Het werk van de Heilige Geest

Henk Schouten • 88 - 2012 • Uitgave: 11
Natuurlijk kun je op twee pagina’s in Het Zoeklicht niet het werk van de Heilige Geest beschrijven. Over de Geest van God, Zijn aard, wezen en bediening zijn dikke boeken vol geschreven. En wat is er veel te leren over het werk van de Heilige Geest. Gods Geest was, is en zal altijd aanwezig zijn, Hij immers is de Geest van God. God die is, was en zijn zal.
In het tweede vers van de Bijbel lezen we van de Geest van God, ‘De Geest van God zweefde boven het water’ (Genesis 1:2, HSV). Op de laatste bladzijde vinden we de heel indringende bede van diezelfde Geest, het is slechts één woord: ‘Kom!’ (Openbaring 22:17, HSV), maar het drukt het intense verlangen uit van ieder die met Gods Geest vervuld is, het verlangen naar de vervulling van al Gods beloften in en door Gods Zoon Jezus Christus.


Gods Geest, een goddelijk persoon
Dat is minder vanzelfsprekend dan velen denken. Soms wordt de Heilige Geest voorgesteld als een grote krachtcentrale waarop we aangesloten kunnen worden en onze geloofsenergie uit kunnen putten. Natuurlijk is het wel zo dat in Hem al Gods kracht huist. Uit de Bijbel weten we echter dat de Heilige Geest een persoon is. Hij spreekt, in Marcus 13:11 (HSV) staat bijvoorbeeld: ‘u bent het niet die spreekt, maar de Heilige Geest’ en in Handelingen 13:2 (HSV) lezen we: ‘terwijl zij de Heere dienden en vastten, zei de Heilige Geest…’ Wie spreekt heeft het vermogen tot geordend denken en kan gevoelens uiten en inzichten delen. Dat is het geweldige dat we mogen beseffen wanneer we over het werk van de Heilige Geest nadenken. Van Hem leren we, met respect geschreven, gevoelens van God kennen en we ontvangen van de Heilige Geest inzichten die van God komen, aansporingen en correcties op ons leven.

Wanneer we beseffen dat de Heilige Geest een persoon is, dan moeten we ons realiseren dat Hij net als een persoon dingen beleefd. Gods Geest kent vreugde en verdriet, we kunnen Hem kwetsen, lasteren, bedroeven. Bekend is hoe Annanias en Saffira de Heilige Geest bedrogen (Handelingen 5), de gevolgen waren buitengewoon ernstig.
Wanneer we schrijven dat de Heilige Geest een goddelijk persoon is, dan bedoelen we dat Hij God is. We spreken wel van de derde persoon van de drie-eenheid. Moeilijke termen en nog moeilijker voor te stellen, maar de Bijbel leert ons gewoon dat de Heilige Geest God is. De kenmerken van God zelf vinden we bij de Heilige Geest terug. Dan denken we aan begrippen als eeuwigheid, almacht en alomtegenwoordigheid van de Geest van God, net zoals we dat ook van God lezen. Een mens heeft die kwaliteiten niet, dat is een oneindig verschil.

Het werk van de Heilige Geest
Wanneer we het handboek over de Heilige Geest opslaan en lezen wat vorige generaties geleerd hebben, dan kunnen ook wij leren. De Heilige Geest heeft een bediening als Trooster, door de Here Jezus zelf beloofd. Dan is hij de Geest der waarheid (Johannes 15:26), onze Leraar die ons Gods woord te binnen brengt en Jezus openbaart en centraal stelt. Verderop in dit nummer zal Feike ter Velde over deze belangrijke dingen schrijven. We merken hier slechts op dat Gods Geest ons de weg tot de volle waarheid zal wijzen (Johannes 16:13). Christus verlangt ernaar dat wij tot de volle kennis komen van de gehele waarheid omtrent onze verlossing en onze toekomst, dat is tot eer en heerlijkheid van God.
De Heilige Geest leert ons over de toekomst, ‘de toekomst zal Hij u verkondigen’ (Johannes 16:13), broeder Wim Embregts gaat daar verder op in. Die toekomst is soms zeer dichtbij, wat mogen wij als kinderen Gods op aarde verwachten? Persoonlijk, maar ook als gemeente leren we door de Heilige Geest belangrijke zaken. Hoe we ons moeten gedragen, hoe mensen zullen reageren op de verkondiging? De Bijbel leert dat we hier op aarde moeite en zorg zullen krijgen. Wie Hem volgt die gekruisigd werd, zal bereid moeten zijn om ook kruisdrager te worden. Maar dan is het weer deze Geest van God die ons troost.
Bovenal leert de Heilige Geest ons van de hemelse toekomst die prachtig zal zijn. Daarom begrijpen we ook de bede zo goed, die Gods Geest met ons opzendt: Kom! Wat een verwachting ligt daarin. Maar ook onderwijst diezelfde Geest over de oordelen die komen gaan en de eeuwige dood voor hen die niet geloven, dat raakt ons. We mogen de ernst en de eeuwigheid die Gods oordeel brengt in de vorm van de hel nooit afzwakken of zelfs ontkennen. Ds. Yme Horjus heeft al verschillende keren over die verleiding geschreven en de verschillende vormen waaronder de zogenaamde alverzoening gezicht krijgt. Juist weer in onze tijd is dit een ernstige verleiding, waarvoor ook de Here Jezus waarschuwt. Het is de Heilige Geest die overtuigt van gerechtigheid en oordeel. Er zijn ongeveer zeven miljard mensen. Het is toch onvoorstelbaar dat verreweg de meerderheid onze Heiland niet kent.

De Heilige Geest woont in ons
Dat is wellicht het grootste wonder en moet niet verkeerd begrepen worden. We kunnen alle handboeken gelezen hebben die het werk van de Heilige Geest beschrijven, toch zal dat vruchteloos blijven wanneer er niet meer gebeurt. De Heilige Geest wil in ons wonen om ons tot een instrument te maken in Zijn hand en in de dienst van God, tot eer van Jezus.
Soms hoor ik geluiden en zie ontwikkelingen die op het omgekeerde duiden. Als of wij over de Heilige Geest beschikken. Niet wij over Hem, maar Hij over ons. De Heilige Geest is niet afroepbaar, oproepbaar, of naar onze hand te zetten. De Heilige Geest wil dáár wonen en dáár Zijn werk verrichten waar Hij een ontvankelijk huis vindt. Dat is bij mensen die juist tegenovergesteld gezind zijn. Niet de mens die zichzelf zoekt, in hoogmoed zijn eigen weg probeert te maken. Nee, Gods Geest wil zijn bij de nederigen en verbrokenen. Pas wanneer we leeg zijn van onszelf, kan die holle ruimte gevuld worden met de heilige presentie van Gods Geest. Alleen dan kunnen er dingen gebeuren die ongedacht zijn, dan rijpt in ons leven de vrucht van de Geest van God. Die vrucht is herkenbaar aan ‘liefde, blijdschap, vrede, geduld, vriendelijkheid, goedheid, geloof, zachtmoedigheid, zelfbeheersing’ (Galaten 5:22, HSV).

Ds. Henk Schouten