‘Het standaardverhaal kennen ze wel’

Peter de Haan • 89 - 2013 • Uitgave: 9
Op zondagsschool de diepte van de Bijbel in

Begin april zijn de vier delen van het Nieuwe Testament in de serie ‘Voetstappen van Geloof’ verschenen. Zondagsscholen, kindernevendiensten en Bijbelclubs kunnen goed met deze methode voor Bijbelonderwijs overweg. Annemarie Wendt is in ieder geval enthousiast over de serie over het Oude Testament, die vorig jaar verscheen.

Dinsdagochtend na het Paasweekend. Annemarie vertelt enthousiast over ‘Voetstappen van Geloof’. “Maar met Pasen en de week ervoor hebben we zelf een les ingevoegd over de lijdenstijd. Dat gebeurt ook bij de andere feestdagen. Daarom al is het mooi dat er nu een NT-versie is.”
Als zondagsschoolleidster van evangeliegemeente De Reddingsark in Bunschoten heeft ze het proeftraject van deze methode van dichtbij meegemaakt. “Sinds september zijn we er in alle zondagsschoolgroepen mee aan het werk. Zelf ben ik bezig in de groep van 6 tot 8-jarigen, maar alle groepen lopen gelijk op met de lessen. Je moet namelijk zelf uitzoeken welke aanpak bij welke leeftijd past. Daarvoor zijn wel voldoende handvatten om de lessen aan te passen. Je hebt met de methode een goede basis waarbinnen je kunt laveren.”

De diepte in
Annemarie geeft aan dat het geven van een zondagsschoolles wel meer voorbereiding vraagt dan voorheen. “Eerst vertelde je een Bijbelverhaal en werd er een werkje gemaakt. Nu gaat het veel dieper en krijg je ook handreikingen over hoe je geloof concreet kunt maken. Bij Abraham speelt ‘vertrouwen’ een grote rol, maar wat is vertrouwen? Dat kun je duidelijk maken door ze na te laten denken over iets simpels als het vertrouwen op de stoel waar ze op zitten. Hebben ze het vertrouwen dat ze kunnen blijven zitten? Het mooie aan dit systeem is dat je veel dieper op een thema in kunt gaan.
Die extra voorbereidingstijd is zeker de moeite waard. Je wordt gedwongen om vanuit een andere invalshoek naar het Bijbelse verhaal te kijken. In het begin heb ik me nog wel vergist, door te denken dat je alles uit een les moest doen, maar dan kom je helemaal niet uit met de tijd. Je kunt met de lesstof zoveel kanten op.
Ik heb zeker het idee dat de kinderen anders met de Bijbelverhalen bezig zijn. Ze denken meer zelf na. Ik merk ook dat de kinderen in onze groep daar ook aan toe zijn. Het standaardverhaal kennen ze wel vanuit de kinderbijbel. Nu gaat het om: wat leren we ervan, wat wil God ons hiermee vertellen. Het is leuk om te ontdekken dat kinderen daar aan toe zijn.”

Actie en reactie
Eens in de drie, vier weken staat Annemarie voor de zondagsschool. De Bijbel wordt in dit leerplan in chronologische volgorde behandeld. Het eerste deel van de serie van vier over het Oude Testament is aan de hand van het boek Genesis. “Daarin staan meerdere lessen over Abraham. Het is mooi dat het zo ver is onderverdeeld. Je ziet de verschillende fases in zijn leven. De afgelopen tijd zijn we, zoals gezegd, intensief bezig geweest met vertrouwen, maar ook dienen en gehoorzaamheid aan God bespreek je met de kinderen. En dat kun je met deze methode praktisch en visueel maken. Je kunt zoveel meer vertellen en laten zien.
Ik denk dat doordat je er zelf dieper in bent gedoken, je meer reactie krijgt van de kinderen. Je maakt er ook een actievere les van voor de kinderen. Bij een grotere groep is dat wat lastiger, maar daar kun je wat aanpassen. De kinderen willen graag wat doen en daarvoor zijn verschillende mogelijkheden. Bijvoorbeeld een spelletje, maar ook dingen die je kunt maken.
Dit soort dingen staan op een hulpmiddelen dvd. Daarop staat ook bij iedere les een PowerPoint. Dat ziet er fantastisch uit, maar zelf gebruik ik het niet. Het is namelijk niet te doen om met een grote groep kinderen om de laptop te zitten. Maar als je wel de mogelijkheid hebt om deze te laten zien, bijvoorbeeld met een beamer, is dat heel mooi. Er staan ook hulpmiddelen op om kinderen te helpen om Bijbelteksten uit het hoofd te leren.”

Tot slot nog de vraag wat er van je wordt verwacht als zondagsschoolleidster. Daarover is Annemarie heel helder: “De basis om zondagsschoolles te willen geven, is dat het christen-zijn voor je leeft en je de liefde voelt om dat door te geven aan kinderen. En als die basis er is, kun je met dit systeem zeker werken.”

Peter de Haan


Kader:

Meer dan afzonderlijke Bijbelverhalen

De Bijbelonderwijsmethode ‘Voetstappen van Geloof’ wordt uitgebracht door De Herikon, De Hoop Publishing en Het Zoeklicht. Als organisaties vinden we elkaar in het gezamenlijk verlangen om komende generaties te bereiken met het gehele Woord van God.
‘Voetstappen van Geloof’ maakt kinderen op een eigentijdse manier bekend met de verhalen van de Bijbel, met speciale aandacht voor het heilsplan van God voor deze wereld. Het reikt kinderen gereedschap aan om de Here Jezus te leren kennen en volgen. De methode is geschikt voor kinderen van 6 tot 12 jaar en te gebruiken in zondagscholen, Bijbelclubs, vakantiebijbelscholen, maar ook in gezinnen. Het lesboek biedt meer dan de afzonderlijke Bijbelverhalen en leert kinderen de volledige boodschap van de Bijbel door een ingebouwd herhalingssysteem. Deze methode is ook de enige waarin het Bijbelboek Openbaring voor kinderen toegankelijk wordt gemaakt.
Kijk voor meer informatie op www.voetstappenvangeloof.nl en .
Via
www.voetstappenvangeloof.nl/bestellen en www.zoeklichtwebshop.nl kunt u ook de losse delen van het Oude én Nieuwe Testament bestellen.