Hij kwam bij ons heel gewoon!

Feike ter Velde • 88 - 2012 • Uitgave: 26
Hij kwam bij ons heel gewoon!

Deze titel is ontleend aan lied nummer 268 uit de bundel Opwekking: Hij kwam bij ons, heel gewoon. Het is een bekend lied geworden met een mooie beschrijving van de Here Jezus. Over wie Hij was en wat Hij deed. Het kind van Bethlehem vinden we in dit lied ook als de man van smarten. Maar ook de mogelijkheid voor ons om te worden zoals Hij is…! Een bijzonder werk van de Heilige Geest. Het is begonnen met Zijn komst onder ons!
Daarom vieren we het Kerstfeest!


Kerstfeest vieren betekent dat we gedenken dat Jezus Christus, de Redder der wereld, tot ons kwam. Niet onverwacht, maar toch wel als verrassing. Het exacte tijdstip wist niemand, maar wel dat Hij tijdens het Romeinse wereldrijk zou komen. Dat was uit de profetie op te maken. Over Zijn komst gaan tal van mooie Kerstliederen. ‘Hij kwam bij ons, heel gewoon’ is echter wel een tekst die om wat nadere toelichting vraagt. Vooral dat woordje gewoon moeten we onder de loep nemen, want daar zit veel in.
Hij was een gewoon mens van vlees en bloed, net als wij. Hij werd geboren uit een meisje in Nazareth, dat zwanger werd zonder dat ze getrouwd was. Ze was wel ondertrouwd met Jozef, maar die wilde haar verlaten, om haar en zichzelf niet te schande te maken. Gelukkig hoefde dat niet en mocht hij haar tot vrouw nemen, zoals hij eerder ook van plan was. Maar gewoon was het met Maria niet, integendeel het was zeer ongewoon.
De engel Gabriël, kwam rechtstreeks van God tot haar met een boodschap. Het was het woord van God dat de engel tot Maria richtte, namelijk dat zij zwanger zou worden uit de Heilige Geest en dat zij een zoon zou baren. Gabriël onderstreept nog eens dat geen woord dat van God komt krachteloos zal wezen. Daarop zei Maria: “Mij geschiedde naar uw woord.” We raken hier aan het diepe geheimenis van de maagdelijke geboorte van Jezus. De Zoon van God wordt in de schoot van Maria verwekt door het scheppende Woord van de levende God dat de engel aan Maria doorgeeft. En Maria buigt onder de autoriteit van dat Woord in diepe nederigheid. Dat Woord geschiedde aan haar. Dat Woord werd in haar werkelijkheid door de scheppende kracht ervan.

Scheppende kracht
Ons wordt hier duidelijk gemaakt dat de scheppende kracht van het Woord van God, zoals we dat mogen kennen uit de wordingsgeschiedenis van de wereld, ook het geestelijke principe wordt van het Evangelie. Want ook het Evangelie der behoudenis is een scheppende daad van God, door Zijn Woord en door Zijn Geest. Woord en Geest werken hier samen, zoals in de schepping van Genesis 1 en in de uitwerking van het Evangelie in het hart van gelovigen. Aan dat woord van Gabriël wordt kracht verleend door de Heilige Geest, scheppende kracht. Dat is het ongewone in dit gebeuren. Hij kwam bij ons, om mens te worden van ons vlees en bloed, maar dit moest op ongewone wijze geschieden.
Jezus moest uit God geboren worden en niet uit het samensmelten van een mannelijke zaadcel en een vrouwelijk eicel. Hij moest worden als wij, maar Hij moest niet als zondaar worden ontvangen en geboren. Hij moest een rein Offer worden om ons vrij te kunnen kopen. Wij worden als zondaar geboren uit onze natuurlijke ouders. Daarom is er onder de mensen niemand die kon doen wat Jezus kon doen (Psalm 49:8), of kon worden wat Jezus is geworden. Hij werd het Lam Gods, dat de zonde der wereld kon wegnemen. Hij kwam om ons los te kopen!

Wedergeboren
En nu het wonder van wat voor de buitenwereld zo gewoon leek: een mens die werd ter dood veroordeeld, al dan niet schuldig aan het Hem ten laste gelegde. Het leek een bijna dagelijks gebeuren, daar op Golgotha. Maar achter de schermen voltrok zich het diepe geheim van het Evangelie: Jezus stierf als plaatsvervangend offer! Hij kocht de zondaar vrij, toen Hij daar Zijn leven uitgoot in de dood. Dat feit wordt ons nu als Evangelie verkondigd. Dat komt nu als Woord tot ons, zoals ook aan Maria het Woord werd verkondigd. Bij Maria leidde dat Woord tot de verwekking en de geboorte van Jezus Christus. Dat Woord werd door de Geest uitgewerkt tot het wonder van Zijn geboorte. Vanaf de Pinksterdag kunnen wij wedergeboren worden door het Woord van God dat als onvergankelijk zaad ons leven binnenkomt en het Leven van Jezus in ons verwekt en ons wedergeboren doet worden (1 Petrus 1:23-25). Dit Evangelie is een groot geheimenis, openbaar voor ons, door Gods Woord in de Bijbel aan ons meegedeeld.

Hij komt dichtbij
De Here Jezus wandelde als gewoon mens op deze aarde. Maar Hij wist het plan van Zijn Vader in de hemel. Voor de ogen van de mensen was Hij de man van smarten, maar in het plan van God de Redder van zondaren. De mensen zagen wat voor ogen was en konden de hele werkelijkheid niet ontwaren. Dat is nu nog zo. Ook het christenleven, dat wij mogen kennen en leven, als we er deel aan hebben gekregen door Gods genade, is eenzelfde geheimenis. Christenen zijn gewone mensen aan de buitenkant, falende mensen vaak en niets beter dan anderen. Maar elke ware christen is net zo gewoon en net zo buitengewoon als de Here Jezus Christus. Iedere ware christen is door de Heilige Geest wedergeboren uit het goddelijke zaad van het Woord en mag nu delen in het opstandingsleven van Christus (Johannes 1:12), dat Hij op de Paasmorgen heeft ontvangen van de Heilige Geest.
Hij kwam bij ons… heel gewoon! Maar dat gewone was nu juist de sluier die het geheimenis moest onttrekken aan zondige, menselijke ogen. Het moest van Godswege een geheimenis blijven. Jezus moest geen afgod worden die werd aanbeden omdat Hij zichtbaar goddelijk was. Nee, Hij moet geopenbaard worden door de Geest aan het hart van mensen, die door Gods genade daartoe worden geroepen. Ons geloof is niet als de religies van deze wereld, met goddelijke goeroes. Ons geloof is het eeuwige leven in ons, geschonken uit genade door de Heilige Geest, die God is. Mogen onze ogen open gaan voor het wonder van Jezus’ geboorte, leven en werk… voor ons en in ons! Gewoon, maar vooral ongewoon, buitengewoon!

Feike ter Velde