Hij kwam bij ons

Henk Schouten • 88 - 2012 • Uitgave: 26
Hij kwam bij ons

Dat een op het oog onaanzienlijke en weinig tot de verbeelding sprekende gebeurtenis de wereld zo zou veranderen, hadden wellicht ook Jozef en Maria niet kunnen bedenken. Zij zullen niet verwacht hebben, of het zich hebben kunnen voorstellen dat de wereld zo veranderd zou worden door de geboorte van hun zoon Jezus.

Natuurlijk zijn er meer geboorten geweest van kinderen, jongens en ook meisjes. Geboorten waar het kind met vreugde werd ontvangen, gekoesterd en begeleid op de eerste levenstappen. Kinderen die later een carrière maakten die tot de verbeelding sprak. We zouden namen kunnen noemen van grote mannen en vrouwen, die we in alle geschiedenisboeken terugvinden. Soms positief, maar er zijn ook veel namen van mannen en vrouwen die een heel negatieve reputatie hebben opgebouwd en de wereldgeschiedenis zeer negatief hebben beïnvloed.

Zijn komst was voorzegd
Er is echter een belangrijk onderscheid tussen al die mannen en vrouwen enerzijds en onze Here Jezus anderzijds. Ik bedoel niet het oneindige verschil dat er is tussen de Zoon van God en de kinderen van ons mensen. De Here Jezus is ook God, dat is een uniek en groot verschil. De komst van de Here Jezus echter was voorzegd en dat was en is van al die andere grote en kleine mensen niet te zeggen. Mensen worden verwekt en geboren, zijn meestal gewild, soms helaas niet. Nooit is over een mens geprofeteerd of honderden jaren voor zijn geboorte voorzegd dat hij geboren zou worden en nog minder werden al die voorzeggingen ook werkelijkheid. De komst van de Here Jezus werd voorzegd, en… Hij kwam!
We zouden nu een lange lijst van Bijbelteksten en verwijsplaatsen kunnen noteren. Dan beginnen we in de Hof van Eden. Direct na de zondeval belooft de Here God dat er uit de vrouw een zaad zal komen die de strijd met het zaad van de slang zal aangaan en de slang en de satan zal overwinnen. Die belofte wordt in de Bijbel steeds verder uitgewerkt. Ze wordt toegespitst op een volk, Israël, verfijnt op een stam, Juda, gespecificeerd op een geslacht, David. Titels worden onthuld: priester, koning en profeet. De plaats waar hij geboren zal worden, Bethlehem.
Iemand moet wel heel erg zeker van zijn zaak zijn, wanneer hij zoveel aanwijzingen geeft. Het bijzondere is dat al deze aanwijzingen een periode van duizenden jaren beslaan. De inspiratie is dus niet van een mens; nee, het is de Heilige Geest van God die mensen heeft aangestuurd om al deze beloften neer te schrijven. Honderden, duizenden, wellicht miljoenen mensen hebben naar de vervulling uitgezien. Er was slechts één generatie die het zien mocht en binnen die generatie was het maar een beperkte groep van mensen die Hem leerde kennen en Hem herkend heeft, want dat weten we vandaag heel zeker: Hij kwam! Dat betekent, Hij is gekomen, Hij was er. Omdat Hij gekomen is en zo ontzettend veel van de beloften heeft vervuld, is het dat de mensheid besloten heeft de jaartelling op Hem af te stemmen. We tellen de jaren voor de komst en vanaf de komst van Jezus Christus. Zo geven we aan dat Zijn komst een radicale breuk met het verleden gaf en nieuw perspectief biedt. De loop van de wereld is totaal veranderd, omdat Hij kwam.

Er is hoop
Toch beginnen we nu ook wat te aarzelen. Zijn komst, nu zo’n 2000 jaar geleden, heeft inderdaad een enorme verandering gebracht. De westelijke wereld werd Joods-christelijk. Dat wil zeggen: haar cultuur werd losgeweekt van het heidendom en daarvoor in de plaats kwam het christendom. Er was hoop en verwachting, daar is veel van te schrijven, maar de ruimte ontbreekt hier. Vandaag lijkt al dat optimisme en de hoop vervlogen. De christelijk cultuur is op zijn retour, het heidendom breekt met geweld in onze wereld in, er is zelfs sprake van toenemende vijandigheid, zelfs in het zogenaamde christelijke Westen, tegen Bijbelgetrouw geloof. Misschien vraagt u zich af, Christendom? Nou en?

Er is echter hoop, de hoop die we hebben ligt verscholen in Hij kwam!
Hij kwam immers nadat tientallen profetieën Zijn komst nauwkeurig hadden voorbereid en omschreven. Juist deze dagen worden er weer veel van die beloften gelezen en uitgelegd in onze kerken en gemeenten. Steeds mag er bij gezegd worden: Het is vervuld. Het is werkelijkheid geworden, Hij kwam, Hij is gekomen. Hoe opmerkelijk, alle beloften werden letterlijk vervuld, werden letterlijk waar.

Ervaringsdeskundig?
Nu we die ervaring hebben, mogen we kijken naar een nieuwe en andere reeks van beloften en profetieën. De Bijbel geeft ons heel veel aanwijzingen met betrekking tot de toekomst. We lezen zeer regelmatig over het terugkomen van Jezus Christus naar de aarde. Ook daarover worden we zeer uitvoerig en gedetailleerd geïnformeerd. We lezen beschrijvingen van de wereldsituatie, de tijd en de cultuur die op aarde zal zijn wanneer de Here Jezus zal terugkomen. We lezen omtrent de situatie van het volk van God, Israël, hoe het met hen gesteld zal zijn wanneer de Here Jezus terugkomt. Zij zullen Hem als hun Messias herkennen en erkennen. We lezen over de ontwikkeling van het voormalig Romeinse rijk, zoals de caesar van Rome destijds de grote tegenpool van de Here Jezus was, zo zal in de eindtijd de antichrist de grote tegenstrever van de Here Jezus blijken. In het federatieve Europa zien we steeds meer de contouren van dat antichristelijke rijk en de roep om een machthebber die antwoord zal geven op de vele problemen zwelt dagelijks aan.
Zelfs de plaats waar de Here Jezus terugkomt wordt in de Bijbel beschreven: Zijn voeten zullen staan op de Olijfberg die voor Jeruzalem ligt. Over al deze ontwikkelingen leest u regelmatig in Het Zoeklicht. Nu we de ervaring hebben dat het woord van God zeer gedetailleerd en betrouwbaar is gebleken aangaande de eerste komst van de Here Jezus, Hij kwam, mogen we daaruit toch zeker vaste hoop en verwachting hebben over de andere reeks beloften en profetieën. Hij kwam! Dat maakte alles anders. Hij zal komen, dat zal de verandering volkomen maken. Een heerlijk perspectief voor allen die hun vertrouwen op Hem, onze Here Jezus, hebben gesteld.
Ik zie er naar uit en velen met mij. Hij zal zeker komen, Maranatha.

Ds. Henk Schouten