Het leven is een gave van God

dr. R. Seldenrijk • 89 - 2013 • Uitgave: 21
De beschermwaardigheid van het menselijk leven is in Nederland niet langer vanzelfsprekend. Zo zijn abortus en euthanasie geaccepteerde verschijnselen in onze samenleving. Maar er zijn meer ontwikkelingen waarbij wij vanuit christelijk oogpunt vraagtekens kunnen zetten. Denk aan levensbeëindiging bij mensen met dementie of aan de pre-implantatie genetische diagnostiek (PGD), een methode waarmee de geboorte van een kind met een ernstige genetische aandoening kan worden voorkómen. De NPV wil tegen dergelijke ontwikkelingen tegenwicht bieden.

Dat doet de NPV door op te treden als spreekbuis en belangenbehartiger van mensen die vanuit hun levensvisie het menselijk leven zien als gave van God. In die visie is er ook een verantwoordelijkheid om dit leven in stand te houden tot de natuurlijke dood. Bij die verantwoordelijkheid laten wij ons inspireren door Gods Woord, de Bijbel. De NPV gelooft dat het leven waard is beschermd te worden en dat het alleen kan worden beschermd door solidariteit en zorgzaamheid.
Zo is de NPV op 11 december 1982 opgericht, onder het motto: ieder mens mag er zijn. In dat jaar werd abortus provocatus gelegaliseerd en de gedachte bestond dat euthanasie zou volgen. Zouden patiënten dan hun leven nog zeker zijn en zouden artsen nog kunnen werken vanuit een levenbeschermend perspectief? Vanwege ontwikkelingen op medisch-ethisch terrein ontstond er behoefte aan een sterke patiëntenvereniging die voor deze belangen zou opkomen. Zorg voor het leven. De NPV telt anno 2013 ruim 63.000 leden.

De NPV komt dus al ruim 30 jaar op voor de zorg voor het leven. Wij doen dat door mensen te helpen met hun persoonlijke vragen over gezondheid en ziekte, door praktische hulp te verlenen en door ons sterk te maken voor de beschermwaardigheid van het leven bij de overheid en beleidsmakers in de zorg. Dat is nu nog net zo hard nodig als 30 jaar geleden.
De afgelopen jaren heeft de NPV veel mensen kunnen helpen met hun vragen over bijvoorbeeld zwangerschapsproblematiek, reanimatie, vaccinatie, palliatieve zorg en levenseinde. Voor urgente vragen is de NPV zelfs dag en nacht bereikbaar. Ook verlenen meer dan 2.000 vrijwilligers ruim 85.000 uren per jaar vrijwillige thuishulp door heel Nederland.
De zorg voor het leven is nog steeds erg actueel. De ontwikkelingen gaan in ras tempo voort en er komen steeds meer nieuwe medisch-ethische problemen. Iedereen krijgt vroeg of laat in zijn of haar leven te maken met keuzes op het terrein van gezondheid en ziekte. Het bestaan van een algemeen-christelijke patiëntenvereniging is daarom in deze tijd onmisbaar.

De NPV gaat daarbij op oude sporen en nieuwe wegen. Zo zijn wij te vinden op de nieuwe of sociale media zoals Twitter (@npvzorgnl) en Facebook (www.facebook.com/npvzorg). En de wekelijkse weblog gaat in op actuele feiten in de zorg voor het leven. Dit alles wordt gedragen door een positieve grondhouding van waaruit we de ontwikkelingen volgen en de aan het mensenleven eigen waarde en waardigheid verdedigen. En dan is de NPV er voor jong en oud, voor iedereen…
Meer weten of lid worden? Kijk op onze website www.npvzorg.nl.

Dr. R. Seldenrijk

Dr. R. Seldenrijk (1951) is sinds 2000 directeur van de NPV (Nederlandse Patiënten Vereniging). Daarvoor werkte hij bij zorgorganisatie ’s-Heeren Loo. Binnenkort verschijnt van zijn hand het boek ‘Waardevol leven: een praktische handreiking bij medisch-ethische keuzes’.