Het verhaal van Shira

Feike ter Velde • 77 - 2001/02 • Uitgave: 17
Shira is een Israëlische tiener, ze is 16 jaar, die de terroristische zelfmoordaanslag op de pizzeria in Jeruzalem heeft overleefd. Ze kwam bij na een operatie. Haar lichaam was net een ijzerwinkel vol met spijkers, bouten en schroeven. Die zaten in de bom met als doel zoveel mogelijk wonden en doden te veroorzaken. Hoor vader was op bezoek.

Shira, de naam betekent 'Lied', zat nog onder de pijnstillers. Het eerste wat ze haar vader vroeg: 'Hoe gaat het met het gezin dat vlak voor ons stond?' Zij doelde op het gezin Schijveschuurder, waarvan vader, moeder en 3 kinderen omkwamen bij die terroristische aanslag. Haar vader kon hoor de waarheid nog niet vertellen en zei, dot 'Zo God wil, de Almachtige hen zal helpen'. Een paar minuten later drong Shira aan en vroeg weer naar dat gezin. Ze vertelde dat ze gezien had hoe de kinderen na de explosie in brand stonden. Eén van de kleintjes riep: 'Papa, papa, help me!' De vader riep terug: 'Niet bang zijn, zeg het Shema met mij'. (Het Shema is de Joodse geloofsbelijdenis. U vindt deze in Deut. 6:4. In Marc. 12:28 maakt de Here Jezus deze geloofsbelijdenis deel van het Grote Gebod).

Vader Ben-Zion gaat verder: "Als nakomeling van een man die zo goed als zijn hele familie in de Holocaust heeft verloren en opgegroeid is met het Shema dat de Joden zeiden voordat zij werden vermoord, hoorde nu hetzelfde verhaal van mijn dochter… Beelden komen in mij op van de jongen die, net als andere kinderen in de Holocaust, zijn vader riep om hem te redden. De vader wist wat er met hen zou gaan gebeuren en riep, samen met zijn stervende zoon het Shema. Ik kon mijn tranen nauwelijks inhouden toen ik de stem van Shira hoorde: 'Papa, ik zal die stemmen nooit vergeten. Nooit!'

FtV