Hoop voor Syrië

Dirk van Genderen • 89 - 2013 • Uitgave: 21
Wat gaat er gebeuren in het Midden-Oosten? De spanningen zijn hoog opgelopen, tientallen oorlogsschepen zijn samengetrokken. Israël staat paraat.

Wat zegt de Bijbel over Syrië en over Egypte? De meningen zijn verdeeld. De één zegt: ‘Start zo snel mogelijk een militaire aanval op Syrië.’ Een ander: ‘Doe dat niet, het kan tot de Derde Wereldoorlog leiden.’ Nog een ander ligt voortdurend op z’n knieën en roept tot de Here om Zich te ontfermen over het Syrische volk en met name over de Syrische christenen.

Jona
De afgelopen weken hebben veel christenen gebeden voor vrede in Syrië. Op het moment dat ik dit schrijf, lijkt een aanval op Syrië voorlopig afgewend. Sommigen verwijzen naar Jesaja 17:1 (HSV): ‘De last over Damascus. Zie, Damascus houdt op een stad te zijn. Het zal een puinhoop worden, een ruïne.’ ‘Kijk maar,’ zeggen ze, ‘Damascus zal totaal worden verwoest.’ En ze zitten als Jona achter hun tv te wachten op het moment dat het zover is. Misschien u ook wel…
Dat er daarbij miljoenen mensen zullen sterven, gaat kennelijk langs hen heen. Mensen, voor wie het ineens eeuwigheid zal zijn. Mensen, die voor eeuwig verloren gaan als ze de Here Jezus nog niet kennen. Raakt dat ons, tot in het diepst van ons hart…
Een gebed dringt zich aan mij op: ‘Here, ontfermt U Zich over Syrië, over de inwoners van Damascus. Bekeer ze, stuur nog een Jona…’ U denkt misschien: wat een onzin, dat is toch onmogelijk. Maar wat bij de mensen onmogelijk is, is mogelijk bij God.

De verwoesting van Damascus
De vraag moet worden gesteld of de Bijbel inderdaad spreekt over een aanstaande verwoesting van Damascus in onze tijd. De profetie in Jesaja 17 richt zich tegen de machten ten noorden van Juda, namelijk Syrië (Damascus) en Efraïm (het Tienstammenrijk). Syrië en Israël vielen Juda aan om de koning te dwingen deel te nemen aan de coalitie tegen Assyrië (2 Koningen 15 en 16).
Achaz, de koning van Juda, riep echter de hulp in van de koning van Assyrië (2 Koningen 16), waardoor Syrië en Israël een grote slag werd toegebracht. Het Tienstammenrijk werd spoedig daarop in ballingschap gevoerd (2 Koningen 17).
Over de verwoesting van Damascus het volgende: In 734-733 voor Christus trok Tiglatpileser naar het Westen en behaalde overwinningen. In 733-731 voor Christus volgde een beslissende tweejarige belegering van Damascus. Assyrische teksten spreken over de inname van 591 steden en de vernietiging van Damascus. Later is Damascus weer herbouwd.
Als we dit weten, is het dan aannemelijk ervan uit te gaan dat Damascus nogmaals totaal verwoest zal worden? Of is deze profetie al vervuld tijdens de verwoesting in 733-731 voor Christus?
Een totale verwoesting nu lijkt mij niet per se noodzakelijk, maar uitgesloten is het ook niet. Profetieën worden vaak in verschillende keren vervuld. Ik ben niet verrast als Damascus niet verwoest wordt. Ik ben evenmin verrast als Damascus wel verwoest wordt.

Messiaans vergezicht
Laat Obama zich maar niets verbeelden. En ook Poetin niet, evenmin als Assad. De Here regeert. Hij leidt het hele wereldgebeuren volgens Zijn plan. En nooit, maar dan ook nooit, zal het Hem uit handen lopen. Alles gaat heen naar Zijn grote toekomst, onze vereniging met Hem, Zijn wederkomst op de Olijfberg en Zijn rijk van vrede en gerechtigheid, waar Hij plaats zal nemen op de troon van David in Jeruzalem.
In Jesaja 19 wordt nog iets meer gezegd over de toekomst van Syrië:
‘Op die dag zal er een gebaande weg zijn van Egypte naar Assyrië. De Assyriërs zullen in Egypte komen en de Egyptenaren in Assyrië. De Egyptenaren zullen samen met de Assyriërs de HERE dienen. Op die dag zal Israël de derde zijn naast Egypte en Assyrië, een zegen in het midden van de aarde. Want de HERE van de legermachten zal hen zegenen met de woorden: Gezegend zij Mijn volk Egypte, het werk van Mijn handen Assyrië, en Mijn eigendom Israël!’ (vers 23-25, HSV)
Wat een wonderlijk, Messiaans vergezicht. Er komt vrede in het Midden-Oosten. Heel Egypte zal de Here kennen, heel Israël zal zalig worden en ook Assyrië (globaal het gebied van Syrië, Turkije, Iran en Irak) zal de Here dienen. Wat een toekomst!

Dirk van Genderen