Het zwaard over de gemeente

Jef de Vriese • 92 - 2016 • Uitgave: 11
Als de gemeente te Pergamum niet optreedt tegen de dwaalleraars, zal Jezus Zelf Zijn vernietigend oordeel uitspreken (Openbaring 2:12-17). Wie zich aanpast om niet door het zwaard van de overheid om te komen, zal te maken hebben met het zwaard dat uit Zijn mond komt. Wie bang is door de wereld geoordeeld te worden en daarom compromissen sluit, zal Hij oordelen door Zijn Woord. Dan zal de komst van Christus een wederkomst met oordeel zijn.
Wie zich laat boeien door de wereld, om vervolging en moeite te voorkomen, zal rekenschap moeten afleggen voor het feit dat hij zijn redding uit die wereld door de praktijk van zijn leven verloochend heeft. Maar ook wie compromissen oogluikend laat doorgaan en niet ingrijpt, zal ter verantwoording geroepen worden. Er komt oordeel over de compromismakers én oordeel over hen die het toelieten en niets ondernamen om de gemeente zuiver te houden. Er zijn er in de gemeente die het oordeel van het zwaard zullen ondergaan. Er zijn er in de gemeente tegen wie Christus bij Zijn wederkomst oorlog zal voeren met het zwaard van Zijn mond.
‘Ik ben niet gekomen om de wereld te oordelen, doch om de wereld te behouden. Wie Mij verwerpt en mijn woorden niet aanneemt, heeft een, die hem oordeelt: het woord, dat Ik heb gesproken, dat zal hem oordelen ten jongsten dage’ (Johannes 12:47b-48).
In Efeze werd de dwaalleer uitgeroeid, maar de liefde ontbrak. Pergamum was zo ruim en vol begrip, dat dwaalleer niet werd aangepakt.
Op welke gemeente lijkt u?

Jef De Vriese