Het nieuwe antisemitisme: een waarschuwing

Jan van Barneveld • 89 - 2013 • Uitgave: 18
Gedurende de kleine 34 eeuwen van het bestaan van Israël, is de wereld een gevaarlijke plek geweest voor het Joodse volk. Vanaf de Uittocht uit Egypte tot de zogenaamde ‘vredesbesprekingen’ en de anti-Israëlmaatregelen van de EU wordt Israël omsingeld door haat en vijandschap. Telkens steekt het ouderwetse antisemitisme in nieuwe vormen de kop op. Welke vorm ook, het doel was, is en blijft de vernietiging van Israël.

“Hoe lang nog?” vroegen wij, Israëlreizigers, aan een docente van een middelbare school in een Joodse nederzetting in Samaria. Zachtjes en eerbiedig antwoordde zij: “Totdat de Messias komt.” Hoe is de toestand nu? Kunnen we iets van Gods machtige Hand zien? Hoe loopt het af, ook voor ons land?

Mislukte aanvallen
Het centrum van het Nazi-antisemitisme heeft zich na WO II verplaatst naar de islamitische omgeving rond Israël. Uit die regio kwamen na de vreselijke Holocaust nieuwe aanvallen op Israël. In de westerse wereld zijn nieuwe vormen van de vervangingsleer doorgedrongen in kerken. Brussel is de hoofdstad van de BDS-beweging geworden. Straks meer hierover. Een paar mislukte pogingen:

Oorlogen en terrorisme. Vier felle oorlogen met evenveel smadelijke nederlagen voor de islam. Twee oorlogen in Gaza en twee in Libanon om terroristische raketbeschietingen op Israël te stoppen. Niet alleen die nederlagen, maar ook de complete verwarring in de omringende, vijandige landen en de vijandschap tussen Hamas en de Palestijnse Autoriteit (PA) waren reacties en tegelijk waarschuwingen van de HERE, de God van Israël. De Bijbel zegt: ‘Ik zal in verwarring brengen elk volk, waarmee gij in aanraking komt’ (Exodus 23:27). En: ‘Zo zal de HERE, uw God hen aan u overleveren en in grote verwarring brengen’ (Deuteronomium 7:23). We leven in ‘Bijbelse tijden’!
Nu de leugencampagnes tegen Israël. Die is in zoverre geslaagd dat Israël een van de vier meest gehate landen van de wereld is. Samen met Noord-Korea, Pakistan en Iran. Israël bidt: ‘HERE, red mij van de leugenlippen, van de bedrieglijke tong’ (Psalm 120:2). De HERE belooft: ‘Elke tong die zich voor het gericht tegen u keert, zult gij in het ongelijk stellen’ (Jesaja 54:17).
Dan de leugen van de ‘vredesbesprekingen’, die voor de PA alleen maar een stap zijn naar hun doel Israël te vernietigen. De Bijbel schetst deze situatie duidelijk: ‘Te lang reeds woon ik bij wie de vrede haten; ik ben een en al vrede, maar als ik spreek dan zijn zij uit op strijd’ (Psalm 120:6,7).
We kijken nog even naar de beoogde oplossing van het conflict, de ‘Tweestatenoplossing’. Het klinkt mooi en elke politicus zegt enthousiast: “Twee staten voor twee volken die in vrede samenleven in het Beloofde Land.” Mahmoud Abbas heeft, toen de ‘vredesbesprekingen’ in Washington net begonnen waren, in Egypte gezegd: “In een eindoplossing willen we geen enkele Israëliër – burger of militair – op ons grondgebied zien.” En: “Alle Joodse nederzettingen… beschouwen wij als illegaal.” Ernstig is hoe het oude Nazi-antisemitisme bij de PA alle vrede verhindert. Zoals de Nazi’s roepen zij: “Ons land moet ‘Judenrein’ zijn.” Zij willen ‘in bezit nemen de woonsteden van God’ (Psalm 83:13). Maar God heeft tegen Zijn vriend Abraham gezegd: ‘Ik zal aan u en uw nageslacht het land… het hele land Kanaän tot een eeuwig bezit geven, en Ik zal hun tot een God zijn’ (Genesis 17:8). Zo zal het gebeuren.

Geweld, leugens, bedrog, onderhandelingen, allemaal wapens die tegen Israël worden ingezet. De EU doet nu openlijk mee met Israëls Palestijnse vijanden. De VS zet Israël onder druk om gevaarlijke ‘gebaren van goede wil’ te maken. Ruim honderd moordenaars worden bevrijd en zo weer op het Joodse volk losgelaten. Maar God zegt: ‘Elk wapen dat tegen u gesmeed wordt, zal niets uitrichten’ (Jesaja 54:17). We zien dit gebeuren. Oorlog en terrorisme faalden. ‘Vredesbesprekingen’ hebben al meer dan 40 jaar niets uitgehaald. Nu iets over de economische boycot, die de EU heeft afgekondigd.

BDS
De BDS-beweging is een van de gewaden waarin het nieuwe antisemitisme zich momenteel hult. De hoofdstad van deze beweging is niet Ramallah of Mekka, Teheran of Caïro, maar Brussel. Het is de traditionele, islamitische vijanden van Israël gelukt de EU voor zijn antizionistische karretje te spannen. In het boek ‘Eindtijd, Israël en de Islam’ leest u meer hierover. Wat betekent BDS? B=boycot; D=desinvestering en delegitimatie; S=Sancties.
Eerst de B. Economische boycots werden eerder door Arabische landen op Israël toegepast. Met behulp van het Arabische oliewapen werden Europese landen gedwongen hieraan mee te doen. Dat mislukte. Nu heeft het islamitische blok de EU ingeschakeld. Eind juli kwamen er richtlijnen van de Europese Commissie voor een boycot van producten uit de Joodse nederzettingen in Judea en Samaria. De overeenkomst met de Nazi-kreet ‘Kauft nicht bei Juden’ is duidelijk. Nederland is hierbij (ik schrijf dit met groot verdriet in mijn hart) voorop gelopen. God reageerde ook op deze aanval: ‘Tot u zal de rijkdom van de zee zich wenden, het vermogen van de volken zal tot u komen’ (Jesaja 60:5). De grote gasvoorraden in de Middellandse Zee bij Haifa maken Israël niet alleen onafhankelijk van import van olie en gas, maar Israël zal ook 40% van de opbrengst van het Tamarveld, bij Cyprus, exporteren. De ontwikkeling van het Leviatanveld schiet goed op. Onder Israël is veel schalie-olie gevonden. In zee, bij Ashkelon, zoekt Israël naar olie. De economie van Israël en de shekel zijn heel sterk. Nu de tegenstelling: De EU wankelt op de voeten van klei en ijzer en de euro moet overeind gehouden worden door o.a. grootschalige diefstal van de burgers.
Nu de twee D’s. Desinvestering. Het stoppen of terugtrekken van investeringen in Israël. Vooral de Wereldraad van Kerken en traditionele kerken in Canada en de VS, waarvan de top dikwijls antizionistisch is, roepen vaak op tot desinvesteringen en tot bestrijden van christenzionisme. De HERE zegt: ‘Beschaamd zullen worden en terugdeinzen, allen die haten; zij zullen zijn als gras op de daken, dat verdort voordat men het uittrekt’ (Psalm 129:5,6). We zien dan ook hoe die kerken vervallen. Delegitimeren. Het besmeuren van de staat Israël door leugenverhalen en anti-Israëlresoluties. Dit heeft helaas resultaat en loopt uit op de profetie die zegt dat ‘alle volken tegen Jeruzalem oprukken’ (zie Zacharia 12 en Jesaja 19:1-8). En dus het oordeel.

Oordelen en hoop
Het nieuwe antisemitisme maakt over de hele wereld slachtoffers. De strijd tegen Gods volk spitst zich toe. Duidelijke overeenkomsten met de situatie vlak voor WO II en het Nazi-antisemitisme waarschuwen ons ernstig voor de gevolgen. Gods oordelen gaan over heel de wereld (Psalm 105:7). Ook over ons land. Maar de HERE komt tot Zijn doel met Israël en ook met ons. Wij blijven bidden en vertrouwen op Gods Woord: ‘Hij bergt mij in zijn hut in de kwade dagen’ (Psalm 27:5).

Jan van Barneveld