Het nieuwe begin van het einde

Jan van Barneveld • 75 - 1999/2000 • Uitgave: 17
Vol verwachting en hoop keken de apostelen uit naar het grote moment dat Jezus terug zou komen. Ze keken en wachtten niet al- leen, maar ze werkten er ook hard aan. Vooral Paulus zette zich enorm in voor de verkondiging van het Evangelie onder de volken. Hij had de profetische woorden van Jacobus tijdens een gemeentevergadering in Jeruzalem, goed in zich opgenomen: Eerst komen er mensen uit de heiden-volken tot geloof in Jezus Messias. Dan gaat God Zijn volk Israël herstellen. Tenslotte breekt het Koninkrijk van God en Jezus Messias aan. (zie Handelingen 15:14-18 en Amos 9:11-15 voor dit scenario). Vandaar dat Paulus zo'n vaart zette achter de evangelieverkondiging onder de volken. Het beloofde Koninkrijk van vrede en gerechtigheid is toen niet aangebroken. Is het dan nu de tijd? Leven we nu in een nieuwe 'eindtijd'? Zal in onze tijd het lang verwachte Koninkrijk van God aanbreken? Want daar gaat het om: Het komen van het Koninkrijk van God. Dat predikten Johannes de Doper en ook Jezus Zelf: 'Het koninkrijk van de hemelen is dichtbij gekomen!'. Daar werkte Paulus aan: Ook hij predikte het Koninkrijk van God en in verband daarmee de Naam van Jezus (zie Hand.28:23-31). Toen, in de tijd van de apostelen, is dat Koninkrijk niet aangebroken. Maar nu, zijn er tekens dat nu de tijd van het Koninkrijk nabij is?

NIET ALLEEN PAULUS
Al de apostelen en de eerste gemeente verwachtten een spoedige wederkomst van de Here Jezus en zagen vol verwachting en hoop uit naar het Koninkrijk. Leest u maar eens mee:
* Jacobus: 'Oefent ook gij geduld en sterkt uw harten, want de komst van de Here is nabij' (5:8).
* Petrus: 'Het einde van alle dingen is nabij gekomen' (1 Petrus 4:7).
* Johannes: 'Kinderen, het is de laatste ure' (1 Joh.2:18).
* Hebreeën: 'Want nog een korte, korte tijd en Hij die komt zal er zijn, en niet op zich laten wachten' (Hebr. 10:37).
* Openbaring: Ja, Ik kom spoedig. Amen, kom Here Jezus!' (22:20).
Die sterke verwachting van het komende Koninkrijk is toen, 1900 jaar geleden, niet, of slechts gedeeltelijk, uitgekomen. Wellicht kunnen we later eens ingaan op dit 'geheim van het uitgestelde Koninkrijk'. Nu gaat het om de vraag of er nu tekens zijn, die erop wijzen dat het Koninkrijk nabij is. Van groot belang is ook de vraag of wij 'er wat aan kunnen;' moeten/mogen doen'. Spelen wij, gelovigen in Jezus Messias en speelt Israël hierin een rol? Heeft de Heer een mogelijkheid opengelaten waardoor de tijd verhaast wordt en de benauwdheid 'ingekort' wordt?

DUIDELIJKE TEKENS
Het belangrijkste teken van de naderende eindtijd en het komende koninkrijk van Messias Jezus is het herstel van Israël in onze dagen. Het herstel van het verwoeste land Palestina en de terugkeer van het Joodse volk in de afgelopen eeuw zijn door Mozes en de meeste profeten voorzegd. Onverwachts en plotseling is de God van Israël ook begonnen met een klein teken van het geestelijk herstel van Israël. We doelen op de verrassende en snelle opkomst van de Messiaanse Joden die de Yeshua als Messias en Verlosser herkennen en erkennen. Bijna naadloos sluit onze tijd aan bij het einde van de Nieuw Testamentische periode en dus tegelijk bij de verwachting van een spoedige komst van Jezus Messias en Zijn Koninkrijk! De druk van de volken op Israël om toe te geven aan de eisen van de Palestijnen en de andere vijanden zijn schaduwen van de 'tijd van benauwdheid voor Jacob', waar Jeremia (30:7) en Daniël (l 2:1) over spreken. Maar tegelijk zien we hoe de tijd van de oordelen over de volken al is begonnen. De waarschuwende oordeelstekens die de Here Jezus in Zijn eindtijdrede noemt kunnen we dagelijks op de t.v. waarnemen. Oorlogen, geruchten van oorlogen, aardbevingen, hongersnoden, ziekten, elke dag leest u erover in uw krant en ziet u het in de nieuwsrubrieken van de t.v. Ook het 'oordeel over het huis van God' (de kerk) waar Petrus over profeteert (1 Petrus 4:17) is allang begonnen. Als dan nu inderdaad opnieuw het begin van het einde is aangebroken, wat kunnen / mogen / moeten wij dan doen? Moeten we gewoon maar als geredde passagiers 'meerijden in de sneltrein naar het komende Koninkrijk' of naar de opname van de Gemeente? Of horen we bij het 'personeel' van die 'trein' en hebber wij hierin een belangrijke taak als medewerkers Gods?

AARDBEVINGEN EN ZIEKTES
Ook de natuur 'weet' dat de Koning komt. Op heel veel plaatsen in de Bijbel lezen we hoe de aarde beeft bij het komen van de Schepper. Als de Almachtige komt als Rechter dan 'ziet de aarde het en beeft' (Psalm 97:4). En Jeremia zegt: 'Voor Zijn toom beeft de aarde…' (10:10). Tijdens de Uittocht uit Egypte en de verschijning van de God van Israël op de Sinaï beefde de aarde en tijdens het lijden en de opstanding van de Here Jezus trilde de aarde van heilige eerbied. De aardbevingen van de laatste maanden zijn waarschuwingen die de Schepper aan ons, schepselen geeft: Hij komt om de aarde te richten. De natuur weet vaak beter dan wij wat er gaande is! Zeer opvallend is ook de toename van het aantal ziektes:
- Oude ziektes die de medische wetenschap allang onder de knie meende te hebben steken weer de kop op. Zelfs malaria in ons land, difterie in Oost Europa enz.
- Nieuwe ziektes zoals aids komen op, vooral in de arme landen.
- Bijwerkingen van producten van de farmaceutische industrie, waardoor de volksgezondheid achteruit gaat.
Zo rollen de waarschuwende profetische tekens over elkaar heen en roepen ons toe: Het Koninkrijk van God is nabij!
Let op de tekens van de tijd, let op de vrouw van Lot, let op de waarschuwingen van de profeten, van de apostelen en van de Here Jezus Zelf. Wees wakker, gelovigen!

HET LICHT EN DE DUISTERNIS
Het is duidelijk dat we nu, na 19 eeuwen, opnieuw aan het begin van de eindtijd staan. De tekens bestaan uit het herstel van Israël en uit waarschuwende oordelen. Maar er is nog een zeer belangrijk teken, dat wij, in de westelijke wereld makkelijk over het hoofd zien. Dat teken is de ongelooflijk snelle voortgang van de verkondiging van het Evangelie en van de bijbelverspreiding in onze dagen. Het belangrijkste hiervan is natuurlijk dat de mensen een kans krijgen om voor de Here Jezus te kiezen en gered te worden van hun zonden. Maar in verband met de komende eindtijd zit hier toch meer achter.

Het gaat immers om de komst van het Koninkrijk van Jezus Messias. In onze tijd zullen de mensen steeds scherper voor de keuze worden gesteld tussen het Koninkrijk van het Licht en het rijk van de duisternis. Hoe kunnen mensen kiezen voor het Koninkrijk van het Licht als zij het 'Licht van de wereld', als zij Jezus niet kennen? Ook deze scheidslijn wordt steeds duidelijker. Paulus voorzegt dat men in die eindtijd de leugen zal geloven. Het rijk van de antichrist komt met leugens, Israël en vooral het zgn. vredesproces wordt omringd door leugens maar de Here Jezus is de Waarheid. Wij worden voortdurend bedrogen en omringd door leugens van de machthebbers. Daarom het is niet alleen van levensbelang voor de mensheid, maar ook rechtvaardigheid van de Here God dat het Evangelie juist in deze tijd met kracht wordt verkondigd en, zoals Paulus zei, 'snel voortgang vindt'.

WAT MOETEN WIJ DOEN?
We zitten in de sneltrein naar de komst van onze Here Jezus en Zijn Rijk. Hij Zelf en de apostelen gaven ons een voorbeeld van wat wij kunnen/mogen/moeten doen in die tijd. De Here Jezus zei het als volgt: 'Wij moeten werken de werken van Hem, die Mij gezonden heeft zolang het dag is… er komt een nacht waarin niemand werken kan' (Joh. 9:4). Tot aan het kruis ging Hij door met Zijn verlossingswerk! De apostelen maakten grote haast met de verkondiging van het Evangelie. Nu leven wij in het directe verlengde van die apostolische tijden. Wij zetten ons in voor het komende Koninkrijk zolang 'het dag is'. Wij werken krachtig mee aan de verkondiging van het Evangelie. Maar wij staan ook, zoals de apostelen, biddend achter Israël als 'wachters op de muren van Jeruzalem' en werken er zo aan mee dat de 'tijd van benauwdheid van Jacob' (en dus ook van de wereld) verkort wordt. Zo mogen we als 'medewerkers van God' de tijd 'verhaasten'. Moge de Here Jezus spoedig komen! Dat bidden wij samen met de Eerste Gemeente om en daar werken we aan mee door onze gebeden en onze steun aan Israël en de evangelieverkondiging!

drs. Jan van Barneveld