Het koopcontract

Nol & Helene Esmeijer • 76 - 2000/01 • Uitgave: 2
De grote kwestie dat Gods kinderen niet gaan door de grote verdrukking, heeft te maken met wiens eigendom wij zijn. Wanneer wij dat niet weten, dan blijven er over onze redding uit de grote verdrukking allerlei vragen bestaan. Wanneer wij daarentegen wel zeker van zijn dat wij Gods eigendom zijn mogen wij er eigenlijk niet aan twijfelen. God en de Here Jezus zouden dan - als het ware - slachtoffer worden van de grote verdrukking, want wij zijn één met Hem. Wij zijn Zijn eigendom of wij zijn het (nog) niet! Als wij het wel zijn is één van onze eigendomsrechten dat wij door deze dagen van Gods oordeel niet heen zullen gaan.

WAT IS HET BOEK?
Wat is de boekrol in Openbaring 5:1, anders dan een koopcontract. Deze boekrol heeft een geheime, persoonlijke inhoud en er is een openbare, algemene inhoud. Want deze boekrol is van binnen en van buiten beschreven. En de boekrol is met zeven zegels gesloten: Wat binnenin staat kan alleen degene lezen die de zegels verbreekt, en wat aan de buitenkant staat kan iedereen lezen.

In Jeremia 32 lezen wij over een koopcontract. Er is daar een verzegelde brief en een open brief (vers 14). Iets openbaars en iets individueels. Door de gehele Bijbel is dat het geval!

Wij worden openlijk in kennis gesteld van Gods liefde in de Here Jezus, en wij dienen die liefde geheel persoonlijk te aanvaarden.

Het is heel bijzonder dat de aard van deze boekrol is dat deze gaat over de prijs die is betaald om ons van eigenaar te laten veranderen. De prijs van Jezus Leven ligt vast; Hij heeft betaald.

De vraag is maar of wij dat allemaal vertrouwen. Velen zijn er die het niks kan schelen, maar jij, jij hebt er allang over gedubd, en nu vraagt God: Wil jij vertrouwen, geloven, voor vast en zeker houden, dat de prijs is betaald?

HET LAM VAN GOD
In Openbaring wordt gevraagd: Wie is waardig deze boekrol te openen?

En dan volgt het - nadat er niemand waardig voor was - dat het Lam deze boekrol mag openen. Natuurlijk kon Hij dat! Natuurlijk was Hij het waardig.

Want Hij had Zelf de prijs betaald. Ja, de Here Jezus heeft de prijs betaald. De allergrootste prijs, die een mens zich maar kan voorstellen: Hij heeft de prijs betaald van Zijn leven. Als de Bijbel op zoveel plaatsen van Hem zegt dat Hij als een Lam is. Dan gaat het erom dat wij heel goed weten wat het oude Israël moest brengen op het altaar. Heel vaak was dat een lam.

Zo vertelt ons het laatste bijbelboek, dat Gods Lam de prijs heeft betaald en daardoor het alleenrecht heeft om het contract te openen. Hij kon de zegels verbreken. Dat kon Hij toen Hij een leeuw was geworden. En een wortel.

Het Lam wordt de Leeuw. Onze bijbels zeggen:

"Zie, de leeuw uit de stam Juda, de wortel van David, heeft overwonnen om de boekrol en haar zeven zegels te openen." -
Op. 5:5.

Het Lam is de Leeuw geworden omdat Hij heeft overwonnen. Het is Goddelijk om het een week voor Pasen uit te roepen:

"De Here Jezus heeft dood en graf overwonnen en in deze Zijn kracht kan Hij de zegels van het contract verbreken."

Wil jij wel mee in deze grote overwinning?

WAT ZEGGEN DE ZEVEN ZEGELS?
Uit het boek Openbaring leest lang niet iedere gelovige. Want wij vinden het veel te moeilijk! Maar is het dat wel? Gaan wij niet met onze discussies over dit bijbelboek een verkeerde kant op? Onze persoonlijke mening is: dat is zo, velen gaan de verkeerde kant op.

Wat zeggen o.a. de zeven zegels? Het is zeer belangrijk om te weten, dat onder het zevende zegel de zeven bazuinen gaan klinken en dat onder het geklank van de zevende bazuin de zeven schalen van de toorn van God over de aarde worden uitgegoten.

In bijbelstudie taal:

- De opening van de zeven zegels Openbaring 6 en 7.

- De opening van het zevende zegel Openbaring 8:1-6.

- De zeven bazuinen klinken Openbaring 8:7 - 14:20.

- De zevende bazuin klinkt Openbaring 15:1.

- De zeven schalen Openbaring 15:7 - 19:4.

Dit moet allemaal gebeuren in de zeven jaren, die aanbreken nadat de gemeente is opgenomen om altijd met de Here te zijn. Uiteraard kan dit wel, maar dan moeten wij er geen pauzes inlassen, die er niet zijn. Dan moeten wij het ook niet allemaal na elkaar aan deze aarde laten geschieden. De gedachte (haast alles onder het 7e zegel!) die hierboven staat komt aan deze dingen ruimschoots tegemoet.

"Zalig hij, die voorleest, en zij, die horen de woorden der profetie, en bewaren, hetgeen daarin geschreven staat, want de tijd is nabij," - Openbaring 1:3.

Gebruik je Bijbel!

Helene en Nol Esmeijer