Hij houdt de wereld in Zijn machtige hand - Spreuken 8:30b

Els ter Welle • 91 - 2015 • Uitgave: 8
‘Ik was zijn lieveling. Het was heerlijk om bij hem te zijn. Elke dag opnieuw. Ik was blij met de aarde en met alle mensen!’ (Spreuken 8:30b, Bijbel in gewone taal)

Spreuken 8 vertelt ons op schitterende wijze dat de eeuwige Wijsheid bij de schepping aanwezig was. De Vader bedacht zoveel moois in alle verscheidenheid van vorm en kleur voor het land, de zee en in de lucht, dat de Zoon verrukt was.
Maar… de Zoon was er niet alleen bij, de Vader maakte alles door Zijn Zoon. Het woord ‘lieveling’ in onze tekst vertaalt men ook wel met ‘bouwmeester’. Dat sluit heel mooi aan bij het Nieuwe Testament. Christus was de Kunstenaar die het scheppingswerk gestalte gaf.

Kolossenzen 1:16 zegt: ‘Alles is in Hem, door Hem en tot Hem geschapen.’ De Zoon was de drijfveer van de Vader om de wereld te scheppen (in Hem), Christus was de Uitvoerder (door Hem) en alles bestaat om de Zoon te dienen (tot Hem). Het laatste doet me denken aan een ouderwets liedje: “Al wat ik ben, al wat ik heb, al wat nog wordt mijn deel is niet genoeg voor al wat Gij deed. Jezus hier ben ik geheel.” De Here Jezus is het centrum van heel Gods schepping, maar is Hij ook het middelpunt van uw leven?
De Zoon schiep echter niet alleen alle dingen, de hele schepping wordt ook door Hem in stand gehouden! In Hebreeën 1:3 lezen we: ‘Deze (de Here Jezus) …die alle dingen draagt door het woord zijner kracht.’ Ik vind dat een geweldige troost. Als alles fout lijkt te gaan in de wereld, gaat het toch goed. Want de Here Jezus houdt de wereld in Zijn machtige hand.
Dit zeg ik wel zo gemakkelijk, maar waarom worden christenen en niet-christenen dan gevangen genomen, onthoofd, gemarteld en waarom gebeuren er zulke verschrikkelijke dingen? Is dat dan Gods wil? Waarom grijpt God niet in?
Augustinus zei: “Het kwaad, in welke vorm ook, is tegen Gods wil. Maar het kwaad valt nooit buiten Gods wil.” God is zo groot dat ook het kwaad aan Zijn gezag onderworpen is.
Kunt u dat begrijpen? Ik niet! Maar ik kan het door het geloof aanvaarden. Wij zijn immers niet als piloten die van bovenaf een heel landschap kunnen overzien, maar meer zoals mieren die kruipen tussen de hoge halmen van het gras. Ons zicht is behoorlijk beperkt.
Het lijkt er misschien op dat satan het voor het zeggen heeft. Niets is minder waar. Zoals de Vader door de Zoon de wereld heeft geschapen, zo bestuurt Hij de wereld door Zijn Zoon, ook in de moeilijke eindtijd!

Els ter Welle