Jezus kiezen. Mijn hart klopte in mijn keel toen ik de stap nam om naar voren te gaan. Het was de grote ommekeer in mijn leven.

Calvijn leerde dat de mens niets in te brengen heeft in de kwestie van zijn redding. Volgens hem heeft God vóór de grondlegging van de wereld al vastgelegd wie behouden wordt, maar ook wie verloren gaat. En daar valt door de mens niets aan te veranderen. Dat is de zogenaamde dubbele uitverkiezing. Calvijn noemde dit zelf een huiveringwekkend besluit van God en terecht. Niettemin geloofde deze hervormer hierin. De verzoening is volgens hem dan ook niet voor iedereen weggelegd, maar alleen voor de uitverkorenen.
Calvijn deed ook de volgende prikkelende uitspraak: “Als we denken dat we hebben gekozen voor God, is dat omdat God ons uitgekozen heeft.” En inderdaad, het initiatief gaat helemaal van God uit! Ja, de Here heeft mij eerst liefgehad, ik mocht Zijn liefde beantwoorden. Hij heeft mij getrokken (niet gedwongen), ik heb Hem aangenomen, Hij heeft mij uitgenodigd door de verkondiging van het evangelie en ik ben naar voren gegaan. En dit alles kon gebeuren, omdat God voor de grondlegging van de wereld besloten had de wereld te redden door Zijn Zoon! Gods liefde voor de mensen was zo groot, dat Hij Zijn eniggeboren Zoon gegeven heeft, opdat een ieder die in Hem gelooft niet verloren gaat, maar eeuwig leven heeft (Johannes 3:16). De Here Jezus heeft voor een ieder de dood gesmaakt (Hebreeën 2:9).
1 Timoteüs 2:3-6 zegt het helder en klaar: ‘Dit is goed en aangenaam voor God, onze Heiland, die wil dat alle mensen behouden worden en tot erkentenis der waarheid komen. Want er is één God en ook één middelaar tussen God en mensen, de mens Christus Jezus, die Zich gegeven heeft tot een losprijs voor allen.’ Duidelijker kan het niet.

Wij worden in Spreuken 9 allemaal uitgenodigd voor het feestmaal van de Wijsheid. Ieder die wil mag komen. Bent u er al op ingegaan? Het heil in de Here Jezus is er voor iedereen die de uitnodiging aanneemt!
Wordt vervolgd.

Els ter Welle