‘Het is ons niet gegeven ergens lang te blijven’

Joël Oosterhagen • 92 - 2016 • Uitgave: 1415
“Of ik in Nederland blijf, weet ik niet.” Met deze woorden begon Zoeklicht-redacteur Martin Penning (47) zijn relatie met, inmiddels zijn vrouw, Jeanet (44). Dat de Heere hun leven moest leiden, was direct duidelijk. Niet wetende welke geestelijke reis zij samen met God zouden maken. Hem willen ze volgen in alles. Maar wat betekent dat voor hun leven?

Het is zomer 2016. Martin en Jeanet zijn inmiddels 24 jaar getrouwd en hebben drie opgroeiende kinderen. Op dit moment staat het echtpaar aan het begin van een nieuwe bediening: wonen in een leefgemeenschap waar ze leiding gaan geven aan studenten van de fulltime Bijbelschool ‘Gospel for Europe’. Na twee jaar gemeentewerk in Oldebroek en daarna acht jaar als voorganger te hebben gewerkt in Hilversum, werd het voor Martin duidelijk dat de Heere dit werk aan het afronden was. “Ik kreeg meer het verlangen om iets te gaan doen met geestelijke groei en zending”, vertelt Martin.

Brandend hart
De plannen voor een nieuwe bediening kwamen eigenlijk twee jaar geleden al op hun pad. “We hoorden toen dat er een Bijbelschool zou starten in Duitsland en ons hart begon hiervan sneller te kloppen,” vertelt Martin enthousiast. “Maar om met ons gezin naar Duitsland te vertrekken, vonden wij op dat moment niet verantwoord voor onze kinderen. We kregen daarom niet de vrijmoedigheid om te gaan.”
Het is in het weekend van Pasen van dit jaar als Martin te horen krijgt dat de school ‘Gospel for Europe’ naar Nederland komt. En ook deze keer begon zijn hart sneller te kloppen. “Onderwijs geven aan mensen met een brandend hart voor de Heere Jezus is geweldig werk. Daarnaast vinden Jeanet en ik het fijn om met jongeren en jongvolwassenen aan de slag te gaan.” aldus Martin. In de gemeente en bij Tot Heil des Volks mocht Martin al veel optrekken met deze doelgroep, waardoor hij zeer bewogen is met hen.

Niet vastpinnen
Al vanaf het begin van hun trouwen was duidelijk dat het echtpaar zich niet wilde ‘vastpinnen’ op een bepaalde plek. “Toen Martin een vaste baan kreeg als fysiotherapeut en mede-eigenaar werd van een praktijk, begon ik te huilen”, laat Jeanet weten. “Ik zag ons al tot ons pensioen wonen op deze plek. Het werd toen duidelijk dat het ons niet gegeven is om ergens lang te blijven.” Na vijf jaar kregen ze door dat God een ander plan met hun leven had. Martin: “Ik verkocht de boel en ben theologie gaan studeren. Een paar jaar later begon ik te werken bij een van de jeugdhotels van Tot Heil des Volks.”

Afhankelijkheid
Daarvoor, aan het begin van hun huwelijk, werkte het paar twee jaar in Suriname. Zij als lerares in het speciaal onderwijs en hij als fysiotherapeut. “Ondanks onze ‘seculiere banen’ hebben wij hier geleerd om in afhankelijkheid van God te leven,” vindt Martin. Het leven in het Zuid-Amerikaanse land maakte hen minder gebonden aan wereldse zaken. “We mochten in Suriname elke dag bidden om brood en water en werden voorzien. We merken dat God voorziet in onze basisbehoeften en streven niet naar meer,” vertelt Jeanet in alle ontspannenheid.
En naar die afhankelijkheid verlangen ze allebei. “God is te vertrouwen,” vult Martin aan. “Dat zien we ook al in het begin van de Bijbel bij Abram.” Een tekst uit Genesis 12 over de roeping van Abram is altijd een bemoediging geweest voor het echtpaar. “De Heere God zegt tegen hem: ‘Ga uit uw land’ en hij vertrekt en vertrouwt volledig op God. Wij hebben Gods stem verstaan en willen Hem volgen. Hoe lastig dat soms ook is. Dat gaan we nu de aankomende periode ook merken, want we gaan leven van giften en worden dus afhankelijk van de vrijgevigheid van onze broeders en zusters.”

Zoektocht
Nadat duidelijk werd dat de school in Nederland kwam, liet het stel weten aan Arjan Baan, directeur van Heart Cry, dat zij het op hun hart hadden om betrokken te raken bij de Bijbelschool. En toen begon de zoektocht naar een geschikte locatie. Ook hierin zien beiden Gods Hand. “Na een aantal locaties in het land bezocht te hebben, kregen we opeens een tip dat er in Hilversum een gebouw vrij stond. Uitgerekend in onze woonplaats. Dit was voor ons een wonder en bevestiging,” aldus Martin.
Ook de zoektocht naar een extra leiderschapsechtpaar is op een bijzondere manier gegaan. Jeanet: “Het was niet verstandig om dit werk alleen te doen, omdat de combinatie Bijbelschool en leefgemeenschap te veel van ons zou vergen.” Om deze reden zocht Arjan Baan een dag de stilte op en werd hij bepaald bij een gedeelte uit Handelingen waarin de leerlingen van Jezus een nieuwe discipel zoeken, iemand die al de tijd met hen had opgetrokken. “Arjan kreeg de naam van Leander Janse, een bekende van hem, in gedachten en belde hem op. Het bijzondere was dat hij diezelfde ochtend dit Bijbelgedeelte aan zijn zoontje had uitgelegd,” vertelt Martin blijmoedig. Leander en zijn vrouw Joanne waren al een tijd op zoek naar een plek waar ze de Heer mochten dienen en zeiden al snel ‘ja’ tegen deze bediening. “Met de onderwijsachtergrond van hem en de administratieve kwaliteiten van haar, zijn zij een goede aanvulling voor het leiderschapsteam,” vindt Jeanet.

Leefgemeenschap
Beide echtparen zullen met hun kinderen in de leefgemeenschap gaan wonen, samen met de studenten. Martin: “In deze gemeenschap neemt gebed een belangrijke plaats in en zullen we elkaar geestelijk vormen.” De Bijbelschool heeft een ‘refo-evangelische’ achtergrond en legt de focus op Bijbelse vorming. Het uiteindelijke doel is om studenten toe te rusten, maar ook om hen klaar te maken om uitgezonden te worden in Europa. Een groot zendingsgebied, aldus het leiderschapsteam.

Wijze besluiten
Door de jaren heen is het gezin Penning veel verhuisd en hebben zij op verschillende plekken de Heere mogen dienen. Volgens Jeanet heeft al het voorgaande werk hen opgebouwd en werden onder andere de eigenschappen gastvrijheid en liefde voor de ander aangescherpt. Martin laat weten dat hun manier van leven niet beter is dan anderen. “Je moet jezelf wel elke keer afvragen of dit de plek is waar God jou geplaatst heeft. Uiteraard mag je voor zekerheid gaan. Dat deden wij twee jaar geleden ook toen we besloten niet naar Duitsland te gaan. En dat mag ook, want God zegt dat je rentmeester bent en daarom zelf ook wijze besluiten mag nemen.”

Vanaf september start de Bijbelschool en zullen Martin en Jeanet op deze plek hun nieuwe bediening beginnen. Voor hoe lang? “Dat is aan God. Hij bepaalt en leidt ons leven”, zegt Jeanet. “We zijn ervan overtuigd dat God je vorige ervaring altijd gebruikt voor een nieuw plan. Want wat we nu gaan doen, hadden we tien jaar geleden nooit gekund.”

Joël Oosterhagen

De fulltime Bijbelschool ‘Gospel for Europe’ bevindt zich vanaf september 2016 in Hilversum. De opleiding heeft als doel om (jonge) mensen uit te zenden en te vormen. Studenten wonen intern in een leefgemeenschap en staan onder leiding van de echtparen Martin en Jeanet Penning en Leander en Joanne Janse. Meer informatie is te vinden op de website www.gospelforeurope.nl.
Wilt u op de hoogte blijven van het werk van een van beide echtparen of hen ondersteunen? Kijk dan op www.werkersindewijngaard.org.