Hoe kan God dieren scheppen die tot menselijk voedsel dienen?

Theo Niemeijer • 96 - 2020 • Uitgave: 11
Kunt u mij vertellen hoe de dinosaurussen uitgestorven zijn en hoe God hen geschapen heeft? Wat vindt u van de oerknaltheorie? Kunnen we deze met de Bijbelse schepping combineren? Hoe kan God dieren scheppen die tot menselijk voedsel dienen? Veganisten noemen zo’n God maar wreed! Wanneer jongeren mij hiermee confronteren, heb ik geen antwoord. (A. D. te @)

Antwoord:

Volgens de Bijbel zijn dinosaurussen nog helemaal niet zo lang geleden uitgestorven! In Job 40:10-19 wordt een monster beschreven (S.V. Behémoth) dat verdacht veel op een dinosaurus lijkt! Ook zijn in een aardlaag sporen van een dinosaurus gevonden, samen met menselijke voetsporen! Dat mens en dinosaurus tegelijkertijd geleefd hebben is volgens de gevonden fossielen en dat wat de Bijbel ons leert zeer aannemelijk! In het boek Openbaring wordt regelmatig over dinosaurusachtige monsters geschreven, een fenomeen, dat toen bekend geweest moet zijn.
Fossielen worden gevormd door natuurgeweld. Wanneer onder normale omstandigheden een dier sterft, verteert het en wordt het door ander dieren, tot aan mieren en gieren toe, netjes opgeruimd en blijft er uiteindelijk niets meer van over. Wanneer echter sprake is van een overstroming, uitbarsting van een vulkaan of iets dergelijks, waarbij dieren en mensen met geweld omkomen en onder een laag modder of lava verdwijnen, dan hebben we te maken met de vorming van fossielen.
Velen negeren in de geologie de enorme invloed van de wereldwijde zondvloed, waardoor vele dieren en mensen de dood vonden en als fossiel in de aardlagen vereeuwigd werden. Men wil de zondvloed door de verschillende ijstijden vervangen, waardoor men tot een geheel ander datering komt. Tijdens de zondvloed werden namelijk ook de verschillende aardlagen omgekeerd, de verschillende continenten uit elkaar gedreven, waarmee ook de dateringsmethoden van de evolutionisten onbetrouwbaar werden.

De gevonden fossielen van dinosaurussen behoeven helemaal niet veel ouder te zijn dan de leeftijd die de Bijbel ons leert, namelijk hooguit 10.000 jaar!
In Genesis 1 lezen we dat de Here God de hemel vulde met vogels, de zeeën vulde met vissen en de aarde vulde met dieren, allemaal naar hun aard, een enorme diversiteit!
Het boekje ‘Oer’ kwam op mij over als een soort sprookje, te vergelijken met Narnia van C.S. Lewis, maar totaal ongeloofwaardig, zowel geologisch, biologisch als theologisch! Volgens dit boek, zou de dood al aanwezig zijn voor de mens zondigde. Immers binnen evolutionaire processen, gaat men uit van het principe: ‘de sterkste overwint’ en het stervensproces was dus al aanwezig vóór de zondeval (zie Romeinen 5:12). Ook zal Adam niet de eerste mens geweest zijn (zie Handelingen 17:26), maar zouden er meerdere mensen vanuit de apen ontstaan zijn.
Waarom zouden we er moeite mee moeten hebben, dat de Here God deze aarde in zes dagen geschapen heeft? Er staat toch in Psalm 33:9 ’Hij sprak en het was er, Hij gebood en het stond er’? In 1 Johannes 1:5 staat: ‘God is licht’ en weet u wat de snelheid van het licht is: rond de 300.000 km per seconde! God staat buiten onze tijd, Hij is de eeuwige. Waar wij eindeloos lang over doen, doet Hij in een seconde. Wij als mensen zijn tijdig en hebben hier geen besef van. Voor ons als mensen is het heel moeilijk om de majesteit, wijsheid en almacht van God te erkennen en toe te geven dat wij het niet begrijpen. We willen immers toch alles kunnen begrijpen, ook al gaat dit ten koste van de majesteit van de Here God? In Hebreeën 11:3 staat, dat ‘het zichtbare niet ontstaan is uit het waarneembare’! Dit gaat in tegen alle wetenschappelijke principes, waar men altijd uitgaat van het waarneembare!

In het evolutiemodel houdt men ook geen rekening met de zondeval, waarin de schepping devalueerde, de mens stervende werd en in zijn verstand verduisterd werd.
Pas na de zondvloed stemde de Here God toe in het eten van vissen, vogels en dieren (Genesis 9:2-3), maar dat wil niet zeggen, dat God het zo bedoeld heeft bij de schepping! Ook dat was het gevolg van de zondeval. Op de nieuwe hemel en de nieuwe aarde zal dit niet meer voorkomen, dan zijn de eerste dingen voorbijgegaan en is alle nieuw geworden!

Theo Niemeijer