Hosanna de Zoon van David

Henk Schouten • 88 - 2012 • Uitgave: 7
We zitten midden in de tijd van verkiezingen; ten minste de Amerikaanse medeburger maakt zich op voor de verkiezing van een (nieuwe?) president. In haar Europese tegenvoeter, Rusland, zijn de verkiezingen inmiddels geweest en is Poetin, zoals verwacht, herkozen. Senegal kiest waarschijnlijk opnieuw president Wade. In Frankrijk is Sarkozy met een dubbele agenda bezig, want ook hij wil graag een nieuwe ambtstermijn regeren. De Palestijnen gaan in juli naar de stembus en waarschijnlijk zijn er nog veel meer verkiezingen. Gewoontegetrouw en vanzelfsprekend zijn alle verkozenen straks blij met hun verkiezing, waarom stel je jezelf anders kandidaat? Zij ademen hun succes in en snuiven de roem op.

Misschien hebt u ook wel eens kandidaat gestaan, voor een politieke partij wellicht, of een ambtstermijn voor een kerkenraad. We achten de democratie hoog, eerlijk en het best haalbare. We weten allemaal echter ook dat het de mannetjesmakers zijn. De pr-campagne, de gevatheid van de kandidaat voedt het populisme. Hoe doet iemand het voor het oog van de camera?
Het zou best wel eens kunnen zijn dat de democratie helemaal niet zo’n zegen is, maar uiteindelijk zelfs de opmaat voor de grote dictator van de eindtijd. Ja ik geloof dat de antichrist keurig gekozen wordt en dan zal het Hosanna aanzwellen, precies zoals het in Openbaring 13:3,4 staat geschreven: ‘de gehele aarde ging het beest met verbazing achterna en wie is aan het beest gelijk.’ De wonderboy zal de handen op elkaar krijgen, Hosanna. Zoals bij de meeste machthebbers zal spoedig blijken dat de prachtige beloften met gezwollen woorden gesproken niet vervuld zullen worden en de wereld zal een ongekende dictatuur tegemoet gaan.

Jezus en het hosanna
We zien ook in de Bijbel dat de mensenmenigte het uitjubelt. Onder andere in Matteüs 21:9, daar staat: ‘Hosanna de Zoon van David, gezegend Hij die komt in de naam des Heren; Hosanna in de hoogste hemelen.’
Wat betekent dat woord ‘Hosanna’ eigenlijk? Het is een roep tot God: “Help toch!” Zo zien we het vertaald in Psalm 118:25. Later werd het een bede om blijvende hulp na een overwinning, de vrede en zegen moet blijvend gegarandeerd worden. Vanuit die invalshoek werd het een juichkreet om de koning te huldigen die de overwinning geschonken had, die dus geholpen had. Omdat Psalm 118 deel uitmaakt van het Hallel vinden we waarschijnlijk hier, in Matteüs 21:9, deze juichkreet (het Hallel zijn de Psalmen 113-118, die bij feestelijkheden gebruikt werden om God te eren).
Er zijn twee feesten in het bijzonder waarbij dit Hallel en specifiek dit Hosanna een rol speelt en als juichkreet geroepen werd. Dat is bij het Pesach/Paasfeest en het Soekot/Loofhuttenfeest. Dat moet een profetische betekenis hebben en die herkennen we ook. Hier bij het naderende Pesachfeest horen we deze juichtoon. De menigte geeft aan dat ze haar vertrouwen stelt op deze éne en bijzondere man die op een ezel de hoofdstad binnenrijdt. Wonderen en tekenen hadden immers laten zien dat deze Jezus ver boven gemiddeld was. Op Hem hoopte het volk. Of de menigte hierin de vervulling van de profetie van Zacharia 9:9 heeft herkend is de vraag, maar is niet onwaarschijnlijk. Jezus had natuurlijk al grote indruk op de massa’s gemaakt. Het is duidelijk dat zelfs de discipelen deelden in de verwachtingen van het volk, zij zagen ook uit naar het moment dat Jezus zich als de verwachtte Messias/koning zou openbaren en zij discussieerden over de vraag wie op de belangrijke zetel naast Hem zou mogen tronen.
De atmosfeer zinderde volop van verwachting en dat komt tot explosie in de feestelijke en glorieuze intocht in Jeruzalem. Hosanna de Zoon van David! In dit Hosanna klinkt de roep tot God door: Here, help toch?! met daaraan de verwachting gekoppeld dat deze man, rijdend op een ezel, die verlossing en hulp in naam van de Here God zal brengen.

Zoon van David
Ook deze term heeft een profetische diepgang. Ze wijst natuurlijk op de belofte aan David gedaan. We horen die belofte in 2 Samuel 7:16 ‘uw huis en uw koningschap zullen voor immer bestendig zijn, uw troon zal vast staan voor altijd.’
De engel had hier aan het begin van het evangelie al op gewezen. Het kind dat uit Maria zou worden geboren zou de troon van Zijn vader David krijgen. We zien dat helder beschreven in Lucas 1:32, ‘de Here God zal Hem de troon van zijn vader David geven en Hij zal als koning heersen…’ Het volk in moeite en verdrukking, onderworpen aan het Romeinse bewind, zocht op allerlei manieren naar vrijheid en zelfstandigheid. Ze wilden los van onderdrukkers komen door mannen die zich als bevrijders aanboden. Deze mannen zochten het Hosanna van de mensen en vochten, dat moet ook gezegd worden, soms als leeuwen. Nu leek de beurt aan Jezus, de nieuwe bevrijder. Het Hosanna klonk en men herkende de Zoon van David. Het zou een kwestie van tijd zijn, dan zou het koninkrijk worden hersteld, zo leek het.

Loop naar de hel
In Amerika hangen posters met de tekst: ‘Loop naar de hel, Barack’. Het is nog maar enkele jaren geleden dat deze gekleurde president als ‘verlosser’ werd betiteld, vandaag dus door velen verguisd, hoewel er natuurlijk altijd nog veel bewonderaars zijn. Ook ten aanzien van Jezus is er die kentering. Korte tijd na de glorieuze intocht zal de smadelijke uittocht plaatsvinden: “Weg met Hem, kruisigt Hem.” Met Jezus liggen de dingen echter heel anders. Deze dingen moesten gebeuren, het Hosanna bij het Pesach is de roep tot God om hulp. ‘Och Here, geef toch heil’ (Psalm 118:25).Wij moeten Jezus echter door de ogen van de profetie zien en we moeten de verlossing die Hij realiseert zien in het licht van onze werkelijke situatie. Wij mensen zijn voor eeuwig verloren door zonde en schuld. Wanneer we onszelf in Gods licht gaan zien, beseffen we dat we een Verlosser nodig hebben. God biedt een Lam dat in onze plaats geslacht wordt, Zijn Zoon.

Van Pasen naar Soekot
Wie dat gaat zien en beseft dat Jezus in onze plaats werd gekruisigd en in onze plaats de straf voor onze schuld op zich nam, zal eenmaal opnieuw het Hosanna aanheffen, dat is bij dat andere toekomstige feest, het Soekot of Loofhuttenfeest. Dan is de roep om hulp dat in het woord Hosanna klinkt veranderd in de juichkreet. Hosanna, God heeft geholpen, of aansluitend met de woorden van Psalm 118:26 ‘Gezegend Hij die komt in de naam des Heren; wij zegenen u uit het huis des Heren.’ Want deze ruiter op het ezelinnenjong (Zacharia 9:9) zal straks triomferend verschijnen om Jeruzalem te bevrijden, het volk te redden en Zijn vrede te brengen. Jaarlijks zullen de volken der aarde optrekken naar Jeruzalem om Hem, die voor altijd Koning zal zijn, te huldigen, Hosanna!

Jezus regeert niet een tweede of derde termijn, ook zal Zijn heerschappij niet afhangen van verkiezingswinst of een goed gevoerde pr-campagne. Zijn heerschappij zal voor eeuwig zijn. Er zal geen einde komen aan Zijn regering, het zal een heerschappij in recht en gerechtigheid zijn. Het zal een eeuwigdurende vrede brengen, zoals aan David beloofd is: ‘uw huis en uw koningschap zullen voor immer bestendig zijn, uw troon zal vaststaan voor altijd.’ Hosanna.

Ik ben er vast van overtuigd, deze Jezus, onze Here Jezus zal spoedig komen, Maranatha.

Ds. Henk Schouten