Het is wél ons pakkie-an

Els ter Welle • 96 - 2020 • Uitgave: 1
’Oprechte mensen zijn een zegen voor een stad en doen die groeien en bloeien, de invloed van goddelozen is echter vernietigend’ (Spreuken 11:11 HTB).

De christen leeft niet geïsoleerd in een privéwereld maar wordt opgeroepen het smaak gevende zout van een stad te zijn. Dat betekent dat we ons best moeten doen voor de plaats waarin we wonen. Dat we ‘stadhouders’ zijn die verantwoordelijkheid niet schuwen.

Dit houdt zeker in dat we naar de stembus gaan om onze stem uit te brengen op een partij die christelijke waarden uitdraagt en voorstaat. Het is deel van de cultuuropdracht die God aan mensen heeft gegeven toen Hij hen schiep: opdat zij heersen…
Het alcohol-, drugs- en criminaliteitsprobleem in onze stad is ook onze verantwoordelijkheid! Ik ben blij dat er in Soest een christelijke wethouder is en in nog veel meer steden van ons land.

Verantwoordelijkheid nemen
John Wesley was een groot evangelist maar ook een grote sociale hervormer. Hij en de Methodistische beweging, die in die tijd in opkomst was, waren onder meer verantwoordelijk voor het einde van de slavernij. De Franse Revolutie, die vanuit Frankrijk zich over heel Europa uitbreidde, bereikte niet het Verenigd Koninkrijk. Waarom niet? Er was zeker ook in Engeland net zoveel armoede, onrecht en ongelijkheid. Maar ook de niet-christelijke historici concludeerden dat door de grote impact van Wesley op de maatschappij Engeland is gespaard voor de verschrikkingen van een revolutie.
Deze en veel meer bewegingen aarzelden niet hun verantwoordelijkheid te nemen en de confrontatie aan te gaan met verschrikkelijk onrecht!
Laten we niet met oogkleppen op lopen en denken: het is niet mijn pakkie-an, daar heb ik niets mee te maken.

Actie ondernemen
We kunnen een verschil maken in en een stempel zetten – naar vermogen – op onze woonplaats. De HSV zegt: ’Door de zegen van de oprechte wordt een stad verheven’. Door de zegen die wij hebben ontvangen, kunnen wij goede raad geven, een voorbeeld zijn, bidden voor onze buren en de gemeenteraad. En misschien als het in ons vermogen ligt, actie ondernemen tegen onrecht!

De Here Jezus zegt in de Bergrede: ‘U bent het zout van de aarde’ (Mattheüs 5:13). Het is niet een vraag of we het willen zijn, maar een constatering, een vaststelling van een feit. Als we volgelingen van de Here Jezus zijn, kan het niet anders dan dat we smaakmakend en bederfwerend zijn voor onze omgeving.

Els ter Welle

Nieuw verschenen
Het dagboek Spreuken van Els ter Welle
Alle geschreven columns gebundeld als dagboek voor slechts € 21,50