Het hoofd koel houden

Martin Penning • 94 - 2018 • Uitgave: 18
De afgelopen weken zijn warm geweest. En op deze warme dagen was het nodig het hoofd koel te houden. In de gemeente is het ook belangrijk om het hoofd koel te houden. Het vuur van Gods Geest moeten wij niet verwisselen met de ijver die uit het menselijke vlees komt.

Het is heerlijk als het Pinkstervuur brandt in de gemeente en dat door het werk van de Heilige Geest er een grote ijver en liefde voor de Heere Jezus is. Maar wij moeten uitkijken dat de werking van Gods Geest niet wordt verward met menselijke inspanningen. A.W. Tozer zegt hierover: “Men kan rustig zeggen dat er nooit te veel vuur is wanneer het ware vuur Gods is; en evenzo kan gezegd worden dat het nuchtere oordeel nooit te nuchter zal zijn wanneer dat oordeel geheiligd is door de Geest.”
Wanneer de priesters het heiligdom binnengingen om te offeren mochten ze niets dragen ‘dat zou zweten’ (Ezechiël 44:18). Menselijke transpiratie voegt niets toe aan het werk van de Heere.

Bovenstaande is een kleine samenvatting van dat wat je in dit nummer kunt verwachten. Hans Frinsel schrijft over het gevaar als het gevoel boven Gods Woord wordt geplaatst. Mensen houden het hoofd niet meer koel en gaan het van buitenbijbelse zaken verwachten. Theo Niemeijer gaat hier in de vragenrubriek ook nog verder op in. Kim ter Berghe laat in haar artikel zien dat de gemeente niet in tweeën gedeeld kan worden; de professional en de hobby gelovige. Maar gelovigen zijn aan elkaar gegeven en leven samen in het huisgezin van God onder de leiding van de Heilige Geest. Zo mogen we ook in dit nummer weer de Allerhoogste beter leren kennen; zie het commentaar van Frits Boekhoff. Ik wens je weer veel leesplezier!

Martin Penning