Het nageslacht van David in de eindtijd

Jan van Barneveld • 94 - 2018 • Uitgave: 19
Het huis van David (zijn nakomelingen) zal in de eindtijd weer een grote rol spelen. Verschillende profetieën voorzeggen dit. Zijn er in deze tijd signalen vanuit Davids nageslacht of zijn er in de politiek van Israël tekenen die hierop duiden? Welke rol speelt het huis van David in de eindtijd? Krijgt Israël nog een koning uit het geslacht van David voordat Jezus terugkomt?

De geschiedenis van het ‘huis van David’ begint met een profetie van Nathan. David wilde een tempel voor de HERE bouwen. Nathan bemoedigde David in dit ambitieuze plan. De HERE corrigeerde Zijn profeet met een lange, indrukwekkende profetie voor David: ‘De HERE zal u een huis bouwen…uw huis en uw koningschap zullen voor immer bestendig zijn voor uw aangezicht, uw troon zal vast staan voor altijd’ (2 Samuel 7:11, 16).

Rampzalige regering
In deze profetie staan enkele beloftes die tot in de eindtijd geldig zijn en vervuld worden. (1) David wordt stamvader van een voortdurend nageslacht, het ‘huis van David’. De laatste, bekende vorst uit het ‘huis van David’ was Zerubbabel (1 Kronieken 3:19, Mattheüs 1:13). In Jeruzalem wonen vandaag heel wat nakomelingen van David. Zij hebben geslachtsregisters die tot David teruggaan. Zij wachten tot het ‘koningschap van het huis van David’ hersteld gaat worden. (2) De profetie dat de troon die ‘voor altijd vast zal staan’ roept een vraag op. Na de rampzalige regering van Zedekia was het afgelopen. De troon die voor altijd vast zal staan was niet meer.

Het huis en de troon van David worden vaak genoemd in de Bijbel. Salomo noemt deze profetie in zijn inwijdingsgebed voor de tempel (2 Kronieken 6:16). Jeremia, in zijn profetie over het herstel van Israël (33:14-17), haalt de profetie van Nathan aan: ‘Nimmer zal het David ontbreken voor Mijn Aangezicht aan een man die op de troon van het huis van Israël gezeten is.’ Dat vinden we ook in de Psalmen 89 en 132. We komen daar nog op terug.
Het huis van Israël en het huis van David horen bij elkaar. In Psalm 89 wordt de profetie van Nathan drie keer aangehaald, in de verzen 4, 5 en 30 en 37. Zijn nageslacht kunt u vandaag in Jeruzalem tegenkomen. Maar Davids troon is sinds Zedekia leeg.

Messias Jezus
Jezus was en is de Koning van de Joden. “Dit is Jezus, de Koning van de Joden” stond boven het kruis. Duidelijk, in drie wereldtalen. Voor iedereen te lezen. Hij is heengegaan als Koning van de Joden en Hij zal terugkomen als Koning van Israël.
Hoe wordt de profetie van Nathan vervuld vandaag en tijdens de ballingschap? Toen de troon van David ‘leeg’ was? De wijze Ethan legt ons uit: ‘In de hemel bevestigt U uw trouw’ (Psalm 89:3). Daar troont de Here Jezus, ook als Koning van Israël.
Terug naar de profetie in Jeremia 33:14-17. Daar staat een belangrijke profetie over Messias Jezus: ‘In die dagen en te dien tijden zal Ik aan David een Spruit der gerechtigheid doen ontspruiten, die naar recht en gerechtigheid in het land zal handelen.’ (Jeremia 33:15). In welke tijd? In de ‘dagen… dat Ik het goede woord in vervulling zal doen gaan dat Ik over het huis van Juda en het huis van Israël gesproken heb’ (33:14). Wij leven middenin de vervulling van deze profetie. Israël is en wordt hersteld. Het land brengt zijn vruchten voort. Heel Israël zal terugkeren, ook het ‘hout van Efraïm en de stammen die daarbij horen’ (zie Ezechiël 37:18-19) zal terugkeren en duidelijk worden toegevoegd! Profetie wordt vervuld. Altijd, ook die over het ‘huis van David’. We weten dat Jezus de Grote Zoon van David is. In het duizendjarige vrederijk zal Hij vanuit Jeruzalem het ‘koningschap voor Israël herstellen’ (Handelingen 1:6) en recht en gerechtigheid op aarde brengen.
De vraag is momenteel of er voor het vrederijk in Israël weer een koning uit het huis van David zal optreden. Misschien als de Israëli’s het democratische systeem met alle corruptie die daarin is geslopen, zat zijn? Af en toe klinken dergelijke stemmen in Israël. Ook dit is in de hand van de HEER, die Zijn volk zal leiden naar Zijn doel en daarbij nauwkeurig let op Zijn profetisch Woord. ‘Want vanuit Sion zal de wet uitgaan en het woord van de HERE uit Jeruzalem.’ Het huis van David zal bij deze wereldomvattende wetgeving betrokken zijn.

Nakomelingen op de troon
We moeten nu snel naar het huis van David in de eindtijd. Jeremia heeft veel geprofeteerd over het herstel van Israël in de eindtijd. Bijvoorbeeld in de hoofdstukken 30, 31 en 33. In hoofdstuk 33 wordt de oude profetie van Nathan aangehaald: ‘Nimmer zal het David ontbreken aan een man die op de troon van het huis van Israël gezeten is’ (33:17). Dus kunnen we verwachten dat een nakomeling van David, uit het huis van David dus, op de troon komt in Jeruzalem. In die tijd zullen de Israëli’s ‘de HERE hun God dienen en David, hun koning die IK hun verwekken zal’ (Jeremia 29:9). Het woord ‘verwekken’ is vaak vertaald en gebruikt als synoniem voor opwekken. De woorden ‘verwekken’ en ‘opwekken’ worden door elkaar gebruikt. Er zijn uitleggers die verwachten dat David in de eindtijd zal worden opgewekt uit de doden en over Israël zal regeren. Maar in de eerste plaats gaat het om de grote Koning David, de teruggekeerde Jezus die over Israël heersen zal. En vanuit Jeruzalem over de hele wereld. Daarvoor, in de eindtijd, zal Jeruzalem herhaaldelijk belegerd worden
Zacharia 12 beschrijft twee Jeruzalemoorlogen en Gods wonderlijke ingrijpen in de strijd om de heilige stad. Als de HERE ‘Jeruzalem maakt tot een schaal van bedwelming voor alle volken in het rond’ (Zacharia 12:2) gaat het om een belegering van Jeruzalem door alle volken rondom Israël. Islamitische landen dus. Die aanval wordt afgeslagen, zoals Israël helaas zo vaak genoodzaakt wordt aanvallen af te slaan. Dan maakt de HERE ‘Jeruzalem tot een steen die alle naties moeten heffen’. Waarschijnlijk zal de VN zich vertillen aan Gods stad. Zij zullen zich lelijk verwonden (Zacharia 12:3). Bij de verdediging van Jeruzalem werkt het huis van David krachtig mee.

Eindtijdoorlogen om Jeruzalem
Zacharia vertelt ons ook dat in die spannende tijd van de oorlogen om Jeruzalem het huis van David betrokken zal zijn bij de bidstonden in Jeruzalem en de rouwklacht om de Doorstokene, die zij zullen zien. Dat is het ontroerende moment dat Israël zijn Messias zal herkennen en erkennen.
Nu Psalm 122. Bekend en belangrijk is vers 6: ‘Bid om vrede voor Jeruzalem, laat het goed gaan met hen die u liefhebben. Want daar staan de zetels van het recht, de zetels van het huis van David’ (Psalm 122:6,5). Dat huis van David is dus belangrijk bij de wetgeving in Jeruzalem.

Het huis van David bestaat nog altijd en zal meestrijden in de eindtijdoorlogen om Jeruzalem. Een meer dan 3.000 jaar oude profetie komt tot leven en gaat steeds belangrijker worden. Zij ‘zitten’ op de zetels van het recht. Mogelijk zal een van hen korte tijd koning van Israël worden.

Jan van Barneveld