Hoop en verantwoordelijkheid

Peter de Haan • 91 - 2015 • Uitgave: 19
We zijn begin deze maand met een grote groep collega’s, redacteuren en vrijwilligers van Het Zoeklicht en Het Brandpunt naar Dordrecht geweest. De dag begon met een uitgebreid bezoek aan De Hoop. Bij velen van u zal die organisatie wel bekend zijn, al vele jaren bekommeren zij zich om mensen die alle hoop verloren hebben, door verslaving en/of psychische problemen. Een van de kernteksten waardoor de medewerkers hier gedreven worden, vinden we in Spreuken 24, ‘Red hen die ten dode gegrepen zijn, wend u niet af van hen die ter slachting wankelen’ (vers 11).
Die oproep is voor elke gelovige en gaat niet alleen over de mensen die maatschappelijk gezien al opgegeven zijn of lijken. Ook naar de welgestelde mensen in onze eigen omgeving hebben we een grote verantwoordelijkheid. Als zij Jezus niet kennen zijn ze ten dode gegrepen. Els ter Welle beschrijft hoe zij dit onlangs oppakte, toen ze door een islamitische taxichauffeur werd vervoerd en toen ze met haar buren sprak. Laat u inspireren.
Hoeveel tijd er nog is om die verantwoordelijkheid te nemen, weten we niet. Er gebeurt veel in de wereld, leest u de artikelen van Feike ter Velde en Jan van Barneveld er maar op na. Laten we elkaar daarom aansporen om onze hoop met anderen te delen.

Peter de Haan
Eindredacteur Het Zoeklicht