Het leven: Gods kunstwerk

Dirk van Genderen • 95 - 2019 • Uitgave: 1
De waarde van het menselijk leven ligt in de Schepper van het leven. In Genesis 1 klinkt het: ‘En God zei: Laten Wij mensen maken naar Ons beeld, naar Onze gelijkenis… En God schiep de mens naar Zijn beeld; naar het beeld van God schiep Hij hem; mannelijk en vrouwelijk schiep Hij hen’ (vers 26-27). Omdat God de Schepper is van het menselijk leven, is het leven door Hem geheiligd. Het is Zijn kunstwerk, geweven in de moederschoot, op een wonderlijke wijze (Psalm 139:13-14).

De Heere Jezus zegt van Zichzelf dat Hij het Leven is (Johannes 14:6). En nadat Kaïn zijn broer Abel heeft vermoord, spreekt de HEERE tegen Kaïn: ‘Er is een stem van het bloed van uw broer, dat van de aardbodem tot Mij roept’ (Genesis 4:10).

Het bloed roept vanaf de aardbodem
Wat zullen er in de hemel veel stemmen klinken, alleen al uit ons kleine Nederland. Jaarlijks ruim 30.000 keer klinkt de stem van het bloed van ongeboren kinderen, die werden geaborteerd, vanaf de aardbodem tot God in de hemel.
Het raakt ons misschien nauwelijks meer – we zijn eraan ‘gewend’ geraakt, maar God hoort elke stem van een geaborteerd kindje. Een kindje dat uniek door Hem werd geschapen (Psalm 139), werd wreed vermoord. De baarmoeder is de meest gevaarlijke plaats op aarde geworden. Alleen al in ons land eindigt één op de zeven zwangerschappen in abortus. En als tijdens de zwangerschap bij prenataal onderzoek wordt ontdekt dat er iets mis is met het ongeboren kindje, dalen de levenskansen van het weerloze kindje van het ene op het andere ogenblik naar bijna nul. Sommigen vinden zelfs dat het mogelijk moet zijn om zwaar gehandicapte baby’tjes direct na de geboorte maar snel te laten sterven.

Ik moet denken aan die jongeman, die ik ontmoette tijdens een spreekbeurt over ‘gebroken dromen’, voor een zaal vol met mensen in rolstoelen en op bedden. Stel je voor dat hij was geaborteerd tijdens de zwangerschap. Nu stak hij zijn vinger omhoog en zei iets. Ik kon hem bijna niet verstaan en liep naar hem toe: “Romeinen 8:18”.
Toen ik dat Bijbelvers voorlas, verscheen er een lach op zijn gezicht. Dat was zijn uitzicht: ‘Want ik ben ervan overtuigd dat het lijden van de tegenwoordige tijd niet opweegt tegen de heerlijkheid die aan ons zal worden geopenbaard’.

Abortus is misschien wel het grootste kwaad in ons land. Hoelang nog? Dit vergieten van onschuldig bloed moet worden gestopt. Het mag ons gebed wel zijn: “Heere, vergeef ons onze zonden, wees ons genadig, ontfermt U Zich over ons land en over ons volk.”

Mijn tijden zijn in Uw hand
Over euthanasie kan hetzelfde worden gezegd. Geen mens heeft het recht het eigen levenseinde te bepalen of een ander daarbij te helpen. Want ook dan roept het bloed van de aarde tot God in de hemel. Dit gebeurt steeds vaker. Mensen die hun leven voltooid achten, mensen die hun leven waardeloos vinden, mensen die hun leven zat zijn, mensen die geen uitweg meer zien. Het is niet anders dan moord, zelfmoord.

Hoe anders klinkt het getuigenis van David in Gods Woord: ‘Mijn tijden zijn in Uw hand’ (Psalm 31:16). “En de allernieuwste medische mogelijkheden dan”, reageert u misschien. “Moeten we het naar het einde gaande leven dan maar eindeloos rekken?”
Praat daarover, met elkaar, met je geliefden, in de gemeente. Er is ook zoiets als barmhartigheid om te mogen sterven. Als iemand, die ernstig ziek is, de Heere Jezus kent en ernaar verlangt om naar Hem te gaan, mogen we zo iemand toch ook laten gaan? Er kan een moment komen, dat je kunt zeggen: “Zo is het genoeg, we hebben alles gedaan wat mogelijk was, het kan zelfs onbarmhartig zijn om eindeloos door te behandelen, met misschien nog veel meer pijn en lijden tot gevolg.”

Voorbereiding voor straks
Christenen zouden bekend moeten staan als mensen die pal staan vóór het leven. Altijd.
We bidden voor de vervolgde christenen. Terecht. Laten we zo ook bidden voor de vervolgde en vogelvrij verklaarde ongeboren kinderen.
We bidden om de vrede van Jeruzalem. Terecht. Laten we zo ook bidden om vrede en bescherming van het leven, vanaf het allereerste begin van de conceptie tot aan de laatste ademtocht aan toe!

Van veel nieuwe ontwikkelingen van de medische wetenschap mogen we dankbaar gebruikmaken. Maar laten we alert blijven en ons vertrouwen daar niet op stellen. Er is er maar Eén, Die ons vertrouwen waard is, de Heere Jezus.
U zorgt het best voor uw leven, voor uw ziel, als u niet bij elke klacht direct naar de dokter rent of uw potje homeopathische pillen opentrekt, maar wanneer u bij de Heere uw toevlucht zoekt, in leven en in sterven. En zeker, Hij kan en wil artsen en medicijnen gebruiken, ons ten goede. Lukas was immers ook een arts en de Heere Jezus was Zelf de grote Heelmeester.
Gelovigen zetten ook niet al hun kaarten op dit leven. Wanneer we zeggen: “Wij zijn vóór het leven”, houdt dit zeker ook het eeuwige leven in, het leven na dit leven. Dit leven is slechts een voorbereiding voor het leven straks. Dan begint het pas echt!

Steeds gekker
Het lijkt wel of de ontwikkelingen steeds sneller gaan. Tot voor kort was het nog min of meer vanzelfsprekend dat een kind werd geboren in een relatie van een man en een vrouw, wat ook de scheppingsinstelling van God is. Maar dat verandert in sneltreinvaart. Twee getrouwde mannen willen een kind en gebruiken daarvoor een draagmoeder die wordt bevrucht door één van hen. Twee vrouwen willen samen een kind en vinden een man om hen daarbij te helpen. Een man laat zich ombouwen tot vrouw, krijgt een baarmoeder, wordt zwanger en baart een kind.
Een kind wordt steeds meer een product, dat je naar believen kunt aanschaffen. En de medische wetenschap werkt hier grif aan mee. Het is absurditeit ten top.
Het wordt steeds gekker. In de laboratoria wordt gesleuteld om het product mens steeds verder te vervolmaken. Een geschenk van God is het voor de meesten al lang niet meer.

Laten we er wel voor oppassen dat we niet alle nieuwe ontwikkeling bij voorbaat afwijzen. Als bijvoorbeeld tijdens de zwangerschap een afwijking wordt ontdekt, wordt gekeken of het te verhelpen is, met behulp van een operatie in de baarmoeder. Daar mogen we dankbaar gebruik van maken, in afhankelijk van de Heere, dat Hij de ingreep zal zegenen en de artsen wijsheid zal schenken.

Ontwerpbaby’s
Iets heel anders is het wanneer met genetische technieken aan het DNA wordt geknutseld om meer perfecte embryo’s, kinderen te laten ontstaan. Juist tijdens het schrijven van deze bijdrage werd bekend dat er in China voor het eerst ter wereld twee baby’s zijn geboren van wie het DNA met genetische technieken is ‘verbeterd’. Aldus een mededeling van de Chinese hoogleraar He Jiankui, verbonden aan de Southern University of Science and Technology in het Chinese Shenzhen.

Het gaat om twee meisjes, door He aangeduid met de pseudoniemen Lulu en Nana. De hoogleraar claimt dat het ’s werelds eerste ‘ontwerpbaby’s’ zijn. Ze zijn genetisch geprogrammeerd om iets te kunnen wat ze zonder deze ingreep niet zouden kunnen. Volgens hem heeft hij de genetische codes van zeven embryo’s aangepast, deze embryo’s waren door ivf ontstaan, van wie er twee ook daadwerkelijk geboren zijn.

Volgens de Chinese professor willen deze ouders kinderen die nooit zullen lijden aan een ziekte die de medische wetenschap niet kan voorkomen. Het DNA van deze tweeling is zo gemanipuleerd, dat ze nooit hiv zullen krijgen. De vader van de beide meisjes heeft zelf namelijk hiv. Professor He beweert dat hij de opening heeft verwijderd waardoor hiv de cellen kan binnenkomen.

De reacties wereldwijd van deskundigen op de geboorte van deze kinderen waren heftig. Klopt dit nieuws wel? Willen we dit wel? En wat zijn de mogelijke gevolgen voor deze kinderen? Ze krijgen dan – wellicht – geen hiv, maar misschien krijgen ze wel sneller kanker of andere ziekten. Kortom: hoe veilig is zo’n ingreep in het genetische materiaal? Misschien is het wel een gevaarlijke ontwikkeling. De teneur van de reacties van deskundigen en ethici is dat het vooralsnog onverantwoord is om zoiets te doen. Ook de Chinese autoriteiten keren zich tegen dit medische ‘experiment’.

Als God willen zijn…
Hier speelt nog iets anders. In hoeverre gaat de ontwerper – de wetenschapper in dit geval – op de stoel van de Ontwerper van het leven – God – zitten? God schiep de mens naar Zijn beeld en Zijn gelijkenis. De mens tracht de perfecte mens te scheppen naar zijn eigen wensen. Hier wordt geprobeerd de gevolgen van de zondeval weg te werken. Ik hoor hier de stem van de slang, van de satan klinken, toen hij in het paradijs tegen Eva sprak: ‘…u zult als God zijn…’ (Genesis 3:5).

Maar het tegendeel is waar. Alleen God kan ons veranderen naar het beeld van de Heere Jezus. En de dag gaat komen dat de perfecte mens zichtbaar zal worden, ontworpen door God Zelf. Dat is de dag waarop Gods stem zal klinken: ‘Zie, Ik maak alle dingen nieuw’ (Openbaring 21:5). Dat is de dag waarop al de Zijnen Zijn verheerlijkte opstandingslichaam zullen ontvangen.

Dirk van Genderen