Het ultieme kwaad

Jan van Barneveld • 76 - 2000/01 • Uitgave: 17
Waarom maken de topleiders van de wereld zich zo druk over het conflict tussen Arafat en Barak, tussen stenengooiende Palestijnse jongeren en Israëlische militairen? In Burundi, Congo, Angola, Sierra Leone en Liberia kwamen en komen gruwelijke slachtingen voor. Naar die landen reizen Clinton, Javier Solana (buitenlandsecretaris van de Europese Unie) en Kofi Annan (algemeen secretaris van de VN), de drie machtigste mannen van de aarde, niet samen heen om te proberen tenminste een wankele wapenstilstand te bewerken.

Men ziet deze wereldleiders ook niet op de Molukken, in Tibet of in Kashmir. In veel van die gebieden gebeuren veel ergere dingen dan in Gaza, Nablus (het bijbelse Sichem) of in Ramallah. Wat dreef deze aardse machthebbers dan naar het zuidpuntje van de Sinaïwoestijn, naar Sharm al-Sheikh? Bewust of onbewust weten deze wereldleiders, dat het conflict in het Midden-Oosten, dat de strijd om Jeruzalem, elk moment kan uitlopen op een alles verwoestende derde wereldoorlog. De machten van deze wereld schijnen dat aan te voelen. Wij weten vanuit het profetische Woord dat deze worsteling om Jeruzalem, om de Stad van de Grote Koning, uiteindelijk alle volken aangaat. Nu al is Jeruzalem geworden tot een schaal van bedwelming voor alle volken in het rond'. Tienduizenden Moslims schreeuwen 'Jihad' om Jeruzalem. Volken worden gek vanwege de “heilige stad". Jeruzalem zal in de nabije toekomst belegerd worden en in die tijd zal de HERE 'Jeruzalem maken tot een steen die alle natiën moeten heffen; allen die hem heffen zullen zich deerlijk verwonden. Ook dit zien we nu al gebeuren. Veel Palestijnse jongeren hebben zich helaas al aan deze 'lastige steen' verwond. Koortsachtig zoeken de wereldleiders een oplossing, maar uiteindelijk zullen 'alle volken zich daarheen verzamelen (zie Zach.12:2-4). Ook de profeten Jesaja en Joël spreken over deze 'oorlog om Jeruzalem', waarvan we ruim twee maanden geleden een veldslag hebben meegemaakt.

DE MINI-OORLOG EN DE JODEN
De golven van anti-Israël en anti-Joodse gevoelens, die de Islamitische demonstraties van Jakarta tot Caïro over de wereld spoelden, waren voor ieder die iets weet van de geschiedenis van het Joodse volk van de laatste 2000 jaar, angstaanjagend. Daarbij komt nog de toename van anti-semitische acties in Duitsland en Frankrijk. De minioorlog die in september/oktober plaatsvond heeft de vervulling van Jesaja 29, van Joël 3 en Zacharia 12 met sprongen dichterbij gebracht. In Joël 3 spreekt de profeet over Gods oordeel over de volken die Israël hebben verstrooid onder de volken en die Gods land verdeelden. Men is juist nu bezig met het land te verdelen. Gods Woord is de waarheid; het komt uit! Jesaja 29 profeteert over een belegering van Jeruzalem en over 'alle volken die tegen Jeruzalem ten strijde trekken (zie 3-5 en 8 slot) en voorzegt: 'Maar de menigte van uw vijanden zal worden als fijn stof en de menigte van de geweldenaars als wegstuivend kaf; onverwachts, plotseling zal het geschieden'. Verder spreekt de profetie over een aardbeving en enorme natuurrampen, die bij dit oordeel over de vijanden van Israël meespelen. Dit alles gaat dus tegen de volken 'die ten strijde trokken tegen de Vuurhaard (=Jeruzalem).

Deze toename van anti-Israël gevoelens jaagt niet alleen het Joodse volk schrik aan. Want het kwaad van het anti-semitisme wekt de toorn van de God van Israël op en zal dubbel op de hoofden van de bedrijvers van dit kwaad neerdalen. Eenvoudig gezegd: Hierdoor komt er een zwaar oordeel over de wereld. Het anti-semitisme en de aanvallen op Israël vormen het ultieme kwaad, waardoor Gods oordelen over de wereld zullen losbarsten.

HET GROTE KWAAD
Het is opmerkelijk dat er sinds het bestaan van Israël een bijna onberedeneerde haat tegen het Joodse volk is ontstaan. Vanaf Farao ten tijd van Mozes tot de Nazi-Duitsers in onze tijd, vanaf Haman de jodenhater in de tijd van koningin Esther tot Arafat en veel Arabieren in onze tijd, vanaf de opgezweepte christelijke massa's en de kruisvaarders in de Middeleeuwen tot de haat van de islamitische massa's in onze tijd hebben volken en machthebbers geprobeerd Israël uit te roeien. 'Geleerden' hebben geprobeerd aan te tonen dat de Joden een minderwaardig ras zijn. Kerkvaders beschuldigden het Joodse volk van Godsmoord door hen de kruisdood van de Here Jezus Christus in de schoenen te schuiven. Nu rollen dergelijke beschuldigingen en leugens over Israël heen. Velen in Israël zuchten met Ps. 120:2: 'HERE red mij van de leugenlippen, van de bedrieglijke tong'. Voor de Arabieren is het bestaan van de staat Israël al sinds 1948 onaanvaardbaar. Immers de legers van hun profeet Mohammed hebben het heilige land in 638 veroverd en het is onbestaanbaar dat dit land nu weer in handen is van die 'ongelovige Joden'. De heilige oorlog blijft juist in dit verband zeer actueel voor de hele Islam. De profeet Joël heeft dit voorzien toen hij uitriep:
‘Roept dit uit onder de volken: Heiligt de oorlog, doet de helden opstaan… Maakt u op en komt, alle volken rondom…' (zie Joël 3:9-13).

Nu zijn het alleen nog maar Palestijnen. Maar de Islamitische massa’s zijn rijp gemaakt voor deze laatste Jihad. Ook de rest van de volken van de wereld wordt nu krachtig bewerkt voor de laatste oorlog tegen de 'heilige stad'. Hoe loopt dat af? 'Dan zal de HERE uittrekken om tegen die volken te strijden … Zijn voeten zullen te dien dage staan op de Olijfberg, die vóór Jeruzalem ligt, aan de Oost-kant…' (zie Zach.14:1-7). Ook de andere genoemde profetieën van Jesaja en Joël spreken van een ingrijpen van de HERE in deze strijd om Jeruzalem. Het anti-semitisme is het ultieme, het uiteindelijke en laatste kwaad van de volken van deze wereld, waardoor het oordeel over de wereld komt. Immers 'wie u aanraakt, raakt Zijn oogappel aan' (Zach. 2:8). Zelfs aan het einde van het Duizendjarig Rijk blijkt deze anti-Israël houding het ultieme kwaad te zijn. Want als Satan na die duizend jaren 'uit zijn gevangenis zal worden losgelaten en hij zal uitgaan om de volken aan de vier hoeken van de aarde te verleiden… om hen tot de oorlog te verzamelen… zullen zij omsingelen de legerplaats van de heiligen en de heilige stad' (zie Openb. 20:7-10). Satan zal de volken verleiden tot nog één opstand tegen Israël en tegen Jeruzalem. Dan daalt er vuur neer uit de hemel en komt het oordeel van de 'grote witte Troon'. Wat worden deze profetische contouren toch angstig duidelijk in onze tijd!

WORTELS VAN ANTI-SEMITISME
Waar komt toch die anti-Israël houding vandaan? Wat zijn de drijfveren van de haat tegen het Joodse volk? Geleerden die het anti-semitisme proberen te verklaren staan voor een raadsel. Arabieren vermijden het woord anti-semitisme, omdat zij zelf van semitische afkomst zijn. Ik versta onder antisemitisme: "alle activiteiten in woord of in daad, die zich, bewust of onbewust keren tegen Israël, het Joodse volk of tegen Gods in de Bijbel geopenbaarde plannen met Israël'.

Onder deze definitie vallen de stenengooiende Palestijnse jongeren èn de arrogante houding van president Chirac van Frankrijk. Ook de Islamitische jihad èn de hooghartige 'wij zijn het geestelijk-Israël houding' die het grootste deel van de christenheid nog praktiseert. In wezen is alle anti-semitisme opstand en haat tegen de God van Israël. In Israël, Gods eerstgeboren zoon, wil men de Hoogheilige, de God van Abraham, Izadk en Israël treffen. De geestelijke machten die geestelijke en politieke leiders subtiel tegen Israël opzetten en die de massa's opzwepen tot fanatieke, blinde Jodenhaat, kennen Gods plannen met deze aarde en proberen op deze wijze Zijn verlossingsplan tegen te gaan. Een andere kracht die de mensen tot anti-semitisme verleidt, is het feit dat wij mensen altijd zoeken naar een zondebok voor ons falen.

Altijd en overal kregen en krijgen de Joden de schuld van allerlei problemen, rampen en misstanden. Nu wordt Israël voorgesteld als een 'gevaar voor de wereldvrede'. De wereldleiders zien het grote gevaar van deze crisis in het Midden Oosten en proberen er alles aan om een wereldbrand te voorkomen. Maar het dreigt zo erg te worden en de blinde haat tegen Israël is zo opgezweept, dat er straks wellicht een 'wereldKajafas' opstaat, die zegt dat het beter is dat één volk (Israël) wordt opgeofferd dan dat de hele wereld in de brand van een derde wereldoorlog te gronde zal gaan. Het is opvallend dat in alle interviews de Israëli's bijna smeken om vrede en de Palestijnse vertegenwoordigers voornamelijk bezig zijn met alle schuld naar Israël te schuiven en dat er zelden of nooit een woord van vrede wordt gehoord. Dit ligt in de lijn van de eeuwenoude traditie dat Joden de schuld van de problemen in de schoenen wordt geschoven.

DE ZEGEN VAN JAKOB
Voor de christenheid, voor kerken en voor individuele christenen is het nu de tijd om partij te kiezen. Het gaat er niet om dat we tegen de Arabieren, tegen de Islam of tegen de Palestijnen kiezen. We kiezen voor Israël dat nu weer opnieuw de barensweeën van de komst van Messias Jezus en van zijn Koninkrijk ondergaat. We zegenen Israël omdat we weten dat als de HERE Israël zegent, dat een zegen voor de wereld betekent. Want er staat geschreven: 'God zegent ons, opdat de einden van de aarde Hem vrezen' (Ps.67:8) en: 'Looft de HERE alle gij volken.... want Zijn goedertierenheid is machtig over ons...' (Ps.117). Jakob was het die Farao zegende. Zegen voor de wereld komt via Israël en Zijn Messias. Maar niet zonder Israël. De wereld is hard bezig die zegen in een vloek en in een vreselijk oordeel te veranderen. Maar wij, gelovigen in Jezus Messias weten beter! Weet de christenheid echt beter?

drs. Jan van Barneveld