Het zal komen

Jan van Barneveld • 77 - 2001/02 • Uitgave: 14
De rookwolken van de puinhoop van het World Trade Center in New York waren in de hele wereld te zien. De belangrijkste vraag is het 'commentaar' van de Here Jezus Christus. Met de profeet Habakuk zeggen wij: 'Ik wil gaan staan op mijn wachttoren. ...ik wil uitzien naar wat Hij tot mij spreken zal' (Hab. 2:1). Dit hoort bij de profetische taak van de Gemeente van de Here Jezus. We worden dan direct naar een Woord van de Heer geleid. In Jeruzalem was er ook een toren ingestort. De discipelen stelden de schuldvraag. De Heer antwoordde: 'Of menen jullie dat die 18 op wie de toren bij Silóam viel en die er door gedood werden, schuldiger waren dan alle andere mensen die in Jeruzalem wonen? Nee, zeg Ik u, maar als gij u niet bekeert, zult gij allen evenzo omkomen'(Luc. 13:4.5). Als wij ons niet bekeren, en dat geldt voor kerk en samenleving, voor gelovigen en niet-gelovigen, zal ons iets veel ergers overkomen. Heel nadrukkelijk klinkt tweemaal dit ALLEN! Dat geldt dus ook voor u en voor mij. Vroeg of laat, het oordeel zal komen! Het is ons al zo vaak aangekondigd. Het is al begonnen bij het 'huis van God'. Laten wij ons toch diep verootmoedigen en ons bekeren. Als wij het niet doen, hoe zal de wereld zich ooit bekeren?

RADELOZE ANGST
Er is nog veel meer aan de hand. De hele wereld heeft de angstaanjagende beelden gezien van de torens van de Mammon in New York en het centrum van de militaire macht, in Washington, die gehuld in vuur en rook instortten. We hoorden ontroerd de angstige telefoontjes van de mensen die enkele ogenblikken later de eeuwigheid ingingen! Een golf van schrik en angst is over de hele wereld gegaan. Iets van de schrik en de paniek die beschreven wordt in Jesaja 24 (Schrik en kuil en strik over u, bewoners van de aarde) en de angst uit Openbaring 6:15 (En de koningen van de aarde en de groten en de oversten over duizend en de rijken en de machtigen en iedere slaaf en vrije verborgen zich in de holen en de rotsen van de bergen...). De terroristische aanslagen in New York en Washington waren een begin: 'Als gij u niet bekeert zult gij allen evenzo omkomen'. Deskundigen spraken over de gevaren van de chemische en biologische wapens, waarmee terroristen en schurken-staten tienduizenden slachtoffers kunnen maken. Ze wezen op het gevaar van escalatie en een mogelijk conflict met de Moslim wereld. Er kwam iets over de volken van de schrik die de Here Jezus beschreef als 'radeloze angst onder de volken' (Luc. 21:25). We zijn gewaarschuwd! Net als de profeet Habakuk zien wij oordelen en rampen aankomen. Habakuk ging op de wachttoren staan en zocht een Woord van de HERE. De Here God sprak: 'Want wel wacht het gezicht nog tot de bestemde tijd, maar het spoedt zich zonder falen naar het einde; als het vertoeft, verbeid het, want komen zal het gewis'. In simpel Nederlands: Het kan zijn dat het oordeel nog even uitblijft, maar het komt in een snel tempo dichterbij. Ook deze boodschap komt vanuit Washington tot ons. Petrus bracht een oordeelsboodschap en hij besloot met: 'Laat u behouden uit dit verkeerde geslacht' (Hand. 2:40). Velen bekeerden zich en Jeruzalem kreeg nog 35 jaar uitstel voordat het oordeel kwam. Nu is er nog maar weinig tijd!

DE VERGISSING
Israël lijdt al vele jaren onder meedogenloos terrorisme en hoopt op begrip en sympathie van de wereld. Netanjahoe probeerde heel knap de aandacht van Israël af te leiden. Hij wees er op dat de VS voor de Islam de Grote Satan en Israël de Kleine Satan is. Dat het de Islamitische terroristen dus voornamelijk gaat om de VS te treffen. Andere politici proberen duidelijk te maken dat het gaat om een aanval op het vrije, democratische Westen, waarvan Israël zo graag deel uit wil maken. Zo hoopt Israël de Westelijke wereld aan zijn kant te krijgen. Deze Israëlische leiders begaan een grote vergissing. Binnenkort zal Israël weer de schuld krijgen. Als Israël gedwongen wordt om weer met Arafat te praten, zal het Oslo-spel onder een andere naam opnieuw beginnen. Mislukte onderhandelingen, dan terrorisme en geweld en dan oorlog. Het verschil is dat nu het terrorisme wordt uitgebreid naar het Westen. Regeringsleiders roepen wel luid en plechtig dat het terrorisme met wortel en tak moet worden uitgeroeid. Dat kan gewoon niet. Een zakje anthrax (een chemische gifstof) kan eenvoudig in een laboratorium worden gemaakt en miljoenen mensen doden. Gewetenloze Islamitische leiders zullen kinderen blijven opleiden en trainen om als zelf moordbom te dienen. De grootmachten (VS, VN en de EU) zullen door het terrorisme en de Arabische oliemacht gedwongen worden tot de conclusie te komen dat de enige oplossing is dat Israël toegeeft. Israël zal tijdelijk, misschien een paar maanden, wat meer lucht en speelruimte krijgen, maar op korte termijn zal blijken dat de terroristische aanslag op het WTC en het Pentagon indirect op Israël is gericht en dat de grootmachten Israël in de steek zullen laten.

HOOP
Bij de Heer is er altijd een deur van hoop die op een kier open staat. Tijdens de indrukwekkende gebedsbijeenkomst in de Nationale Kathedraal van Washington, waar de leiders van de VS vrijdagmiddag de 14e september bijeenkwamen, spraken president Bush en dr. Billy Graham. De 83-jarige evangelist sprak een krachtig woord. Het belangrijkste wat hij zei was: 'Amerika heeft een opwekking nodig en dan is er hoop'. Deze gebedssamenkomst zou best wel eens de open kier van de deur van de hoop, niet alleen voor de VS, maar ook voor de wereld kunnen zijn. Als er een opwekking in de VS doorbreekt, dan komt er een nieuwe hartstocht voor het Woord van God, voor de God van Abraham, Izak en Jakob en dus ook voor Israël. Dan is er nog hoop op zegen.

Dit is ook de enige kans voor ons land: Een door Gods Geest bewerkte opwekking. De oproep van de Here Jezus om verootmoediging en bekering klinkt nu weer! Opwekking en de houding tegenover Israël zijn op elkaar betrokken in deze eeuw.

VAN DURBAN NAAR JERUZALEM
Er is een historische parallel, en een trend die het woord van Habakuk, 'want komen zal het gewis' wel heel actueel maken. Vlak voor de Tweede Wereldoorlog was er het felle antisemitisme van Nazi-Duitsland. Nu heeft de wereld eenzelfde antisemitisme van de Islamitische landen in Durban gezien. De VS werd in 1942 in de oorlog tegen Japan en Nazi-Duitsland betrokken door de overval van Japanse zelfmoordpiloten op Pearl Harbor. Nu is er de zelfmoordoverval van Islamitische terroristen op de torens van het World Trade Center in Washington. Ook nu spreekt men van oorlog. Franklin Graham, de zoon van dr. Billy Graham, benadrukte dat nog eens in een interview na de gebedsdienst in Washington. Het is zo angstig-spannend en geprofeteerde eindtijdgebeurtenissen kunnen elk moment aanbreken. De weg van Durban via Washington naar de oorlog van alle volken tegen Juda en Jeruzalem is angstig dichtbij. Tenzij de HERE nog een opwekking geeft. Dat geldt ook voor ons land.

SNELLE ONTWIKKELINGEN
Verbaasd mogen we de HERE danken voor het ongelooflijke geduld dat Hij heeft gehad met ons land en volk. Nog heeft de engel, die op de zee en de aarde gaat staan, niet geroepen: 'Er zal geen uitstel meer zijn' (Openb. 10:7). We moeten ons goed realiseren dat er weinig tijd is. Dr. Billy Graham memoreerde ook de vele gelovigen die omkwamen tijdens de WTC terreuractie. Jesaja 24 profeteert over eindtijdrampen: 'Dan vergaat het de priester als het volk…' Het is de tijd dat 'Verraders verraad plegen, ja verraders handelen verraderlijk' (Jes. 24:16). De 'eindtijd' en de Dag des HEREN kondigen zich aan als 'een dag van benauwdheid en van angst, een dag van vernieling en van vernietiging, een dag van duisternis en van donkerheid, een dag van wolken en van dikke duisternis' (Zei. 1:15). Dit is de waarschuwing die er ook van de ramp van het WTC uitgaat. Dit zal zeker komen. Maar nog is de nacht niet gevallen, nog is er de mogelijkheid tot verootmoediging en bekering, nog kunnen we Israël zegenen en roepen naar de Heer om een opwekking.

drs. Jan van Barneveld