Het scenario van de vrouw

Jan van Barneveld • 76 - 2000/01 • Uitgave: 8
Europa en ook de VS dringen er voortdurend bij Israël op aan om 'offers voor de vrede te brengen. De idee, dat een staat die al meer dan 50 jaar onder de agressie van Arabische landen lijdt en die drie grote en een aantal kleinere oorlogen heeft moeten voeren om te overleven en die dagelijks bedreigd wordt door Arabisch en Palestijns terrorisme, offers moet brengen om die vijanden tot vrede te bewegen, is nieuw in de wereldgeschiedenis. Landen die agressie bedrijven en zo'n oorlog verliezen, worden gedwongen herstelbetalingen te doen en moeten vaak land afstaan. Van Israël wordt het omgekeerde geëist. Israël verlangt zó naar vrede dat het al heel wat 'offers voor vrede' heeft gebracht.

* Ter wille van de vrede met Egypte werd de hele Sinaï afgestaan. Van vrede is niets terecht gekomen. Er zijn geen normale handelsbetrekkingen of culturele relaties met dat land. De pers in Egypte spuugt dagelijks antisemitisch venijn uit. De bevolking en het leger worden voorbereid op een volgende oorlog tegen Israël.
* Ter wille van de vrede met Jordanië heeft Israël een grote hoeveelheid water (kostbaarder dan olie in die regio) aan Jordanië afgestaan. Deze vrede is bijna even 'koud' als die met Egypte.
* Ter wille van de vrede met de Palestijnen worden terroristen vrijgelaten, wordt land afgestaan en telkens weer aan de eisen van Arafat toegegeven. Terwijl de Palestijnen alle afspraken schenden. De PA heeft een zwaar bewapend leger van tussen de 40.000 en 50.000 man opgebouwd. Hun eisen worden onderstreept door grof geweld en dreigementen met nog harder geweld. Een paar voorbeelden van de 'vredesinspanningen' van de PA: Een kaartje van het gebied, uitgegeven door een Palestijns voorlichtingsbureau, heeft zelfs Israël weggelaten. De Palestijnse pers, radio, tv en hun schoolboeken proclameren luidt en duidelijk het doel van Arafat en de zijnen: Heel Palestina met Jeruzalem als hoofdstad!
* Ter wille van de vrede met Libanon en met Syrië bood premier Barak de hele Golan aan en trok Israël zich terug uit Zuid Libanon. Het resultaat is dat de Hezbollah doorgaat met grove dreigementen en dat een deel van Noord Israël leeg loopt uit angst voor de Hezbollah en Syrië. De offers van Israël leveren zelfs minder dan een schijnvrede op! Israël, de vrouw uit Openbaring 12, offert vergeefs aan de 'draak' die haar achtervolgt.
Het zou overigens interessant zijn als de VS de Arabische landen en de tegenpartijen eens vroegen om ook een offer voor de vrede te doen. Bijvoorbeeld:

* Ontwapenen van de Palestijnse politie'.
* Opgeven van de Golan, dat nu onder Israël een bloeitijd kent.
* Ophouden met het opeisen van Oost Jeruzalem.
* Verbod op de afschuwelijke antisemitische campagnes in de Arabische pers.

ANGSTIGE SCENARIO'S
De problemen schijnen onoplosbaar en moeten op een gegeven moment tot een uitbarsting komen. Israël snakt naar vrede en houdt bewust de ogen gesloten voor het feit dat hun vijanden 'uit zijn op oorlog' (zie Psalm 120:7). Het doel van hun vijanden is even eenvoudig als duidelijk: Door al die 'offers voor vrede' wordt Israël zo verzwakt dat het onverdedigbaar is en eindelijk het grote doel van de Islam bereikt wordt: Het einde van de Joodse staat. Dit is een scenario dat via een 'valse vrede' of zelfs direct volgens veel kenners van het profetische Woord beslist zal leiden tot een, waarschijnlijk nucleaire wereldramp. Nu zijn er nogal wat van dergelijke 'eindtijdscenario's' opgesteld. Onderling verschillen ze vaak op heel wat punten. Af en toe sturen lezers hun visie op de toekomstige (eindtijd)gebeurtenissen naar de redactie. Ik stel dat op prijs, want we kunnen en moeten van elkaar leren. Bij al onze scenario's moeten we twee zaken goed in gedachten houden. In de eerste plaats de waarschuwing van Paulus, die zegt: 'Onvolkomen is ons kennen' (1 Cor. 13:12). Maar ook dat de HERE in zijn profetische Woord, dat vast is, een zekere flexibiliteit, of als u wilt, een zekere ruimte, heeft gelaten voor het menselijke handelen. Israël ondergaat de profetische ontwikkelingen niet alleen, maar speelt daarin mee. Uw voorbede en uw praktische houding tegenover Israël spelen een grote rol in de afwikkeling van het eigenlijke Gods scenario van het profetische Woord.

Onze scenario's en uitleggingen zijn hoogstens een goede benadering. Maar de eigenlijke vervulling blijft in Gods Hand. En de HERE blijft uitzien naar bekering, naar vroom en moedig profetisch handelen van Zijn volk en van ons, naar uitstel van het oordeel in Zijn genade. Maar er zijn zeker vaste lijnen en het is goed het Woord te bestuderen en over details van gedachten te wisselen. Twee van die vaste lijnen zijn de Komst van de Here Jezus en Zijn Rijk en de periode van Herstel van Israël, waar we nu in leven. Ondanks het 'woelen van de volken', de druk van president Clinton en van Europa, ondanks het dreigen van de Arabieren, zal de HERE, de God van Israël tot Zijn doel komen. Want Zijn eer is ermee gemoeid.

DE VROUW UIT OPENBARING 12
Ook de Bijbel geeft heel wat profetische fragmenten over de eindtijd en over het herstel van Israël en over ontwikkelingen en gebeurtenissen die wij in onze tijd meemaken. Dit alles heeft te maken met de grootste gebeurtenis van alle tijden: De komst van de Verlosser, de Here Jezus Messias! Hoe is de weg van Israël naar de Grote Verlossing? Een doemscenario, verwacht weer een enorme holocaust voor Gods volk. Een ander scenario zegt dat Israël gered zal worden tijdens de 'Grote Verdrukking'. Zonder deze scenario's te bespreken willen we even naar het bijbelse scenario van de vrouw uit Openbaring 12 kijken. Wilt u zo vriendelijk zijn dit hoofdstuk even op te slaan? Dan zullen we kort enkele belangrijke punten aanstippen:

1. Let erop dat een groot deel van deze profetie in de hemel speelt. Er is een hemelse werkelijkheid waarvan wij nauwelijks enig besef hebben. Af en toe geeft de Bijbel, zoals hier, ons een blik op die hemelse realiteit. Veel grote aardse gebeurtenissen zijn echo's van wat er in de hemelse gewesten gebeurt.

2. Let erop dat de eerste vijf verzen een tekenkarakter hebben. Dus symbolisch van aard zijn. De vrouw is het symbool voor Israël en de draak staat symbolisch voor satan.

3. De beelden uit de hemel gaan over naar werkelijke gebeurtenissen op aarde (5. 13-18).

HOE IS HET MET DE 'VROUWE'?
Volgens de meeste uitleggers stelt deze Vrouwe Israël voor. Wij wijzen de R.K. uitleg dat deze vrouw Maria zou zijn en de uitleg dat de vrouw de Kerk van alle eeuwen voorstelt, af. Let erop hoe belangrijk en hoe schitterend Israël in de hemel is. Zo ziet de Almachtige Zijn uitverkoren volk: Schitterend als de zon en met een krans van 12 sterren. De vrouw Israël is zwanger en heeft pijnlijke weeën. De Messias staat op het punt geboren te worden. Altijd ondergaat Israël de barensweeën van de komst van de Verlosser. Dat was het geval tijdens de Uittocht uit Egypte, tijdens de tijd van de Makkabeeërs, en dit is nu het geval. Altijd staat de draak tegenover Gods volk om het uit te roeien. Vanaf Farao tot de volkeren van Kanadn, vanaf Nebukadnezar tot Haman de Jodenhater, vanaf Herodus tot Hitler en vanaf de Arabische volken in onze tijd tot 'alle volken' als ze 'tegen Jeruzalem ten strijde trekken'. Dit is de geestelijke achtergrond van de haat van de Islam en van wat wij nu in en rondom Israël zien gebeuren.

Dan wordt de 'draak' met zijn legermacht door Michaël (de engel die achter Israël staat) en zijn engelen, uit de hemel gejaagd. Dat heeft op aarde een nieuwe golf van jodenvervolgingen tot gevolg (13). Het feit dat Israëli's moeten vluchten krijgt veel aandacht in deze profetie. Zie de verzen 6 en 14. Ook de profeten Daniël en Zacharia spreken over die zware tijden voor Israël. Maar de profeten voorzeggen ook duidelijk dat er in die dagen ook bescherming en redding zal zijn voor Israël. De vrouw zal 'vluchten naar de woestijn (6 en 14), waar God Zelf een plaats voor haar heeft klaargemaakt. Waarschijnlijk met vliegtuigen, want zij krijgt 'twee vleugels om naar de woestijn te vliegen'. Die periode zal samenvallen met de tweede helft van de laatste jaarweek = 1260 dagen = 3,5 jaar. Satan zal, verblind door woede, 'water uit haar bek achter de vrouw aan laten stromen, om haar mee te laten sleuren' (14,15).

Waterstromen staan profetisch vaak voor de volken (zie Jes. 8:7,8 waar de Assyriërs en hun bondgenoten als 'geweldige wateren' Israël verslinden). Nu komt de aarde het Joodse volk te hulp en ditmaal mislukt de aanslag van de Boze. Ook in dit verband zijn er heel wat profetische aanwijzingen voor de hulp van de HERE voor Zijn volk tijdens die 'Grote Verdrukking'. Maar satan wordt nu zo vreselijk nijdig dat er gruwelijke christenvervolgingen plaatsvinden (17).

TEKENS VAN ONZE TIJD
De ongelooflijke profetische actualiteit van dit visioen van Johannes zien we niet alleen in de gebeurtenissen in en rondom Israël. Ontwikkelingen met betrekking tot de 'Verenigde Staten van Europa', tekens in de natuur en in de samenleving, wetenschappelijke en politieke ontwikkelingen wijzen alle naar eindtijdgebeurtenissen. Of Michaël en zijn engelen de 'draak' al uit de hemelse gewesten hebben gejaagd, weet ik niet. Wel is duidelijk dat boze en occulte machten wereldwijd zeer actief zijn. Maar ook de HERE is door Zijn heilige Geest bezig met een machtig werk. Voor ons is het zaak om waakzaam en aandachtig het Woord te bestuderen en ons te laten inschakelen in Gods werk, zolang het nog mogelijk is.

drs. Jan van Barneveld