Het Rode Paard in Syrië

Jan van Barneveld • 89 - 2013 • Uitgave: 4
Onze God is een genadig God. Vol van barmhartigheid en geduld. Zijn waarschuwingen gaan momenteel over de hele aarde (Psalm 105:7). God probeert tot het laatst de mensheid tot bekering en gehoorzaamheid te brengen. Zelfs tijdens de vreselijke rampen die in Openbaring beschreven worden, zucht de heilige Geest drie keer: ‘…en zij bekeerden zich toch niet’ (Openbaring 9:20,16:9,11). Alles wat God doet, beoogt bekering en redding. De aanhoudende, gruwelijke burgeroorlog in Syrië is een waarschuwing voor de wereld dat het Rode Paard (Openbaring 6) eraan komt. Dat paard krijgt macht om de ‘vrede van de aarde weg te nemen’. Het is een ernstige waarschuwing. Eén van de tekenen van de komende eindtijd, waarin ‘volk tegen volk zal opstaan’ (Matteüs 24:7).

Informatie
In Syrië is de Arabische lente op 15 maart 2011 begonnen. Zoals overal ging het om demonstraties en marsen voor politieke hervormingen en meer vrijheid. Al gauw zag de Moslimbroederschap er islamitisch heil in en ging meedoen. Grof, bloedig geweld van beide kanten hebben nu al meer dan 60.000 doden geëist. Zo werd het beeld ‘lente’ een afschuwelijke winter.
Wie zijn die ‘beide kanten’? De regering van Bashar al Assad steunt op een Alavietische minderheidsgroep in Syrië. Alevieten zijn een Sjiitische tak van de islam. Vandaar de steun van Iran. De rebellen krijgen steun van jihadisten (fanatieke moslimstrijders). Het Vrije Syrische Leger (VSL) bestaat uit een ongeregelde bende gewapende burgers, gedeserteerde militairen uit het Syrische leger, paramilitaire groepen en een groeiend aantal (tussen 1500 en 2500) fanatieke buitenlandse jihadisten.
Uit Tsjechië, Australië, Algerije, Pakistan, Afghanistan en een tiental West-Europese landen. Men spreekt wel cynisch van jihadtoerisme. Zij hebben veel gevechtservaring. Als die Europese jihadisten terugkomen, hebben onze veiligheidsdiensten een zware kluif. Onze Nationaal Coördinator voor Terrorismebestrijding en veiligheid (NCTV) is zeer bezorgd. Wat gebeurt er in ons land als deze moordzuchtige lieden terugkomen? Al-Qaeda, de Moslimbroederschap en ‘losse’ bendes jihadisten vormen de kern van het VSL. Internationale grootmachten hebben met veel druk de VSL beweging tot eenheid gedwongen. Als de gemeenschappelijke vijand (Assad) valt, valt Syrië mee en wordt erger dan Afghanistan. Een Rood Paard is los in Syrië.

Christenen
In Syrië zijn (waren) 1,6 tot 2,6 miljoen christenen plus een groot aantal christen-vluchtelingen uit Irak. Zij hebben het meest te lijden van de rebellen. Velen proberen naar Irak terug te gaan. Helaas komen ze dan van de regen van geweld en onderdrukking in de drup. Onder de tiran Bashar al Assad hadden christenen nog enige bescherming en vrijheid. Nu zijn velen gevlucht naar Libanon en Jordanië. Andere christelijke groepen hebben milities gevormd om hun gemeenschappen te verdedigen tegen de jihadisten.
In Syrië zien we, net als in Egypte, hoe de radicale islam en de Moslimbroederschap gretig gebruik maken om hun ideaal, de heerschappij van de islam en de sharia te bevorderen. De jihadisten met gruwelijk geweld. De Broederschap voornamelijk met handige politieke manipulaties. Zo wordt het Midden-Oosten ‘christen-vrij’ gemaakt. Als de Moslimbroederschap het roer stevig in handen heeft, komt Israël aan de beurt. Intussen werkt de islam stil en hard aan het Westen. Maar Israël is Gods grote struikelblok tegen de herleving van het oude, islamitische Ottomaans-Turkse rijk.

De VS contra Rusland
De VS en de NAVO steunen het VSL met wapens en op het diplomatieke vlak. Waarschijnlijk ook militair. In Egypte heeft de VS de trouwe bondgenoot Mubarak, ook een tiran, laten vallen. Om daarna een andere tiran en felle antisemiet, Mohammed Morsi met de Moslimbroederschap aan de macht te helpen en te houden. Tot schrik van christenen in Egypte. Hetzelfde gebeurt nu in Syrië. Het Westen is onder leiding van de VS consequent bezig in landen rond Israël de radicale islam te steunen, om straks te struikelen over de machten en geesten die ze zelf hebben opgeroepen.
Rusland steunt Bashar al Assad. Een van de redenen is dat Rusland geen moslimgeweld wenst aan de zuidelijke grenzen. Bovendien is ook Rusland zeer verontrust over het grote arsenaal chemische gifgassen, zoals het dodelijke mosterdgas en sarin, dat Syrië heeft. De opslagplaatsen zijn bekend. In twee ervan, Hama en al-Safira, zijn ook bases voor scud-raketten. Eind vorig jaar beschuldigde het VSL het regime van Assad ervan gifgas te hebben gebruikt. Dit is niet bevestigd. Assad ontkende en beschuldigde het VSL. Rond al-Safira waren er zware gevechten tussen het leger en de opstandelingen. Om de gifgassen. Opeens hielden de gevechten op. Een derde partij greep in. Men vermoedt dat de Russen wilden verhinderen dat gifgassen in handen van het VSL (lees ‘terroristen’) zouden vallen. Momenteel laait in Syrië de rivaliteit tussen Rusland en de VS weer op.

Israël
Israël houdt zich officieel buiten al die Arabische lentes, opstanden en gewelddadigheden. Wel is Israël bang voor de gifgassen. Eind december verklaarde een Israëlische legerwoordvoerder, Amos Gilad, dat de ‘chemische wapens onder controle’ waren. Dit vlak na eenzelfde verklaring van de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergei Lavrov. Voor waarnemers een ‘bewijs’ dat Rusland erbij betrokken is. Israël houdt de situatie scherp in de gaten en bouwt een veiligheidsmuur op de Hoogvlakte van Golan. In Syrië volgen Israëlische agenten nauwkeurig wat er gebeurt. Als gifgassen tegen Israël worden gebruikt, zal het IDF (Israëlische leger) keihard ingrijpen.

Damascus
Jaren geleden maakte een Israëlische onderzoeker van de profetieën mij attent op Jesaja 17. ‘Zie Damascus wordt weggenomen, zodat het geen stad meer is: het wordt een puinhoop, een bouwval.’ En: ‘Dan verdwijnt… het koningschap uit Damascus en de rest van Aram (Syrië).’ Lees ook Jeremia 49:23-27.
Daar staan details over de vernietiging van Damascus: 1. De bewoners slaan verschrikt en angstig op de vlucht. Wat nu gebeurt. 2. Jonge mannen (soldaten en opstandelingen) komen op de pleinen om. 3. Dan wordt de stad door een enorm vuur verwoest. Dit proces is momenteel gaande. Het is ook mogelijk dat Israël, bijvoorbeeld na een chemische aanval, ingrijpt en Damascus, na gewaarschuwd te hebben, platgooit.

Waarschuwing
De toestand in Syrië beschrijft nauwkeurig het werk van het rode paard uit Openbaring 6. De vrede van de aarde wordt weggenomen en zij slachten elkaar af. De Here Jezus noemt opstanden en oorlogen als tekenen van het begin van de weeën van de eindtijd. Syrië is een waarschuwing voor de hele wereld dat het rode, zwarte en vale paard onderweg zijn. Wij, Nederland, zijn geen haar beter dan Syrië. De enige weg tot redding is bekering en roepen naar de Here om Zijn genade over ons volk. Het is het Rode Paard of verootmoediging en opwekking.

Jan van Barneveld