Huwelijksperikelen - Geen loos alarm! S.O.S.

Joop Schotanus • 77 - 2001/02 • Uitgave: 4
Signalen worden uitgezonden en die moeten opgemerkt worden om te kunnen helpen. Als die signalen opgemerkt worden moeten we er ook nog raad mee weten. De markt loopt over van boeken over pastorale zorg. Ook over huwelijk en gezin is heel wat geschreven. Eén van de mooiste dingen op aarde is dat wat God gegeven heeft in het huwelijk tussen die ene man en die ene vrouw, die voor elkaar bestemd zijn of moet ik zeggen 'zich voor elkaar bestemd hebben'. Dat mooie van het huwelijk willen we in stand houden. Het begon zo mooi in een feestelijke sfeer en op basis van onherroepelijke beloften. Maar toch…!

Er zijn heel veel oorzaken te noemen waardoor het mis gaat in een huwelijk. Onverhoopt en onverwacht is het proces van wegkwijnen begonnen. De liefde waarmee het allemaal begon kan om allerlei redenen niet echt stand houden Het zijn de kleine vossen die de wijngaard bederven. Ergens is er een verwijdering begonnen. Daaruit is verkilling ontstaan. Het was niet die gevaarlijke 'derde', maar het begon bij de kleine dagelijkse ergernissen, waar op een verkeerde manier mee werd omgegaan. De kleine lieve dingen van het leven werden niet meer beleefd en daarmee ontstond de kloof. Het dreigt op de klippen te lopen.

WAT KAN ER MIS GAAN?
Ieder mens heeft z'n eigen verlangens en behoeften en het gevaar dreigt dat we als gehuwden ons vastzetten op onze eigen verlangens. We voelen ons tekort gedaan als door die ander niet goed rekening met ons gehouden wordt en dat geldt in het bijzonder in het huwelijk. Er zou een belletje moeten gaan rinkelen zodra onze eigen behoeften en verlangens de overhand nemen, want daarin ligt heel vaak de basis van een ontsporing. Die verlangens worden veelal geïnspireerd door het moderne jachtige leven. Meedoen met de maatschappij en gericht zijn op ontplooiing. Of gericht zijn op veel geld verdienen en op het niet onder doen voor kennissen en vrienden, die zich meer kunnen veroorloven dan voor de betrokkenen haalbaar is. Natuurlijk heeft het globaal genomen alles te maken met ons egoïsme. Wanneer we daar aan toegeven dan voelen we ons al gauw door elkaar tekort gedaan en komt de ontevredenheid als kleine druppeltjes gif naar binnen. Maar zelfs als er een overvloed is om dankbaar voor te zijn, kan het mis gaan. Het grootste gevaar ligt in het feit dat men de diepe innerlijke gevoelens voor elkaar blijft verbergen, totdat…! Gestimuleerd door de tijdgeest ontwikkelt er zich een stuk onwaarachtigheid. Men is niet meer eerlijk oprecht en oprecht eerlijk. Er wordt niet meer bedoeld wat men zegt en niet meer gezegd wat men bedoelt. Dit zal de gezinssfeer en de stemming negatief beïnvloeden.

WAT POSITIEF HAD KUNNEN ZIJN
Het gezin en het werk kunnen het echtpaar zo in beslag nemen, dat er weinig tijd en energie overblijft om zich intensief aan geestelijke zaken als bijbelstudie en gebed te geven. Soms wordt de kerkgang daarbij ook nog verwaarloosd of is men vanwege de gezinssituatie aangewezen op wisselbeurt. Het is niet zo dat men dit zorgeloos ondergaat, maar het gewone leven en werk eist hen al helemaal op. Vooral als moeder naast haar gezin ook nog een andere werktaak heeft, dan is het weekend er voor alles waar men in de loop van de week niet aan toegekomen is. Men vindt geen gelegenheden meer om alles wat positief had kunnen zijn in te schakelen. Men kan dan ten prooi vallen aan innerlijke onzekerheid en men raakt de greep op een goed huwelijksleven kwijt.

GEEN STEUN UIT DE MAATSCHAPPIJ
De maatschappij houdt ons ook geen spiegel meer voor van het ideale huwelijk, om nog maar te zwijgen van de televisie. De seksualiteit wordt geperverteerd door allerlei soap programma's. Niet alleen dat het op de tv aan positieve voorbeelden ontbreekt, maar de levensrichting die geboden wordt is fataal. Onze wetgeving is er helemaal op gericht om het huwelijk onderuit te halen. Een burgemeester noemt het een eer om als eerste beëdigd te worden om een homo-huwelijk te mogen bevestigen. Het gemak waarmee velen echtscheidingen aangaan, vaak ten koste van kinderen, duidt op een individualistische levenswijze die de geschiedenis nog nooit zo onbeschaamd gekend heeft. De samenleving heeft nu alle ingrediënten in zich om de anti-christ het roer in handen te geven.

ONZE REACTIE OP SIGNALEN
Vanuit de Bijbel kunnen we de reddingsgordels aanreiken. We kunnen aantonen dat er in de wereld heel wat wanbegrip is als het gaat om huwelijk en gezin. Ook als het gaat om de betekenis van een onherroepelijke verbintenis. Er is heel veel misverstand over de betekenis van echte liefde en trouw. De Bijbel kan ons laten zien wat het ware geluk is en hoe we daar deel aan kunnen hebben en houden. Hoe onderlinge vriendschap verrijkt kan worden door een geestelijke dimensie en hoe belangrijk het is dat die ene man en die ene vrouw elkaar uit Gods hand ontvangen als gave en opgave en elkaar als zodanig beschouwen. Deze levensbeschouwing heeft de kracht in zich van een levenslange toewijding aan elkaar. Die verbintenis mag gedragen worden door een liefde die sterker is dan de dood.

Joop Schotanus