Hij die kwam, komt straks weer!

ds. Theo Niemeijer • 76 - 2000/01 • Uitgave: 20
"Deze Jezus, die van u opgenomen is naar de hemel, zal op dezelfde wijze wederkomen, als gij Hem ten hemel hebt zien varen". Handelingen 1:11

De geboorte, het leven, lijden, sterven en de opstanding van de Here Jezus zijn aan het grootste deel van de mensheid onopgemerkt voorbij gegaan. Zoals het toen ging, zo gaat het ook in onze tijd. Het is precies zoals de Here Jezus is Mattheus 24:38 zegt: -Want zoals het was in de dagen van Noach, zo zal de komst van de Zoon des Mensen zijn. Want zoals zij in die dagen vóór de zondvloed waren, etende en drinkende, huwende en ten huwelijk gevende, tot op de dag, waarop Noach in de ark ging, en zij niets bemerkten, eer de zondvloed kwam en hen allen wegnam, zo zal ook de komst van de Zoon des Mensen zijn." De Here Jezus werd als een 'Reddingsark" in onze hopeloze, zondige wereld neergelaten, maar Hij werd net zo min opgemerkt als de ark van Noach. De dagen van Noach herhalen zich in onze dagen. De mensen maken zich meer druk over eten, drinken en huwelijksfeesten, dan over de essentie van het Kerstfeest. Velen weten werkelijk niet meer waar het met Kerst om gaat en zijn zich er absoluut niet van bewust, dat de dagen van Noach in onze dagen herhaald worden. Het moment, waarop Noach en zijn gezin, de gelovigen in Christus, de ark in zullen stappen en de wereld onopgemerkt zullen verlaten is heel dicht bij.

De Bijbel geeft ons vele tekenen aan, die op de spoedige wederkomst van Christus wijzen. We denken hierbij aan het herstel van het Romeinse rijk in de vorm van de Europese Unie (zoals voorzitter Prodi zelf gezegd heeft!), de verwaarloosde schepping die in al haar delen in barensnood verkeert, de ontwikkelingen rond Jeruzalem waar duidelijk wordt, dat Israël het vredesverdrag zal moeten slikken om niet te stikken. Het zal uitmonden in het "verbond met de dood", waarover Jesaja 28 spreekt en waarmee de aanneming van de antichrist bedoeld wordt. We zien de verregaande automatisering, met voorop de ontwikkelingen binnen het digitale tijdperk. Een topman van IBM zei onlangs: De computer moet worden als God: alomtegenwoordig en onzichtbaar!

We zien om ons heen de verloedering van de maatschappij, waarin het geweld hand over hand toeneemt en de normen en waarden als sneeuw voor de zon aan het verdwijnen zijn.

We zien ook de ontwikkelingen binnen de kerk, waar antichristelijke theologen opstaan om het onfeilbaar gezag van de Bijbel te verwerpen, Christus als de Zoon van God ontkennen en, of dat nog niet genoeg was, zelfs God als persoon weg theologiseren! We zien de grote afval, die in de laatste dagen voor de komst van Christus plaats zal vinden en in de Bijbel aangekondigd wordt, in de kerken toeslaan. Dit zijn maar enkele voorbeelden van de tekenen, die we vandaag om ons heen in vervulling zien gaan.

Noach wordt ook wel een "prediker der gerechtigheid" genoemd.(2 Petrus 2:5), waarmee aangegeven wordt, dat Noach naast het bouwen van de ark zich niet stil hield maar aan de zondige wereld om hem heen gerechtigheid verkondigde.

Zo hebben ook wij de opdracht om, net als Noach in zijn tijd, de mensheid te vertellen, in welke tijd we leven en dat we meer dan ooit de wederkomst van Christus kunnen verwachten.

We mogen haar wijzen op de ark die ook in onze dagen in gereedheid gebracht wordt en hen uitnodigen deze ark binnen te gaan om zo het oordeel Gods te ontvluchten. Noach kwam deze verantwoordelijkheid in de eerste plaats na voor zijn eigen gezin. We lezen in Hebreeën 11:7 dat hij eerbiedig een ark voor zijn huisgezin toebereidde. Heeft u dat ook al voor uw huisgezin gedaan? Heeft u alles op alles gezet om uw huisgezin in de ark te krijgen? We zijn soms zo druk bezig buiten ons huisgezin, dat we ons eigen gezin verwaarlozen.

Ook al kunt u met uw kinderen niet meer over God praten, dan kunnen we nog altijd met God over onze kinderen praten en Hem vragen, anderen op hun weg te plaatsen om met hen over de Here Jezus te kunnen praten.

Noach heeft de mensen in zijn tijd gewaarschuwd voor het komende oordeel. Hij was een man, die met God wandelde en in alles met Hem rekening hield. Toch waren er maar weinigen, die op zijn boodschap ingingen. Er waren er uiteindelijk acht, die in de ark gered werden: Noach, zijn vrouw, drie zonen en de vrouwen van deze zonen. Noach kon zijn schoondochters nog wel meekrijgen maar Lot kon zijn schoonzonen niet meer meekrijgen, hij was in hun ogen als een schertsende! Als de wereld in die tijd al zo hard achteruit holde, hoever zijn we dan wel niet in onze tijd gekomen!

We zien om ons heen dat de dagen van Noach en de tijden van Sodorn en Gomorra zich in onze wereld herhalen. Judas omschrijft deze dagen met de volgende kenmerken: hoererij (vs.7), homofilie (vs.7), paranormale krachten (vs.8), lastering (vs.10), geweld (vs.1l), geldzuchtig (vs.11), gezagsloosheid (vs.11), egoïsme (vs.12), inhoudsloos (vs.12), vruchteloos (vs.12) opzwepend (vs.13).

Al deze kenmerken, die in deze brief van Judas beschreven worden, zien we in onze samenleving vermenigvuldigd terugkeren. Over hen heeft Henoch geprofeteerd (vs.14) en het oordeel uitgesproken. Henoch was net zoals Noach een man die in een zondige wereld met God wandelde. Henoch werd vóór het oordeel plotseling weggenomen, terwijl Noach door het oordeel heen bewaard werd. In zijn 365'ste levensjaar werd Henoch weggenomen. Het 'Jaar des welbehagens" (Lucas 4:19... gelukkig geen 365 dagen maar 365 jaren) was voorbij en de Dag der wrake Gods- (Jesaja 61:2) brak na de opname van Henoch aan.

Het moment van de opname der gemeente is heel dichtbij. Dan is "het jaar des welbehagens" voorbij en komt de Here Jezus voor de tweede keer naar een verloren wereld. Als dan de eerste komst van Christus nog steeds aan u onopgemerkt voorbijgegaan is en u nog nooit persoonlijk de Here Jezus gedankt hebt voor zijn komst en plaatsvervangend sterven aan het kruis op Golgotha, zal zijn tweede komst voor u zeker niet onopgemerkt blijven. Dan komt Hij voor u niet als Verlosser maar als veroordelend Rechter en zal het voor eeuwig te laat zijn. Laat zijn eerste komst u niet ongeroerd laten, kniel bij de kribbe en het kruis neer en dank Hem voor zijn komst naar onze zondige wereld om als het Lam Gods onze zonden weg te dragen. Doe het voor zijn wederkomst, want anders is het te laat!

ds. Theo Niemeijer