Het teken (2)

Jan van Barneveld • 89 - 2013 • Uitgave: 14/15
In het eerste deel (Het Zoeklicht nr. 13) van twee artikelen over ‘het teken van de Zoon des mensen’ ging het erover dat we momenteel leven in de tijd van het herstel van Israël. Een nationaal herstel met daaraan verbonden de terugkeer van de stammen van Israël. Ook het verwoestte land van Israël is hersteld. Na het natuurlijk herstel volgt een geestelijk ontwaken van Israël. Dat zal een groots gebeuren zijn dat over heel Israël komt. Belangrijk voor heel de wereld. Het ontroerende moment waarop Israël zijn Messias herkent en erkent. Een ontroerend mooi moment waarvan de hele wereld iets zal meemaken.
Het is nog niet de wederkomst op de Olijfberg. De apostelen vroegen Jezus naar ‘het teken van uw komst’ (Matteüs 24:3 en 29,30). Wat is dat signaal dat Hij eraan komt? Hoe en wanneer zal dat verschijnen? Na Zijn opstanding werd Jezus niet direct herkend. De apostelen herkenden hem toen Hij de littekens van de wonden aan Zijn handen en voeten toonde (Lucas 24:36-40).
We gaan nu verder.

Het eeuwige teken
Kleopas en zijn vriend waren teleurgesteld onderweg van Jeruzalem naar Emmaüs. De opgestane Jezus Zelf liep met hen mee. Ook zij herkenden Hem niet. Zelfs niet toen Hij de Bijbel voor hen opende. Zij nodigden Hem uit en vroegen Hem te eten. Pas toen Hij ‘het brood opnam, het brood brak en de zegen uitsprak’ herkenden zij Hem. Want zij zagen de tekens aan Zijn handen (Lees Lucas 23:13-35).
Nu Thomas. Hij was er niet bij toen Jezus aan Zijn vrienden verscheen. Hij reageerde: ‘als ik niet zie het teken van de nagels en mijn hand niet steek in Zijn zij zal ik geenszins geloven.’ Toen kwam de Here Jezus acht dagen later weer. Wat een geluk dat Thomas erbij was. Thomas zag de tekens en geloofde (Johannes 20:24-29).
Zo zal het ook met Israël gaan. Als zij de tekens zien! Vaak horen we Joodse vrienden zeggen: “We zullen wel zien Wie Hij is als Hij komt.” Dat klopt dus. Maar wanneer en hoe zullen zij het zien? Waarom zijn die wonden aan Zijn handen en voeten zo’n belangrijk teken?

Wanneer?
Wanneer verschijnt het teken van de Zoon des mensen aan de hemel? De Here Jezus maakt in Matteüs 24:29,30 duidelijk dat het na ‘de grote verdrukking’ plaatsvindt. In een tijd dat de aarde pikdonker is vanwege al de rampen, vulkaanuitbarstingen, aardbevingen, vallende hemellichamen waarvan we in Openbaring lezen. Deze periode waarin het teken komt wordt ook beschreven in Zacharia 12. In de verzen 2 en 3 lezen we over twee Jeruzalem-oorlogen. De eerste van ‘alle volken in het rond’, dus de islamitische volken rond Israël. Zij doen een laatste poging om Jeruzalem voor hun Mahdi (messias) te veroveren. Dat mislukt uiteraard. Zo lijden de islamitische landen een beschamende nederlaag (zie Psalm 83:17-19). Veel moslims zullen dan erkennen dat de Isa (Jezus) uit de Koran in feite de Zoon van God is. De Verzoener van onze zonden en de komende Koning. De wereld zal de overwinning van ‘die Joden’ en de nederlaag van de islam niet accepteren. Jeruzalem wordt zo ‘een steen die alle naties moeten heffen’. De hele wereld trekt op tegen Israël en Jeruzalem. Wat er dan zich in en rond Jeruzalem afspeelt lezen we in Zacharia 12:4-9.

Bidstonden in Jeruzalem
In die grote nood zal God ‘de Geest van genade en gebeden uitgieten’ (Zacharia 12:10). In heel Jeruzalem zullen er bidstonden komen. Dan is het grote moment van herkennen van ‘het teken’ aangebroken. ‘Zij zullen MIJ (SV en HSV) aanschouwen die zij doorstoken hebben.’
Waaraan herkennen zij Jezus? Let op het woord ‘doorstoken’. Aan de wonden aan Zijn handen en voeten. Eeuwig zal de Here Jezus Zich presenteren als de Doorstokene, als het Lam van God. Dan zal de ‘bedekking over de voorlezing van het oude verbond’ (2 Korintiërs 3:14) voor Israël ineens zijn weggenomen. Israël zal ontwaken ‘uit de geest van diepe slaap die God hen gegeven heeft’ (Romeinen 11:8). Diep ontroerd zal Israël zich realiseren dat Yeshua van Nazareth de ‘lijdende knecht van de HERE’ uit Jesaja 53 is. Ze herkennen Hem, net als Thomas, aan littekens van de wonden aan Zijn handen en voeten. Zij zullen over Hem rouwen. Allereerst van diepe ontroering. Waarschijnlijk zal ook gedurende 30 dagen een rouwperiode worden gehouden. Zoals voor Mozes en Aäron. Ineens zullen ze alle messiaanse profetieën uit de Schrift begrijpen. “Het was toch Yeshua”, zullen ze onder tranen tegen elkaar zeggen.
Daarna zal een massaal reinigingsproces voor Israël plaatsvinden. ‘Te dien dagen zal er een bron ontsloten worden voor het huis van David en voor de inwoners van Jeruzalem ter ontzondiging en reiniging’ (Zacharia 13:1). De afgoden en de valse profeten zullen uitgeroeid worden. Zo wordt Israël voorbereid voor de grote taak in het komende vrederijk. ‘IK zal u weghalen uit de volken en u bijeenvergaderen uit alle landen en IK zal u brengen naar uw eigen land. IK zal rein water over u sprengen…en van al uw afgoden zal IK u reinigen; een nieuw hart zal IK u geven en een nieuwe geest in uw binnenste’ (Ezechiël 36:24-26).

De volken en de Olijfberg
Ook de volken zullen het ‘teken van de Zoon des mensen’ zien. ‘Zie, Hij komt met de wolken en elk oog zal Hem zien, ook zij die Hem hebben doorstoken, en alle stammen van de aarde zullen over Hem weeklagen’ (Openbaring 1:7). Ook de volken zullen Hem zien als de Doorstokene. Zij hebben het Evangelie gehoord. Weten dus van het kruis en de opstanding. Dat is één van de redenen waarom ‘aan alle volken eerst het Evangelie moet gepredikt worden’ (Marcus 13:10). Misschien zullen velen zich nog bekeren nu God hen deze laatste kans geeft. De profeet Zacharia is niet positief over deze mogelijkheid. Want hoe loopt het af?
Satan zal woedend zijn. Al zijn plannen zijn op niets uitgelopen. Nu God tot Zijn doel gekomen is met Israël staat zijn einde voor de deur. Hij waagt nog één poging. Lees de hele profetie Zacharia 14:1-7. Het zal voor Jeruzalem nog één keer benauwd worden. Hij stookt alle volken op om oorlog te voeren tegen Jeruzalem. De stad wordt ingenomen. Vrouwen worden geschonden. De helft van de mensen wordt bijeen gedreven om in ballingschap gevoerd te worden. Maar dan zal de HERE ingrijpen. Hij ‘zal uittrekken om tegen die volken te strijden… Zijn voeten zullen in die dagen staan op de Olijfberg, die vóór Jeruzalem ligt… en de HERE, mijn God, zal komen, alle heiligen met Hem.’ Dan worden alle volken onderworpen en breekt het Vrederijk aan. Moge Hij spoedig komen.

Jan van Barneveld