Hoe ziet zegen die rijkt maakt er uit?

Els ter Welle • 96 - 2020 • Uitgave: 3
’Alleen de zegen van de Heer maakt rijk, zwoegen voegt daar niets aan toe’ (Spreuken 10:22 NBV).

Moeizaam klimt ze de heuvel op, haar hoofd is gebogen, haar benen trillen, haar hart doet pijn. Dan is ze op die verschrikkelijke plek. Mensen joelen en schreeuwen naar de drie misdadigers die daar hangen aan een kruis. De middelste is haar Zoon.

Hij hangt daar onschuldig. Als ze naar Hem kijkt, gaat er een zwaard door haar ziel. Ja, ze is de meest gezegende vrouw van alle vrouwen, maar ze lijdt zoals nog nooit een moeder heeft geleden. Maria was nog jong toen de engel Gabriël haar een bijzondere boodschap kwam brengen. Hij zei: ’Wees gegroet, begenadigde. U bent gezegend onder de vrouwen. U zult zwanger worden en een zoon baren en U zult Hem de naam Jezus geven’ (Lukas 1:28, 31).

Hun eigen ongeluk
Toen het kind veertig dagen oud was, gingen Jozef en Maria naar de tempel om hun Zoontje aan de Heer voor te stellen. De priester legde zijn hand op hun baby om Hem te zegenen, maar hij had helemaal niet door dat dit Kind de beloofde Messias was. Niemand wist dat… Of toch?
Daar kwam, door de Heilige Geest geleid, een oude man de tempel binnen. Ook hij nam het Kind in zijn armen. Hij wist wel wie hun Kind was! Zijn ogen straalden en zijn stem trilde van ontroering toen hij profeteerde: ’Here, het wachten is voorbij! Nu ben ik gerust. U hebt uw woord gehouden. Met eigen ogen heb ik de Redder gezien, die U aan de wereld gaat geven. Hij is een licht voor de volken; de roem en eer voor Uw volk Israël. Maar er zal een zwaard door uw ziel gaan. Want velen in Israël zullen zich aan dit Kind ergeren, tot hun eigen ongeluk. Maar vele anderen zal Hij de grootste vreugde geven’ (Lukas 2:29-30, 34-35 HTB).

Rijk en gezegend leven?
Hoe ziet een rijk gezegend leven er eigenlijk uit? Houdt het voorspoed in? De afwezigheid van problemen? Goede gezondheid? Rijkdom? Zegen is de aanwezigheid van God in voor- én tegenspoed. Juist in moeilijke tijden is God bijzonder nabij. Die ervaring maakt je zo rijk! Ik maakte een klein gedichtje over ons leven dat dit weergeeft:

Gemakkelijk? Zeker niet.
Voorspoedig? Nee
Gezegend? Ja rijk!
Want God was getrouw,
ging met ons mee,
van uur tot uur,
dwars door het vuur.1

Els ter Welle

1 Zie mijn autobiografie ‘God blijft getrouw’.