Hij kwam bij ons!

Jan van Barneveld • 88 - 2012 • Uitgave: 26
Hij kwam bij ons!

De Messias is gekomen. Halleluja! Hij werd ruim 2000 jaar geleden geboren in een stal in Bethlehem. Hij komt terug op de Olijfberg. Om vrede op aarde te brengen. Is Hij alleen voor Israël gekomen? Komt hij alleen als Vredevorst? Is Zijn komst voor iedereen? Voor gelovigen en niet-gelovigen? Voor Joden en niet-Joden? Wat betekent het ‘komen van de Messias’ vandaag voor ons?

Valse messiassen
Voordat we op al die vragen ingaan eerst een ernstige waarschuwing. De hele wereld wacht op een geniale wereldleider, die de grote wereldproblemen eindelijk eens goed aanpakt. De Here Jezus en de apostel Johannes hebben ons 2000 jaar geleden al voorzegd dat er ‘valse messiassen’ (Matteüs 24:24) en ‘antichristen’ (1 Johannes 2:18) zullen optreden. Paulus noemt de machtigste valse messias ‘de mens van de wetteloosheid, de zoon van het verderf, de tegenstander (satan!), die zich verheft tegen al wat God of voorwerp van verering heet’ (2 Tessalonicenzen 2:3,4).
Hitler was zo’n valse messias. Hij staat model voor de wereldheerser van de eindtijd, ook wel ‘het beest’ genoemd. Hitler bracht aanvankelijk welvaart en aanzien voor Duitsland, loste veel problemen op. Bijna iedereen ‘viel’ voor hem, ook veel christenen! Toen bleek dat hij een ‘beest’, een duivel was, was het te laat. Zo zal het gaan met de antichrist. Nu wachten meer dan een miljard moslims op hun messias, de Mahdi, of de Twaalfde Imam. Het Joodse volk en wij wachten op de Bijbelse Messias, de Zoon van David. Het verschil tussen de meeste Joden en ons is dat wij mogen weten Wie er komt. Wij zien blij uit naar de wederkomst van Jezus, de Verlosser. Intussen passen we waakzaam op voor de vele valse profeten en valse messiassen die er momenteel al rondlopen.

Het komen van de Messias
Een oude, rabbijnse uitspraak luidt: “Alles gaat om het komen van de Messias.” Alles wat er momenteel in en rond Israël gebeurt, gaat om de doorbraak van het koninkrijk van de Messias, de Zoon van David. Zijn eerste komst herdenken wij tijdens het Kerstfeest. In zekere zin heeft Hij toen al het koninkrijk gebracht. Want de Here Jezus antwoordde op de vraag van de Farizeeën wanneer het Koninkrijk van God zou komen: ‘Het Koninkrijk van God is binnenin (HSV)/is bij (NBG) u’ (Lucas 17:21). Er is dus meer dan het komende Vrederijk van de Here Jezus Messias. Ook vandaag is er iets van dat Koninkrijk.
Maar is dat ‘komen van de Messias’ alleen voor het Joodse volk? Kwam Jezus toen alleen voor de Joden, of ook voor ons? Hij werd geboren uit een Joodse moeder. Hij trad op als een rabbijn uit de school van de Farizeeën. Hij verkondigde het Evangelie in en voor Israël. Hij stierf als ‘Koning van de Joden’. Hij komt terug als Koning van Israël. Zijn leerlingen verbood Hij zelfs om het Evangelie aan niet-Joden te brengen (Matteüs 10:5,6). Toen een heidense vrouw uit Libanon hem om genezing van haar dochter smeekte, was hij afwijzend. Het (levende) Brood was voor de kinderen (Israël) en niet voor de honden (heidenen) (Matteüs 15:21-28). Gelukkig liep het goed af, want haar dochter werd toch genezen. Die vrouw kreeg zelfs een compliment van de Here. Maar Hij kwam allereerst in en voor Israël.

En wij dan?
De apostelen en vooral de priesters die na Pinksteren en Hemelvaart tot geloof waren gekomen, hadden grote moeite met het feit dat Paulus en Barnabas zoveel niet-Joden tot geloof brachten (Handelingen 15:1-5). Na een pittige vergadering van de Eerste Gemeente (Handelingen 15:6-21) kwam Petrus tot de conclusie: ‘Maar door de genade van de Here Jezus geloven wij (Joden) behouden te worden op dezelfde wijze als zij (heidenen) (Handelingen 15:11). Dus ook wij, gelovigen-uit-de-volken. Er is maar één Weg naar God de Vader, Jezus Messias.

Gods voorstel aan u
Het is van levensbelang dat we iets dieper ingaan op de Ene Weg naar vrede en een nieuw leven met God. Voor Jood en Griek. Leest u maar mee: ‘Hij is een verzoening voor onze zonden en niet alleen voor de onze, maar ook voor die van de hele wereld’ (1 Johannes 2:2). Dit is een afdoende antwoord op onze vragen. Het ‘voor de onze’ betekent voor de Joden. Want de schrijver, Johannes, was een Jood. Maar het ‘van de hele wereld’ sluit ook ons in. Voor gelovigen uit de Joden en uit de hele wereld. Maar ook: Voor gelovige of ongelovige. Voor u en mij. Let wel, dit is een voorstel van God, de Schepper. Een mens kan dit grootse voorstel aanvaarden of afwijzen. Paulus formuleert het zo: ‘Hem, Christus Jezus, heeft God voorgesteld als zoenmiddel, door het geloof in Zijn bloed’ (Romeinen 3:25). Dus een voorstel van God aan de hele mensheid. ‘Laat u met God verzoenen’, dringt God aan. Maak vrede met God. Dat kan door het geloof in het verzoenend sterven van Messias Jezus! Dan kan nu!

Kom!
Zo kan in één woord de hele Bijbelse boodschap worden samengevat. Dat Woord is KOM! Alles gaat om het ‘Komen van de Messias’. De verlossing van de wereld en van u. De ‘vrede op aarde’, waar de engelen van spraken/zongen, die komt als Jezus terugkomt. Er is echter meer, veel meer. Jezus zegt: ‘Komt tot Mij, allen die vermoeid en belast bent, en Ik zal u rust geven’ (Matteüs 11:28). Hebt u rust nodig, gelovige of ongelovige? Jood of Griek? U weet nu de Weg. Jezus zegt ook: ‘Wie tot Mij komt, zal Ik beslist niet uitwerpen’ (Johannes 6:37). Hij wijst u niet af. Als wij komen, is Hij al onderweg. Als u voor het eerst komt, staat Hij blij klaar om u te ontvangen. Als wij komen met onze nood, is Hij de Komende. Want er staat: ‘Nader tot God en Hij zal tot u naderen’ (Jakobus 4:8). Hij is altijd de Komende. Een Verlosser vol genade en liefde.

Het Koninkrijk van God
Er was een conferentie over het Koninkrijk van God. Diepgaande, lange gesprekken en ingewikkelde theorieën. Een eenvoudige zuster had een eenvoudig antwoord: “Het Koninkrijk van God is overal waar de Heer Koning is.” Hij is de komende Koning. Hij wil komen in ons leven, in de Gemeente en in onze gezinnen. Dan komt er vrede met God en met elkaar. Hij brengt Heil en verlossing.

Jan van Barneveld