Hij is onze vrede

Henk Schouten • 89 - 2013 • Uitgave: 26
Vier woorden, maar wat een kracht. Deze woorden bepalen ons bij alles of beter bij het enige dat nodig is in het leven: Vrede, shalom. U hebt een magazine in handen waar op allerlei wijze en vanuit verschillende gezichtspunten over vrede valt te lezen. Wat doen we ermee? Kennen we die vrede? Kunnen we aan die vrede deel krijgen?

Misschien hebt u met verwondering gelezen over de verschillende aspecten van vrede en bent u onder de indruk gekomen van de breedte en de rijkdom van het begrip ‘vrede’. Vrede op aarde, vrede tussen mensen, vrede met God en ook vrede diep van binnen. Vrede met jezelf en vrede met anderen. Misschien irriteert het u wel, al dat geschrijf over vrede, want zo vredig is het leven niet en het is ook niet bereikbaar. Vrede is een utopie een droom die nooit werkelijkheid zal worden, zo beleeft u de dingen tenminste. Laat me u uit die droom halen, want vrede is geen droom, geen utopie, geen onmogelijkheid, maar werkelijkheid. Nog krachtiger, die vrede is bereikbaar ook voor u, voor jouw, net als voor iedereen.

Alleen voor anderen?
Die vrede is er door een persoon, een krachtig persoon, maar dan heel anders. Ik spreek van de Zoon van God, Jezus Christus. Wie is Hij toch? Hij is onze vrede, zo staat in de Bijbel te lezen. Maar wat betekent dat en hoe krijg je deel aan die vrede, dus aan Hem? Is dat voor een uitgelezen groep mensen, is dat voor een specifiek volk? Is dat alleen iets voor die ander? Misschien bent u tegen de muren opgevlogen. Misschien hebt u alles uitgeprobeerd in het leven maar vond geen vrede. Misschien hebt u zich ten slotte wel een touw om de hals gelegd, omdat duisternis heer en meester is in uw leven en de vrede onoverbrugbaar ver weg leek.

Voorbeeld van gehoorzaamheid
Jezus Christus heeft gezegd: ‘Komt allen tot Mij die vermoeid en belast zijt?’ Dat is een uitnodiging die altijd nog staat en van kracht is en die uitnodiging is voor u en jou. Al 2000 jaar gaat die uitnodiging uit naar alle mensen en in al die honderden jaren waren en zijn er steeds mensen die met hun moeite en ballast bij Hem vrede vonden. Dat moet dus wel iets zijn, anders was die christelijke kerk en waren al die gelovigen allang uitgestorven.
Het gaat niet om een beleving, ook niet om een gevoel, maar om gehoorzaamheid. Juist die gehoorzaamheid maakt het voor velen zo lastig om tot Hem te gaan. Je moet jezelf loslaten, je eigen wil prijsgeven en Hem gehoorzaam zijn. Hijzelf is overigens een groot voorbeeld van gehoorzaamheid. Alles wat Hij had aan heerlijkheid gaf Hij prijs. Hij hield niet vast aan eigen decorum en kon daardoor alles winnen. In de Bijbel staat van Hem geschreven: ‘en zo heeft Hij, hoewel Hij de Zoon was, de gehoorzaamheid geleerd uit hetgeen Hij heeft geleden’ (Hebreeën 5:8). Maar dan lezen we in het volgende vers de belofte: ‘en toen Hij het einde had bereikt, is Hij voor allen, die Hem gehoorzamen, een oorzaak van eeuwig heil geworden.’ Hij was gehoorzaam en roept ons op Hem gehoorzaam te zijn, daarin ligt het geheim voor eeuwig heil.

Ontvang vrede
Wat houdt u vast, of anders, waardoor wordt u vastgehouden? De Bijbel leert dat deze Jezus die aan een kruis werd terechtgesteld uit de dood is opgestaan. Dat is die heel andere kracht, daarin maakt Hij het verschil met alles en iedereen op aarde. Als opgestane Heer vertelt Hij dat we alles moeten geloven wat in de Bijbel geschreven staat (Lucas 24:25-27). Lees het woord van God, geloof het woord van God, dan zult u ontvangen wat het woord van God belooft, vrede.

Ds. Henk Schouten